Toysdaily 玩具日報

查看: 8950|回復: 32

[分享討論] 昔日黑店又搬了舖....

關閉 [複製鏈接]
話說某天走上去雞旺2樓...一上扶手左手邊嘅一間12吋figure店....看見display咁眼熟....後來發現...店主就是由元朗搬出先X...先X搬出雞旺嘅黑店.....

我就係因為佢嘅經營手法才放棄玩12吋軍事figure...
我見過佢把figure玩完..再放入盒當新貨賣...將一些配件掉換.....當然佢嘅價格不一般....我自己就吃虧不少...只怪當時太年少加上經驗不足...

雖然我再沒玩軍事figure...但提醒各位大大請小心....雖然我不知道那店是不是巳改變了營商手法....

如果大家對此店有不好或好嘅經歷請分享...
點解通常出呢類貼嘅都係見習生?
回復 2# wiswis

因為在此討論區嘅見習生外,我們還是玩具愛好者嘅見習生,經驗可想而知,門外漢或水魚都是我們的必經階段. 再且我們中伏的機會極高.

wiswis大大,你巳是上等兵,你巳看透吧!!
樓主有冇實際嘅例子舉出唻先?
但係你講嘅手法咁似轉角厠所隔離果間賣旦旦人figure嘅舖頭嘅....
我經常去睇野,亦幫襯過散件,暫時未有問題...
可能無買set,睇到乜就買乜啦~
頭像被屏蔽
回復 4# brianwkc

sorry....我講果間係一家三口經營架....

例子有好多....講起有成幾年囉
以前不知邊度有figure铺,直到有一次見到雞旺地庫有figure賣...眼見人地d貨同佢差1至2魚....唔係幾草喎....咪問佢...佢答話雞旺地下賣嘅係鼠貨...佢d係正版....後來我開始係出面買....竟然無意見到佢幫地庫那間以售價買...再轉售給其他人....

令一次,我買了hottoys嘅figure...由於太複雜...我給了他幫我...他竟然換咗我d件....當然我後來才發覺....
幫襯好多次..老闆一向忠肯....吾會因為想做你生意而介紹你買錯野..... 咁多年都完全吾覺有問題...
...
回復 8# guitarjimmy6666

太好了,那各位受惠了
他洗心革面吧
人地開左檔咁多年,都未死得,又有d好似小弟咁嘅死士耐唔耐幫襯下。

黑店如地庫四眼仔咁,係賴死唔執嘅好少有架。

樓主講嘅野有幾成真,小弟心中有答案。

唉~樹大招風…
=.= 完全吾明依家d 人想點...以為吹兩下就可以唱衰人...
回復 10# catcat

我巳講過我所講的巳經係有好幾年嘅事...

你講得啱你巳心中有答案...我只不過有段不愉快的經歷...
:ar:
回復 12# toysmanic
或者以前樓主真係發生過不愉快or不誠實事件,但so far我未遇過,而且我上次自組隻i am legend個時老闆娘亦好細心咁幫我按圖執件,又拆啲set好嘅衫褲散賣俾我,重平咗廿雞,雖然可能有人覺得係小恩小惠,但係作為顧客有咁嘅服務絕對收貨有餘:71:亦可能好似你所講佢已經洗心革面呢~
佢地服務好好, 老闆娘好細心~~:71::71:  我未發生過不愉快or不誠實事件~~