Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日本經過這次8.9 級強烈地震後,會否影響到笨大對玩具的生產進度呀??

關閉 [複製鏈接]
不是要執著字詞的意義
而係字詞總有它自己的意思
你有特別意思
不加以說明
就是用錯
正如而家好多人 ...
玩具 發表於 15-3-2011 06:10 PM

冷靜啲啦~~

人地平心靜氣同你講
你就用晒感嘆號:(
不是要執著字詞的意義
你有特別意思
不加以說明
就是用錯
正如而家好多人 ...

敢問你的親人朋友是否日本人...???
若他們是中國人, 香港人, 那麼你只是關心自己的親朋, 而並沒有關心日本...
不是要執著字詞的意義
你有特別意思
不加以說明
就是用錯
正如而家好多人 ...

作為一個玩玩具既人,係日本未發生9級地震之前,關心玩具推出日期絕對無問題...
但當日本發生地震之後,我相信就算平時唔關心日本既普通市民...
都會因為地震呢件事而關心,會因為呢件事而留意多D日本既新聞...
點解會咁樣,咁樣做會畀人話「扮正義」???

我覺得做人應該識得分輕重,係適當時候講適當說話...
而唔係突然有一班人,每日都出同類型既POST...
係呢個時候唔應該問玩具會唔會延遲推出,動漫會唔會停播等等...
玩少一兩個月,睇少一兩集係唔係真係咁緊要???
因為日本方面仲好努力尋找失蹤者,仲好努力做緊善後工作...

================================================
TO:玩具大大...

如果你真係有親人係日本,應該想辦法聯絡佢地,或者盡快令佢地返香港...
而唔係係討論區到搵人對罵...
頭像被屏蔽
回復 76# 天天~
侮辱人家叫平心靜氣
笑了

回復 78# 小堅
所以我無反對你地插樓主o係唔適當o既時候問唔適當o既問題
你重新睇多一次我立場 ok ?

哦 !
原來我立場同你地有點微小分別 , 我講清楚就是上討論區搵人對罵
那麼你呢 ?
你還在回應我幹甚麼呢 ?

我既立場上面已經用藍色highlight左...

點解唔可以回你,我又冇同你對罵,更加冇用粗口鬧人...
小堅 發表於 16-3-2011 03:59 PM

咁依你所看 , 文縐縐地侮辱別人就不算對罵或指摘 , 就是說話很得體了嗎 ?

我只係想講...
這次實在太多人看到別人眼中的刺... 但卻看不見自己眼中的樑
回復  小堅
所以我無反對你地插樓主o係唔適當o既時候問唔適當o既問題
你重新睇多一次我立場 ok ?
玩具 發表於 16-3-2011 03:57 PM

由頭到尾我都冇插樓主...
:70:

哦 !
原來我立場同你地有點微小分別 , 我講清楚就是上討論區搵人對罵
那麼你呢 ?
你還在回應我幹甚麼呢 ?
玩具 發表於 16-3-2011 03:57 PM

我既立場上面已經用藍色highlight左...

點解唔可以回你,我又冇同你對罵,更加冇用粗口鬧人...
回復 77# 香港人
別捉字虱了
又重覆回到我提到 TD 呢度一個好奇怪的現象
原來我唔次次都回應一句 '日本安好' 就等於我從來不關心日本災情
回復 79# chiu
這裡有些人只能極端二分地運作...
你一係就是超級關心災情 , 世界發生咩事都唔理了
二係你完全無視災情 , 連少少同情心都無
:x
算啦…各位…
唔好咁執著啦。

我開始覺得為鬧而鬧。
我地咁多唔同既大大,就緊係有唔同意見啦。
有時直接唔代表涼簿,關心唔等於真心。

同埋…呢d時候,應該有更多可以做既野去做。
小小爭執或意見不合就「蒜dog1234567890」啦~
算啦…各位…
唔好咁執著啦。

我開始覺得為鬧而鬧。
我地咁多唔同既大大,就緊係有唔同意見啦。
有時 ...
原罪 發表於 16-3-2011 04:32 PM

最鍾意你呢句,「蒜dog1234567890」...
:71:
回復  天天~
侮辱人家叫平心靜氣
笑了
玩具 發表於 16-3-2011 03:56 PM

我唔覺得佢侮辱緊你囉:(

小堅 發表於 16-3-2011 09:14 AM

讚好 :71:
頭像被屏蔽
回復  香港人
別捉字虱了
又重覆回到我提到 TD 呢度一個好奇怪的現象
原來我唔次次都回應一句 '日本安好 ...
玩具 發表於 16-3-2011 04:02 PM

咁都叫捉字虱? ok, you win:38: