Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日本經過這次8.9 級強烈地震後,會否影響到笨大對玩具的生產進度呀??

關閉 [複製鏈接]
回復  香港人
別捉字虱了
又重覆回到我提到 TD 呢度一個好奇怪的現象
原來我唔次次都回應一句 '日本安好 ...
玩具 發表於 16-3-2011 04:02 PM
:69: 我那個是疑問, 有問號附加的, 沒有捉字虱...
你要侮辱我直接一點就可 !
我都有親人朋友在日本囉 !
我不關心 ?
我挑你啦 !
玩具 發表於 15-3-2011 06:10 PM

大大 , 我沒有侮辱你~
只是書中也說 [  惻隱之心 , 人皆有之 ]
你挑我 ? 意思是挑機嗎 ?
你有親人朋友在日本 ? 那為何要說對方的同情心是扮出的人在搶道德高地呢 ?
事發前 , 我原本book 好了機票出發日本探望多年無見的家姐 ~
10號的晚上也跟姐姐通過了電話 ~ 也開心的暢談到時她要帶我到那兒玩 !

但11號之後 , 我便再沒發跟家姐通訊了 ,
這刻的生死未卜 , 你會明白當中的心痛和無助嗎 ??
如果我這刻面對的事情都叫扮同情日本人 , 咁我肯定也是一件玩具矣而 ~
一件被上天玩弄的玩具矣而 !

不是想罵什麼戰了 ..... 只想問 [  惻隱之心 , 人皆有之 ]
你有嗎 ?
看著電視所播放的畫面 , 你又知我流過的淚已經有幾多嗎 ?

OK 唔想再 REPLY 了
費時大家會覺得我撩交嗌

總之同情惻隱關心等等o既感情 , 唔係靠 REPLY POST 時打出來的
關心日本其他事情 , 不代表不關心災情
世界上除了天災還有很多東西仍在運作的
仍然需要關心需要考慮的
當然我不是狹義地只指玩具相關的事

我同意有些人開 post 時的語氣的確會令人誤會 , 但肯定不是全部
但如果全部都要指摘人家的時候 , 只會變左搶佔道德高地批判人地
咁o既行為 , 只不過係踐踏別人從而顯得自己的有同情心有惻隱心
我認為比所謂 '冷血的人' 更加無恥

別看到人家眼中的針而看不到自己的眼中的樑 !
請諗清楚究竟有冇需要個個 post 都提一提天災先叫做關心
有冇需要個個 post 都批判人家冷血先安樂
大大 , 我沒有侮辱你~
只是書中也說 [  惻隱之心 , 人皆有之 ]
你挑我 ? 意思是挑機嗎 ?
你有親人 ...
華偉度諾艾德嘉 發表於 16-3-2011 08:32 PM

希望你家姐平安無事:64:
:67:玩具事少,人命事大....我們關心的不應是玩具,如日本能早日回復安定,玩具遲多少也無所謂。
玩具事少,人命事大....我們關心的不應是玩具,如日本能早日回復安定,玩具遲多少也無所謂。
影武者 發表於 16-3-2011 09:43 PM

武者兄講得岩了,日本人唔安全,足以令你想買既玩具無限delay......
所以請樓主咪再擔心玩具delay與否,關心多d佢地既人身安全仲好
對於會否delay既問題,我可以肯定答你:唔會(因為delay no more:53:)
雖然真係好想sic W唔好遲出,不過始終都係人命關天,玩具呢D遲少少冇問題
我覺得已經唔係互指責的時候...大家應該互相為對方"禱告"吧:64:
我唔係潛左水,我一路都有留意住各位大大既反應,真係估唔到一句咁簡單既問題,都會搞到滿城風雨,如有影響到 TD 既運作,我真係係喱度向版主講聲唔好意思!! 其實我一直都好關心日本既地震後災情,再加上近日福島的核電廠很不幸發生爆炸。我原本係很單純就出問題,對近日日本發生地震有否影響到玩具的生產,純粹是不單只關心玩具對本人有沒有得玩咁簡單,本人都對日本的災民表現出關心,同時希望核幅射都不要向四周的鄰國擴散。我出這樣的問題亦不是代表本人不關心日本的災情及人民的死傷。請不要再有些立心不良的人趁機在此抽水,並尊重本人與及本人的家人,唔好樣樣都要問候埋我既母親。同時本人亦希望無謂的爭拗及不必要的人身攻擊,對本人的中傷與誤會到此為止。chiu 發表於 16-3-2011 01:39 PM

"同時希望核幅射都不要向四周的鄰國擴散。"  ?????

再無腦多一次
今次天災而家正式影響到中國經濟了, 還有人覺得這是不值得關注的事了嗎...???
頭像被屏蔽
"同時希望核幅射都不要向四周的鄰國擴散。"  ?????

再無腦多一次
JoJoFans 發表於 17-3-2011 07:40 PM

點解無腦....?

核幅射唔會擴散咩?
頭像被屏蔽
I think it is really enough for the discussion.

My conclusion is:  Hope all the best and all thing under control in Japan!  :64: