Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 超合金魂 GX-61 王者合体 大王者彩色試作 (p.3 有動畫版合体圖)

回復 90# 大和基拉
應該會勁過大帝, 其實大帝個合體真係幾簡單, 大王者個合體有heart 好多, 1號似金毛o既機械人變型, 對手就用2號機o既腳做, 因為腳長過手, 合體後都o岩比例, 3號機用成隻分半做對腳又係計哂比例, 用埋分半做腳呢個計設, 日後唔少機體都用緊.
這個要買. 細個時曾有過一套可合体的膠玩具, 但全身都是深藍色, 手腳有些是黃色. 很好玩!!
合金魂唔知會不會連那架飛机呢?? (可以分體並分別合在三個機械人身上)
都唔明苯大依年攪咩.連續幾隻都係大野.
都唔明苯大依年攪咩.連續幾隻都係大野.
gemini61128 發表於 22-7-2011 12:27 PM

細野應該會係超合金條line度出
你除左最尾個句(2號機同3號機仲要撞晒色) 之外, 都唔係講緊隻合金, 你係講緊套動畫,

30年前既作品, 你想 ...
馬仔 發表於 21-7-2011 05:07 PM

由佢啦,根本唔駛應佢...唔同年代冇咩好傾
咁又係, 佢都係唔識野, 算啦.

由佢啦,根本唔駛應佢...唔同年代冇咩好傾
chunto0731 發表於 22-7-2011 01:58 PM
agree
佢等同用而家"埃風"去同以前D水壺電話比較一樣,佢有病
咁又係, 佢都係唔識野, 算啦.
馬仔 發表於 22-7-2011 02:01 PM
細野應該會係超合金條line度出
fatcheong 發表於 22-7-2011 01:22 PM

如果笨大真係咁樣行的話都幾大鑊, 因為合金魂我估隻隻都會中.....大隻,合体,懷舊, 作為70後, 中晒:70:
呢隻野,係我地d老餅先識得欣賞,後生仔唔會明,呢d情與結。

agree
佢等同用而家"埃風"去同以前D水壺電話比較一樣,佢有病
gunbaron 發表於 22-7-2011 04:10 PM
其實笨大出呢d老餅嘢好正路,因為70後是比較有經濟能力去購買嘅果班人
你除左最尾個句(2號機同3號機仲要撞晒色) 之外, 都唔係講緊隻合金, 你係講緊套動畫,

30年前既作品, 你想 ...
馬仔 發表於 21-7-2011 05:07 PM

馬仔兄, 唔好怪錯好人, 佢係幫手唱淡緊, 大家反應太熱烈D HiHi 炒家又浦出黎掃架喇
原來佢話中有話, 有弦外之音, 字字株機, Sorry!!

我不明背後動機, 望兄台見諒!!

馬仔兄, 唔好怪錯好人, 佢係幫手唱淡緊, 大家反應太熱烈D HiHi 炒家又浦出黎掃架喇
kinis 發表於 23-7-2011 10:43 AM
I aree, our 70's 是比較有經濟能力去購買玩具嘅果班人, 80's , 90's 較少玩玩具, they most play i-phone, on-line games 多d.

其實笨大出呢d老餅嘢好正路,因為70後是比較有經濟能力去購買嘅果班人
samsonco 發表於 22-7-2011 09:49 PM
回復 1# gunbaron

想問下....點解大王者咁似泰坦3ge=____="?
因為 大馬神,泰坦3 ,王者合体都係大河原邦男 設計,
gunbaron 發表於 18/7/2011 18:10

唔好意思..... 大王者好似係出自出淵裕手筆......

係我錯左, 真係大河嘅: :(

http://www.sunrise-anime.jp/sunrise-inc/works/detail.php?cid=73

其實七八十年代好多 super robot 機設都係出自大河源老師手筆, eg 金剛小寶貝 (Mechander Robot) 同埋太空小五義 (Gordam)