Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] < 教 學 > 拍 攝 玩 具 的 心 得 ,懶 人 Version 上集 + 中集

真心強烈要求置頂
希望之後唔會死圖
真係學到&#22050;,強帖留名。:71:
thanks so much c hing !!!
go try try sin !
C hing你用乜&#22050;相機?要用微距鏡嗎?
慕容一敵 發表於 26-7-2011 21:44

圖中個部囉(笑)

一般唔駛用到微距鏡架,我覺得影玩具會 Over 左
:56:Update ~:56:
Good ar~ 好實用呀!

作為入室弟子,TD除敢光有野想問。

點解1/30 ,1/50, 1/80,1/100S出到&#22175;&#22021;光度好似唔爭太遠咁&#22021;?

大大其中係咪有D橋妙呢?

謝解答。:64:

TD除敢光上
Good ar~ 好實用呀!

作為入室弟子,TD除敢光有野想問。

點解1/30 ,1/50, 1/80,1/100S出到&#22175; ...
catcat 發表於 26-7-2011 22:12

其實係閣下個MON 對比度唔夠高(笑)

老實講,因為我一早就知道個答案麻

我緊係由1/30 開始,慢慢試個黑底效果出黎啦

你講個個光度,應該指支烏龍茶

你唔記得,我講過,我係主要收減背景黑布既光,盡量令佢變成深黑麻

正正因為有強光打落去烏龍茶表面,除非我用1/500(會連支烏龍都變黑),

否則,1/30 - 1/80,我只係一級一級快門咁收減後面黑布既光。
點解我咁認真,你仲要抽水
布魯士 發表於 26-7-2011 09:14 PM

係咁個喎~ 有D POST覺得比人玩下都無所謂時,班友仔就唔得閒玩。

好啦,到你想認真唔想比人抽水時,班朋友又玩到不亦樂乎波....

大大可以睇睇小弟幾橙....由第五版玩到第十一版....

http://toysdaily.com/discuz/thread-154083-5-1.html
:71: very useful info!!! support!!
其實係閣下個MON 對比度唔夠高(笑)

老實講,因為我一早就知道個答案麻

我緊係由1/30 開始,慢慢試 ...
布魯士 發表於 26-7-2011 10:18 PM

收到,再謝解答!:64:

好啦,到最重要&#22021;白平衡問題啦。龍哥是否用5500K燈泡,定係SET自訂白平衡SET得準呢?

因為好多TD版友深夜至有時間影相,好多時都因為環境因素導致偏黃....

x3 呀...仲要加埋 精華......
$hiine 發表於 26-7-2011 09:38 PM

呢餐都應該蒸一蒸啦掛:71:
唉,落堂先到添:63:
收到,再謝解答!

好啦,到最重要&#22021;白平衡問題啦。龍哥是否用5500K燈泡,定係SET自訂白平衡 ...
catcat 發表於 26-7-2011 22:31

我自己既習慣,息哂燈先影架:38:
我係5500k 燈泡,加上自己set 自平衡同補光 +0.3V
多謝大大的詳細解說~
收到,再謝解答!

好啦,到最重要&#22021;白平衡問題啦。龍哥是否用5500K燈泡,定係SET自訂白平衡 ...
catcat 發表於 26-7-2011 22:31

見到有粒子了,iso 應該幾高XDD