Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 八九十年代恐怖片角色慶復活節續集 (內有血腥,令人不安內容,慎入)

ching 儲齊 cenobites 套公仔 !? 勁 !:50:
有無扭下個「方塊」,睇下有無幾條友係牆到走出來?:34:
ching 儲齊 cenobites 套公仔 !? 勁 !
有無扭下個「方塊」,睇下有無幾條友係牆到走出來?
toycoffe 發表於 23-4-2011 01:19 AM

唔扭得架…:56:
得六個平面…合成一個立體正方形。用黎呃下人…呃下自己咋~
如果真係出「方塊」形的扭計骰玩具,真係無得唔買,不過此系列人氣低下,相信不會出了。l另外,其實曾經出過 第二集頭目醫生 和 第一、二集 Julia 角色的公仔,當年無買,現在已經絕跡 :63:
如果真係出「方塊」形的扭計骰玩具,真係無得唔買,不過此系列人氣低下,相信不會出了。l另外,其實曾經出過 ...
toycoffe 發表於 23-4-2011 02:35 PM

其實唔係人氣低下…係拍爛左…如果重拍版好睇,呢個系列應該可以起死回生。

其實呢套野既故仔幾老土,佢正既地方,應該係角色設計。80年代黎講,釘頭人真係超酷!(我相信你咁熟恐怖電影,應該知呢個設計係出於偶然,當年為左令釘頭人既釘分布平均,所以有那些「正方格」,結果當正方格同釘同時存在時…「嘩!好正。」結果釘頭人就變成現在既樣。)
另外除左釘頭人,那些邪魔造型亦好得,sm得黎又邪惡。都相當經得起時間考驗。
但如果重睇第一集…最驚嚇既,反而係主角既80年代髮型同衫…
釘頭人班怪物反而經得起時間考驗,都現在睇都超型。

(當年『麥花靈』都搵過釘頭人設計師設計一系列「被折磨的靈魂」,小弟只入左第一套,因為覺得似釘頭人造型,第二套覺得純玩血獎,無咩有型,只係核突。但後黎佢地既出品越黎越唔血腥時…我就好後悔無入第二輯…嗚嗚…玩具一後追…就會貴到唔想買…)

而猛鬼追魂系列電影,其實唔止一二集值得睇,後面其中一集,有講釘頭人點黎,同埋個方塊既來源。都值得一睇。拍得幾好…可惜個結局就落雨收柴,同猛鬼街一樣,寫條「合理」既方式黎打抵釘頭人…結果成個系列停哂)(*&^%$$#@
點知後黎就好似「異種」咁,用呢個牌頭黎拍電視電影(定係錄影帶電影)…
總之就係好平咁拍,結果無特技之下既第一套,反而有返少少劇情…
佢地見好就以為行得通…拍到垃垃圾圾…
之後真係可以完全唔睇…因為釘頭人同特技都只係會出一出鏡…(*&^%$#@!@^^$^*
猛鬼街…
其實當日細個睇第一集…真係嚇死。
但唔知幾時開始…就喜歡freddy到不得了。成為最喜歡既恐怖角色。
其實佢1-7集。第一集成功唔好理啦。(只係想補充講,呢套片有仲未成名既「尊尼特普」。)
其餘既…佢地試左好多野,第二集就玩特技而忘記要寫故事…
聽講第四集係好睇返架。而猛鬼街系列其實係試左好多新既特技…
第四集聽講係最「噁心」既一集。

所以都唔可以話成個系列一無可取…
最失望一定係連原導演都失望既freddy dead…失望到原導演都要拍返freddy…
就知佢幾唔滿意…但結果係fans又一次失望…

freddy dead衰既地方,除左無端端整個女俾freddy,就要數無端端整到freddy有個「合理」死法…
咁就大單…從此freddy唔再無敵。(連freddy vs jason都係用返果個方法對付佢…)

而原導演那套freddy…小弟就憎佢幫freddy重新設計過造型。freddy正在用一d可以日常接觸既野做爪…佢就整隻連住血肉既爪…
freddy既燒傷造型,係令正常人唔敢正眼望既,佢就整個類似撕開肌肉既面俾佢,成隻freddy乾淨哂…咁就無左佢份「味道」…

故唔到後黎既freddy vs jason會好睇返,可惜當年網上投票,freddy唔夠票贏…結果輸左。
嗚~~~~我想睇freddy贏既結局呀!
黑色星期五…
佢成為經典一定係由第二集開始,因為第一集其實係無jason。jason係某人扮出黎。
後來應該總共有10集,最後一集係上太空。
而第九集既設定非常差…因為jason變左好似鬼魂既存在…佢會周圍上人身…
睇呢套野80%係睇人同人殺黎殺去…唔係面具人屠殺…要睇人殺人我使Q睇黑色星期五?

最後無厘頭咁扯左jason落地獄…咁就完。但最正既係…最後成隻jason無左…得返個面具係地下。就出字幕…但字幕完左之後,一把瘋狂既笑聲同埋一隻刀片手一野扯左個面具入地下。
就佈下左freddy vs jason呢條伏線…而呢個世紀決鬥…要隔成十年…中間就無端白事有返隻jason,同埋有人帶佢上太空…頂~~~~

p.s.jason同freddy呢兩個後黎好爛既系列入面,都有一d有幽默感既位…令到兩個角色殺人殺得好可愛…唔係…真係要挨住黎睇…當然兩者既全系列我係無挨哂既…有d真係睇到爆粗!
德州電鋸既重拍版,我覺得好睇,好睇到我搵返原作第一集。
但原第一集係好多地方既禁片…香港都禁過下…
所以好難搵,不過小弟都有緣睇過。

如果想接觸呢個系列,重拍版係緊湊d,因為用現代既方式拍,而拍既人掌握到節奏同氣氛。唔錯。(黑色星期五既重拍都睇得過。)
但原版第一集,就講唔出既噁心同不安感…節奏雖慢…但係當年特技雖然粗糙,但反而有一種真實感。係相當令人不安既一套片。

而月光光系列,小弟就已經忘記得一乾二淨…除左首音樂。所以唔知點傾。

而80年代恐怖系列,娃鬼追魂係值得一講。點解呢隻咁恐怖既公仔,佢地會覺得得意到可以設計為兒童玩具,哈?
當然推返呢點就第一集都唔會存在…
呢套戲隻恐怖公仔配音,係異形第四集那個博士。配足咁多集,真係好。
而後來想再續呢個系列既「娃鬼新娘」,無記錯就係freddy vs jason那香港導演。
可惜反應好似不過不失。但呢套戲有一點可以講下,就係戲中警察証物房中,係有「刀爪」同
「曲棍球面具」…呵呵~~~

如果只計單集…80年代既惡夢…應該包括「怪型the thing」(呢套真係要睇。特技家下睇會差d,但構思真係好正。),「變形人魔fly」

應該咁就差唔多啦。
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
其實唔係人氣低下…係拍爛左…如果重拍版好睇,呢個系列應該可以起死回生。

其實呢套野既故仔 ...
原罪 發表於 25-4-2011 02:11 AM

猛鬼追魂系列最後的幾作,有的原劇本根本沒有釘頭人,最後才硬加上去,故事可說完全偏離一、二集的世界 (但其中一集有第一集的女主角角色,而且是同一演員演繹,可惜水準仍然乏善可陳)。有的因為成本關係,新出的邪魔造形簡陋,見倒甘的造形,想唔令人噴飯都幾難。

另外不得不提,原作者正在寫猛鬼追魂終結篇小說,其中揚言會殺死釘頭人。但呢本小說,寫了幾年,現在仍然在草稿階段,不知何年何月始能夠面世……

重有他, 細個睇嚇到~:50: 建議看第一、二集~~:71: 故事比較完整~

同較新的

猛鬼街
同 Ching 一樣,是本人最喜歡的恐怖片角色。自從看完了第一集,便喜愛了這一角色。當時的Freddy 和日後的有些微分別,出場沒有"寸寸供"的對白,純粹是一名殺人鬼。其 Remake 揚言要回歸原點,將原本的的恐怖感再次呈現,但就將造形變得簡陋,完全欠缺一種殺人鬼應有的狂氣感覺;新演員 (Watchmen的 Rorschach,其實他在 Watchmen裡做得不錯) 也演繹不出 Freddy 本來帶給人的恐怖感,反而令人覺得他非常弱 (這個 Freddy 相信在 Jason 的攻擊下挨不過三分鐘……)實在敗筆。

至於 Final Nightmare,絕對是系列的惡夢,甚至有一場戲講述 Freddy 把人變成遊戲機中的角色,以 Joystick 控制他玩遊戲,搞笑非常。第四集嘛,某程度上是三的續集,由 Diehard 2 的導演執導,其女主角可說系列中唯一擁有可以和 Freddy 力量匹敵的超人,而且還會隨著同伴的死而昇 level (:26:.......),本作其特技和制作水準也足夠,可以一看。
由於本人是第一,第三集的 fans,期待 Neca 即將發售的第一,第三集 Freddy figure:66:
猛鬼追魂系列電影其實1至3係OK!之後就...:31:第2集最好!
猛鬼街
同 Ching 一樣,是本人最喜歡的恐怖片角色。自從看完了第一集,便喜愛了這一角色。當時的Freddy 和 ...
toycoffe 發表於 25-4-2011 10:50 AM

好開心搵到睇恐怖片既同好:77:
我諗呢d恐怖片…有d真係好「恐怖」…(悶爆:69:)
其實第一集既freddy已經好喜歡攪d受害人笑唔出既邪惡玩笑啦。
例如佢自割手指,仲有系列名場面「申利電話」。
呢個角色唔係一味殺殺殺,佢會嚇,同串一餐。
先係佢同其他接近啞既80年代恐怖角色既最大分別。
同感,竟然係 TD 搵到睇恐怖片的同好,而且竟然唔少,真係 happy :43:
Freddy獨特之處係,係夢入面佢玩乜到得,所以可以有心情玩邪惡玩笑。第一集其實充滿名場面,,以前印象最深莫過於 Tina 和 尊尼特普 二人的死法,第一次看真係震驚,原來恐怖片可以拍成這樣,導演的確有料到。
果個年代真係恐怖片的黃金年代 :79: