Toysdaily 玩具日報

查看: 10424|回復: 20

[活動展覽] (曲終人散,賽後檢討)下年還需要再去C3嗎?

C3日本動玩博覽
C3 = C3  就是人物(Characters)、文化(Culture)及內容(Contents)的簡稱。
日本動漫玩具展覽的真正元祖級盛事!每年盛夏於東京舉行的「日本C3動玩博覽(C3 x HOBBY)」,吸引達數萬人入場欣賞,令觀眾目不暇給的最新動玩項目及商品,均成為最高動漫話題!

這是在2011年的官網找到的解釋,可是在2013年的網頁已經找不到了。

今年的C3,我不知道給各位什麼印象,但對每年也有去的我而言,真是失望了不少。

失望原因如下:

1. 雀巢鳩佔 -- 我不知道Gundam是否今年C3的代表,整個場館有一半都給Gundam霸佔了,不知道的話,我還以為自己去了高達展,其他的都沒有明確的主題。
2. Cosplay大混亂 -- 場館的右方有大量Cosplay的同好們,有些很大方地給參觀者拍照,有些躲在攝影傘後,有些和同伴四處走,到底誰是參賽者?想投票也難。
3. 沒多驚喜 -- 可能我是個有要求的人吧!除了EVA的攤位有點特色外,其他的展品(尤其高達那些)大多都在網上看過了,沒有香港的獨特的色彩。

可能我表達有點抽象,或者說說我想看到什麼。
如果我第一次去這種展覽,可否有點地方介紹一下這個展覽的歷史呢?(可是我只見到介紹Gundam的歷史,所以我以為自己去了高達展。)
大會可否把這個展覽弄得好點呢?好像只服務一些專業或有一定資歷的人,可否設一些攤位作教學用途呢?例如Cosplay的,教教人化卡通人物妝也可以。如果有小朋友,替他即時打扮一個卡通人物(例如比卡超之類),我相信父母也願意花錢帶小朋友去這些展覽,慢慢又會培育出新一代的cosplayer,又可推廣下化妝品,

希望之後的C3,可以給香港人多點驚喜,別把展覽都變成一間大商鋪,買東西我們懂去商店,去展覽我還是想看東西多一點。
C3 HK的優點是好行...
東西少,人少,好快睇完,每次去到最後都係變左睇COSPLAY
今年沒去,好似都沒損失
有總好過無
所謂得來不易
如果將來有一年停辦既
就好難再吸引到搞手返轉頭搞
諗返起哈迪斯
真係又要搵阿寶出動

C3同動漫節,我會揀C3
經過前幾次咁不堪嘅動漫節後,
小弟已經決定以後只去C3

小弟由佢第一年係會展搞就開始參加,
頭一年真係做得好正,
有GVG打又有$5夾突自 (小弟-6一下中左...):35:
氣氛都好熱烈,係我心目中開左個良好印像

可能真係好睇個人口味,
小弟係GUNDAM FANS,
寧可場館有一半都係Gundam,
都唔想見到半場ONLINE GAME之類
場館細其實可以話係優點之一,
西走哂COCO/爆丸果D低齡向嘅攤位,
剩底D同動漫切實相關嘅攤位集中埋一齊
又可以入去見下D聲優,$30算D咩,
求其係會場買2件平野都回返本

雖然唔係冇缺點,例如參展商少,獸屋果D大廠都冇參加 (印像中第一年好似有)
但起碼我入到C3 FEEL到個氣氛同D人真係熱愛動漫
而唔係叫佢UP個名都UP唔出嘅師奶,阿婆,賓賓:67:
香港有C3 就已經不錯了! 哪像台灣魂展跟吹煙放屁一樣.場地小的要命.展也沒太多重複性高.限量品更是搖頭..至少C3-HK 有放一些很讓人期待的物品.
又唔係擾民,又唔係有傷風化,主辦肯攪點解唔好,
到最後去不去的決定權在我.
C3日本動玩博覽
C3 = C3  就是人物(Characters)、文化(Culture)及內容(Contents)的簡稱。
日本動漫 ...
weiwei 發表於 18/3/2013 23:33

If you have been to Japan C3, you will know that C3 is Bandai Show.
Gundam is the main theme of  the show, most limited models and resin casts are Gundam too.

If you want other things, the choice in Japan is Wonder Festival. Bandai does not participate in WF at all.
Since there is no WF in HK, so you only see the 1/2 of toy show pattern in Japan.

But this C3 is really too small.
It is only 1/6 of JPN one..............................

小弟去晒咁多年香港C3、亦去過2次日本C3,就講講

當然要同日本既C3比,日本C3就好似某超市廣場、香港C3就好似士多咁
以SUNRISE就例,香港呢邊只有個電視播片段
但係日本果邊就請晒幾位歌手去演繹D片頭、片尾歌
當時睇到小弟都覺得熱血沸騰

這是沒辦法
始終C3原先是日本展覽,當中全部都是日本參展商
為何高達會佔一半以上,全因有笨大亞洲,變相佢地可以用香港辦事處既資源去搞
反而其他日本參展商因沒有亞洲區辦事處(即香港區)
一黎唔熟悉、二黎根劇過往經驗,佢地覺得香港市場同日本好唔同
更加唔會投放多既資源落去
而且語言溝通係一個問題

舉個例,某首辦商係日本C3,一隻首辦賣萬幾、2萬YEN,可以首日一個上午就賣晒
但係唔記得舊年定前年佢地黎,聽聞個counter係拍烏蠅(可能係清舊貨吧)
所以坦白講,今年既參展感覺上係會比上年差,小弟亦好快行完

但係以貨品數量以言,其實是很對得香港人住
某些限定品例如日本賣300件、香港都會有150或者200件
你諗下,日本是全國、香港只是一個城市
而且貨源亦相當充足
雖然場地及參展商數量同日本那邊係無得比,
但至少香港都叫有得睇 , 加上每次都會邀請嘉賓表演 , 所以只要香港有 C3我每年 都會去
要去......講完...
場內攤位數量實在少得可憐, 然而又不是每個攤位都很有看點, 即使通道寬闊人流較少這個便利之處也無法好好發揮, 變成了方便人們拍照...

有特價/特別的玩具/角色商品賣是好事, 但我會去C3的最主要原因終歸還是嘉賓的陣容和節目內容. 這方面下年繼續吸引的話我為何不去捧場?

btw樓主的提議好像不錯:78:
前年311有去C3展, Bandai 只得很小地方.
同冷清清.

今年反而覺得熱鬧左.
舞台又大. 又多Bandai野睇.
感覺上, 好像冇咩爆炸性新品...
去...一定會再去...睇下下年會唔會再有WF限定賣....
C3最大的存在價值是可以親身一睹日本創作人/聲優/歌手其本人…

除此之外,真係冇乜野好睇…