Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日本經過這次8.9 級強烈地震後,會否影響到笨大對玩具的生產進度呀??

關閉 [複製鏈接]

kaikai,TD係玩具討論區,雖然日本出事,但世界仍然keep住轉。
玩具可以keep住買,只要唔係刻意抽水、串日本、幸災樂禍,其實冇乜問題。
如果有人走入正常post內叫所有人停玩玩具,認為咁先至尊重死者,呢d就叫自意識過餘。
我理解你呢方面既想法,但想法係要用別人接受到既語言去講出黎,唔係一黎就開炮。
入呢個post,提出意見,無非是想跟樓主分析成件事,唔係想扮正義。

發問的樓主,唔係唔畀你問,但有時做人要睇時機
你其實唔算太過分,只係冇設身處地去想一想別人感受。
先唔批評你,簡單解釋你聽,BANDAI玩貝都是Made in China,
但跟進設計方面,都需要HK Bandai同東京 BANDAI既人去處理
如果東京總公司既BANDAI員正可如常返工,應該唔會影響玩具生產進度。
但日本方面經此一難,可能少左玩家有意欲買起宇宙大帝呢類22,000YEN貴價玩具,bandai將成個project delay都唔係奇事。
模型方面,BANDAI模型在靜岡製,那邊災情不重,反而輸出商品到外國可能會有遲延。

日本人唔係冇災後由零開始重建既經驗,佢地精神力非常強韌。
相信日人必定比一個想玩日本玩具既香港人,更想盡快復甦自己既工作、重新過生活。
多D買日本商品,某程度上仲算係支持佢地經濟,絕不是錯事。
但我相信,起返D樓,輸入食物,安置流離失所災民,先後次序上應該比生產玩具排得更前吧!市面仲有大把玩具買,玩住其他野先,耐心等一等啦。
kaikai,TD係玩具討論區,雖然日本出事,但世界仍然keep住轉。
玩具可以keep住買,只要唔係刻意抽水、串日 ...
Toro 發表於 12-3-2011 08:10 PM

好同意你嘅講法
但係考慮到今次災難嘅嚴重性同埋樓主依個post嘅標題
真係會俾人一種樓主關心玩具多於關心人命嘅想法
相信好多回post嘅人都係咁諗

:(

題外話, 原來HK Bandai有份跟進設計㗎?:@
你唔講我真係唔知:(
題外話, 原來HK Bandai有份跟進設計㗎?
天天~ 發表於 12/3/2011 20:28

yes, 好耐以前明珠台 Japan Time 個節目, 有集就上左金鐘海富中心 Bandai Asia office 度, 受訪問嘅其中一位設計師就係做合金嘅
認真丫...
咁關心天災同關心玩具
兩回事來的...
有時連玩具 REVIEW POST 都要 Post-script 夾硬講埋日本 ...
玩具 發表於 12-3-2011 04:31 PM

關心天災同關心玩具無錯係兩件事...
但樓主既問題就係將呢兩件事連埋一齊...
例如:有人POST去C3既戰利品,我覺得冇問題...

依家唔係話針對發生天災後POST玩具既POST...
而係天災後,唔關心都算,點解要關心一樣非必需品...
就算真係延遲咁又點,又唔係得樓主一個延遲...
遲玩幾個月都唔會死人,但係呢個時候問D咁既野自然黑人憎...
又成班人扮哂有同情心

人地關心D乜

係人地既事

個個抽水狂插樓主

唔喜歡就唔好入黎

每個人都 ...
kaiwai 發表於 12-3-2011 01:46 PM

一個有趣嘅回覆,原來開POST討論一樣野係唔俾人講反對架,
如果有人反對就叫人唔好入黎. 人地關心咩野,的確有自由,但請以後唔好上討論區開POST,返屋企同阿媽講算啦,阿媽應該唔會扮有同情心同埋抽水嘅.
關心天災同關心玩具無錯係兩件事...
但樓主既問題就係將呢兩件事連埋一齊...
例如:有人POST去C3既戰 ...
小堅 發表於 13-3-2011 02:33 AM

下... 點解唔可以關心一樣非必需品
在我看來 , 佢問得笨 , 係因為天災過後生產一定有影響 , 問來都多餘
但重點是並不需要摻雜乜野同唔同情o既情感
件事自然地有因果關係 , 而唔係 "佢將件事拉埋一齊來講"

你話咩時機唔時機問題
兩睇啦... 佢而家又唔係o係日本 forum 度問呢 d 野
其實無話乜傷唔傷害民族感情
不過我知呢度好多人當日本係祖國o既
叫日本人做同胞添 ! 如果有人係因為呢種原因而感到唔舒服我又可以理解o既

點都好 , 我唔會阻你地 _ 七佢o既 , 或者 _ 埋我o既
因為我講o既野好似唔係好o岩你地聽吧 ?
又成班人扮哂有同情心

人地關心D乜

係人地既事

個個抽水狂插樓主

唔喜歡就唔好入黎

每個人都 ...
kaiwai 發表於 12-3-2011 13:46

言之有理。

小弟覺得如果認為樓主有問題, 應該用些耐性和禮貌, 指正一下, 大家Happy。  但有些人的言論正是「傷害」樓主。   

這麼雞毛蒜皮的事, 就要那麼嚴厲的指摘, 究竟邊個無同情心?
正如我頭先抽住C3既戰利品去食晚飯,餐廳老闆話"你就醒囉,人地果邊地震,買咁多攞去炒"
我好行貨咁 ...
chlycab 發表於 12-3-2011 12:07 AM

咁佢又真係...:what:
樓主諗乜我都明既,只係佢表達得唔好/太直接姐..

老實講,我都有擔心到今個月既神龍會唔會遲黎,但我諗遲硬既啦
我地呢d星斗市民又真係做唔到d乜..只能祈求上天,日本的朋友能夠平安無事..
玩具可以keep住買,只要唔係刻意抽水、串日 ...
Toro 發表於 12-3-2011 08:10 PM

你嘅回覆就真係大體得多啦!
回復 46# Toro

我真係覺得呢個post 最公正既回復...
好老實...
日本地震宜家唔係成個日本冇左..
有3/4 仲可以正常工作
咁問題黎喇..
果3/4 係唔係因為呢件事要全國休息去哀悼先?
如果係,插樓主果班人可以繼續插
咁事實好明顯啦...我公司d日本人都係繼續飯照食,酒照飲
其他地區一切如常,只係關心既野好似好切身咁...
(好似果時sars咁,咪得疫區停止工作,其餘香港人都係工照開)
玩具呢樣野大家睇好似係非必要品,但係對一間公司黎講係一件商品,好多人要用呢樣野搵飯食
無論,零售,廣告,運輸,製造業都可以有關連....
所以我地連呢d 都唔可以關心,我諗acg 大國~日本...
會因為呢次天災,佢地既經濟做成永不超生既地步(可能我誇張左啦)
希望各位唔好自我意識過剩啦...
但當去到有核危機影響時, 就唔係同一個問題...
樓上以沙士做例, 咁好應該知道, 一個小型城市, 全面癱瘓係幾恐怖, 無事既人要繼續運作個社會, 何況日本係一個國家...???
的確玩具行業係養起許多人, 但相信面對天災, 無人會以玩具為先卦...???
唔通九級地震於bandai總部附近, bandai仲發聲明正常生產gunpla...???
在於日本, 呢個只係地點問題, 震唔震得中咁解啫...
連電視台全部都係有關新聞, 一切劇集, 節目都停晒咁濟, 人地既所謂正常運作, 都係同個災難有密切關係架...
同情, 唔係睇死傷幾多人而決定既...
死幾十萬人就傷心, 死幾千人就可以冷眼待之...???
回復  Toro

我真係覺得呢個post 最公正既回復...
好老實...
日本地震宜家唔係成個日本冇左..
...
塊魂 發表於 15-3-2011 04:13 AM

我覺得只要唔傷害災民,拿災情開玩笑,傾乜都冇所謂
也不認為傾下地震完玩具幾時出係有幾傷天害理
總之言之,發言要"照顧人感受"

如果話樓主想玩玩具,又唔係害人,問下都係人之常情,
反過來說,TD講玩具,ACG,集結起來既人唔多唔少都比較喜歡日本吧
當日大家在節目中即場目睹了災情,點都會有人心情比較激動.
如果同日上網見到呢類言論,覺得反感,又係咪人之常情呢?

所以大家都冇錯,也無謂再傾了,呢一個moment,玩具的確太無足輕重.
又唔係永遠唔出,相信情況許可,商人就會做野,呢D急都急唔黎.
樓主...網上就係咁..正義人事大x把..睇開d
但當去到有核危機影響時, 就唔係同一個問題...
樓上以沙士做例, 咁好應該知道, 一個小型城市, 全面癱瘓係幾 ...
香港人 發表於 15-3-2011 07:20 AM

我留言當日,核問題未有咁嚴重,而家佢地面對既問題更多
日本係一個睇大氣候做事既民族,東北出事,可能連關西既娛樂都會停晒.
唔係一個某地區出事,其他地方可以馬照跑舞照跳既地方.

我唔係話佢地扮野,佢地係非常細心.
比如電視,電台而家係用作廣報功能,娛樂就要退.
又或者講電力不足,你用D電開機做玩具,即係用左人地整麵包既電
所以娛樂事業必定會暫時,最少半年內唔會過分鋪張,物慾類型既消費品,都會引來非議.