Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] < 教 學 > 拍 攝 玩 具 的 心 得 ,懶 人 Version 上集 + 中集

回復  catcat

解決紫邊問題,最簡單方法就係加UV Filter,
而你所講ge 2支Macro鏡,我就覺得差唔多, ...
sunnychu 發表於 13-10-2011 23:24

謝謝大大解說,畢生受用:64:
哇, 又有&#22050;學, 得閒真係要入來睇下:43:
DSCN1005.JPG :oh:無燈...無技術....無裝備..仲要比屋企D境入&#21655;佢胸甲等等....., 如果由布老師影, 相信會精彩得多.
回復  catcat

解決紫邊問題,最簡單方法就係加UV Filter,
而你所講ge 2支Macro鏡,我就覺得差唔多, ...
sunnychu 發表於 13-10-2011 11:24 PM

Thx,師兄!

果然結論都係百微L鏡。
回復 423# catcat

YES,因為都只係六十魚左右,又唔算好貴,所以可以諗下,
另外我以前同D影開commercial的攝影師傾開,
有好多都話百微L鏡唔夠玩,都想換支Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro,
所以依支鏡應該都唔差,可以考慮下∼
回復  catcat

YES,因為都只係六十魚左右,又唔算好貴,所以可以諗下,
另外我以前同D影開commercia ...
sunnychu 發表於 14-10-2011 12:30 PM

再一次唔該。:64:

不過去到150MM應該唔&#21873;小弟用啦,屋企環境不大,而且用緊APS-C,暫時焦距太長唔合用。
再一次唔該。

不過去到150MM應該唔&#21873;小弟用啦,屋企環境不大,而且用緊APS-C,暫時焦距太長 ...
catcat 發表於 14-10-2011 13:24

Non L 100 2.8 平少少,質數差唔多

睇下你要唔要紅圈:love:
回復 426# 布魯士

不過L鏡係用螢石喎,成像點都係靚D,色水都實D啦,
個價又唔係差太遠,既然Afford到,咁就緊係買支好少少啦
Non L 100 2.8 平少少,質數差唔多

睇下你要唔要紅圈
布魯士 發表於 14-10-2011 03:34 PM

樓上chu兄講得&#21873;,爭兩成左右都係瑩石L鏡會好d,況且二手價都硬淨d。

Thx advice! !
樓上chu兄講得&#21873;,爭兩成左右都係瑩石L鏡會好d,況且二手價都硬淨d。

Thx advice! !
catcat 發表於 14-10-2011 17:25

Yes,afford 到當然 100 L 啦!

咁你就唔好扮貧窮啦:blame:
Yes,afford 到當然 100 L 啦!

咁你就唔好扮貧窮啦
布魯士 發表於 14-10-2011 07:15 PM

真窮係唔使扮&#22021;.....
咦!原來已昇級為玻璃教學,老師確利害:71:
好在我用N記,紫&#37001;又唔係好覺&#21867;:43:
影figure, close up 100 micro 又確係好好用。
最近D 相半身&#22021;都係用佢:78:
咦!原來已昇級為玻璃教學,老師確利害
好在我用N記,紫&#37001;又唔係好覺&#21867;
影figure, c ...
Oldcat 發表於 15-10-2011 11:13 PM

有技術真係好, 第時小弟換單反真係要多多同大家請教:77:
有技術真係好, 第時小弟換單反真係要多多同大家請教
ZIN 發表於 15-10-2011 11:20 PM

玻璃好好玩架,仲激過玩figure:75:
咦!原來已昇級為玻璃教學,老師確利害
好在我用N記,紫&#37001;又唔係好覺&#21867;
影figure, c ...
Oldcat 發表於 15-10-2011 11:13 PM

我影figure都仲係用緊Canon個支 135 / 2F 黎影,不過習慣左只係用8﹣11F影相,所以好少開到4F
玻璃好好玩架,仲激過玩figure
Oldcat 發表於 15-10-2011 23:24

好彩我無相機,又唔明你講乜 :36: