Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我忍夠啦...

噴鑵會變貼膠紙地獄
你居然唔去拜山而走去買玩具
圣斗士rex 發表於 3-4-2011 08:46 PM

唔知點解 我唔會去拜山
但我又唔係唔理佢地既心態...我間唔中都會懷念佢地...
如果佢地係岩岩死 入伙果d 我就一定會去...

每一次佢地死 果刻我知道 但我都唔會喊
但入伙 見到佢地張黑白相 又忍唔到男兒淚
可能我只想喊一次 我接受唔到再見既時候...
呢套戰隊幾時出嫁?未見過既...
你指既偷雞係...?

朋友,多謝你今日支持左我兩個post

...
詠瑜 發表於 3-4-2011 08:44 PM

《未來戰隊時連者》(原題:未来戦隊タイムレンジャー)是2000年(平成12年)2月13日至2001年(平成13年)2月11日期間,於朝日電視台每週日早上7:30∼8:00播出的電視劇,全51集。為東映製作的「超級戰隊系列」第24部作品。

偷雞指佢d分色,唔貼貼紙或上色真係……
噴鑵會變貼膠紙地獄
Aunbis 發表於 3-4-2011 08:49 PM

的確...
可能童年油廣告彩?我會比較想學手油
但咁多工具...壓力比較大...而且一直唔多時間玩
so一直用master
《未來戰隊時連者》(原題:未来戦隊タイムレンジ&#12 ...
紫月葵 發表於 3-4-2011 08:53 PM

點解我唔覺無線有播過 甚至見過呢套野:(
海賊真係比侍戰隊差...侍戰隊真係好好
唔知係我貼貼紙技術差定乜 真係越貼越冇引
而且差三部未砌 但都冇乜心情砌 唔通真係迫我某d大貼紙 要剪開一半貼?
有d凹凸位 真係...唔貼好過貼
的確...
可能童年油廣告彩?我會比較想學手油
但咁多工具...壓力比較大...而且一直唔多時間玩
so一直用 ...
詠瑜 發表於 3-4-2011 09:01 PM
可能無記冇播過都唔定,我都好似冇乜印象@@"

計食玩分色:海賊真係弱d
計機械人合體設計:海賊悶d
計合體後造型:兩者其實都算唔錯
戰隊野一定頂 :36:
可能無記冇播過都唔定,我都好似冇乜印象@@"

計食玩分色:海賊真係弱d
計機械人合體設計:海賊悶d
計合 ...
紫月葵 發表於 3-4-2011 09:12 PM

砌到第四架 目前黃色果架算貼得最好 但都係有缺乏
真係唔明 車輪仔都要貼貼紙- -仲要冇乜平面位
講到呢到...突然奇想 唔通要將呢d位磨平先貼得靚?

食玩分色 海賊真係好弱!!!
設計...因為佢係海盜我先麻目...
合體造型...老實,同魔龍 警車果d合體 真係冇乜分別咁...只係手手腳腳到多小小小小野...係紅獅好d 但都係"都係咁姐"既感覺
睇黎唔會有大合體?
買玩具唔去拜山我都覺有d問題...
頭像被屏蔽
應該係需要磨靚佢,不過一般黎講戰隊食玩做得好既地方就係佢d水口唔太痴件,所以唔磨到靚晒都可以,除非你係追求貼得真係好完美嫁啦

設計嘛,單講分體,佢d"選機"真係好奇怪,呢樣昨日先聽完個鬼佬"sun",唔明點解海盜要有飛機、跑車、貨櫃車同潛水艇…而合體方面,d簡簡單單既手腳變形設計已出過太多了…
合體後造型好就好在佢真係有戰隊機械人既影子,而食玩亦幾有型,所以加分
真係要上色的我個人比較喜歡用GUNDAM MARKER
噴... 何苦呢... 又要貼膠紙 要花好多時間喔...
有d嘢想講
呢D係食玩...望吓個盒低. 有一句日文漢字... 對象年齡三才以上...
不停同自己講... 記住佢唔係HG MG PG...
其實佢有張貼紙比你已對你好好...
咁你會不會好過D...
點都好,罰你影多D靚相!
圣斗士rex 發表於 3-4-2011 10:55 PM

好好...要等我完成埋...而家第四架都未完又有野做
都係#頸有氣透先上黎行轉
買玩具唔去拜山我都覺有d問題...
kuris_021 發表於 3-4-2011 10:52 PM

un...不如咁講
我係唔去拜山 之後先突然有念頭去搵玩具
而唔係一早計畫買玩具 先唔拜山...
不過點都好 我都知拜山係應該既...
我用開master但每次油完都會噴消光
我所有作品噴完消光都即擺入櫃...
所以未試過玩 亦唔敢...
但如果比我揀 我會用手油 因噴鑵我已經衰過三次  ...
詠瑜 發表於 3-4-2011 08:44 PM

用GM油都OK...
之後薄薄咁噴幾層消光...
到時就唔驚玩唔到...
不過要注意你支GM係水性定油性...
用GM油都OK...
之後薄薄咁噴幾層消光...
到時就唔驚玩唔到...
不過要注意你支GM係水性定油性...
小堅 發表於 3-4-2011 11:21 PM

原來噴消光真係要噴幾層嫁!!!我之前都係噴幾層,
因為噴一兩層覺得效果唔夠好...

我d GM筆....唔知係水定油,(睇哂成枝筆都唔見有講 可能我唔識日文)
係有rx78個logo or 三國傳劉備個logo係筆中間位...
原來噴消光真係要噴幾層嫁!!!我之前都係噴幾層,
因為噴一兩層覺得效果唔夠好...

我d GM筆....唔知係水 ...
詠瑜 發表於 4-4-2011 11:14 AM

應該係油性,我記錯左係畫線筆...
同埋真係要等乾晒先好噴,薄薄地咁噴幾層...