Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日本經過這次8.9 級強烈地震後,會否影響到笨大對玩具的生產進度呀??

關閉 [複製鏈接]

唔知有冇人記得菲律賓人質事件發生當晚...
當大家係TD到祝福,希望人質安全冇事既同時...
有一TD既網友,應該係澳門人竟然話食飯冇得睇TV要迫住睇新聞...
所以被TD網友圍插,最後該網友仲被禁言...
係呢件事入面,大家諗唔諗到D咩???

我相信TD入面有九成九人係唔認識人質事件入面既人...
但係點解大家會因為呢件事咁困擾,仲有人需要睇心理醫生???
因為佢係香港人???

假如因為日本地震,有人出POST問,動漫會唔會延遲...
請問大家應該畀咩反應呢個POST???

呢個時候..講野回野都要小心小心..好容似比人攞泥出氣..見過有個會員.好時好日唔出聲...次次出聲就係要搵位入人..仲要摷埋人地屋企人來揪水.
兩睇啦... 佢而家又唔係o係日本 forum 度問呢 d 野
其實無話乜傷唔傷害民族感情
不過我知呢度好多人當日本係祖國o既
叫日本人做同胞添 ! 如果有人係因為呢種原因而感到唔舒服我又可以理解o既

玩具 發表於 13-3-2011 04:20 PM

我只想說 , 生命的同等價值 , 沒有所謂國家的區分~
[同胞與否] , 我不介懷 , 因為我們同樣是個人 ~
也許 玩具大大 , 你己經唔係我地呢d 人類的同胞~
可能你只是一件玩具
我只想說 , 生命的同等價值 , 沒有所謂國家的區分~
[同胞與否] , 我不介懷 , 因為我們同樣是個人 ~
也許 ...
華偉度諾艾德嘉 發表於 15-3-2011 02:32 PM

不是要執著字詞的意義
而係字詞總有它自己的意思
你有特別意思
不加以說明
就是用錯
正如而家好多人會罵行為卑劣的人做支那人一樣
你唔講清就會變成侮辱全中國人一樣

你要侮辱我直接一點就可 !
我都有親人朋友在日本囉 !
我不關心 ?
我挑你啦 !
關心不等於要去到邊個帖都要 postscript 一句甚麼甚麼
希望大地球村的日本親愛同胞安好
先叫做你地所謂甚麼有人性同情心云云 !!!

已經好客氣
知不知道咩叫搶佔道德高地再批鬥別人
你們這種就是了
其實呢次事件影響好多嘢
同我地貼身d嘅如,玩具,漫畫,game等等
大眾d嘅,海產,奶粉
特別d,電子業,av業
仲有經濟,旅遊業,出入口等等
根本咩都有影響,成個地球都會有影響
希望大大有返d危機感
就算有你想買嘅玩具返,如果有幅射...你入唔入...
or日元不斷上升,可能d玩具都十幾廿算...你入唔入...
東京如果有核污染...漫畫家走晒or 無晒mood畫連載...無漫畫睇
動畫公司運作唔到...等等
以後可能無海鮮食...無壽司魚生...
你諗吓,日本依家咁情況
你覺得當地d人仲有興趣將d錢用嚟買玩具咩?
有都留嚟旁身la, 仲買玩具嚟做咩...話晒佢地依刻真係前路茫茫
每刻提心#膽...俾著你置身日本,你都驚啦
擔心唔知幾時又地震...擔心唔知幾時突然核爆...
擔心核污染唔知會擴散到邊...
擔心親戚朋友嘅安全...
仲邊會幫襯玩具吖
如果佢地控制唔到核電廠...如果又嚟多次7級以上地震...
日本玩具呢類 非必要 又唔實用 嘅奢侈品...真係可以玩完...
講得太多...講遠左...
但呢d大家真係要正視
同真係要有危機感
頭像被屏蔽
-.-睇核廠睇到我心都寒埋
頭像被屏蔽
-.-念起d日本人就慘   硬食輻射
唉……真係唔好再罵戰喇。
我一開始見到 d 惹人插既 post ,或者見到意見唔同既 reply 都會想插人。

但諗真 d,咁樣做真係太幼稚喇。對於件事毫無幫助……
人地而家生死悠關,就算呢一刻冇事,都唔知過幾年又會唔會因此幅射而產生後遺症……

與其互插,不如一齊出來 pray for japan 啦∼∼:64:
希望唔好影響到隻超合金魂宇宙大帝既生產進度,同埋星矢既有關產品就好啦..... 祝願日本快些從地震 ...
chiu 發表於 11-3-2011 11:55 PM

咁不如問埋遲D出既日本玩具入口貨有冇受到輻射性感染..???:50:
早兩日睇新聞, 聽到周一嶽叫大家唔好去擔心D無謂野 such as 魚生有冇幅射, 玩具會唔會delay...etc. 應該去關心而家日本本土ga食物同藥物供應.  呢D先係人講ga野!:64:
頭像被屏蔽
呢度始終係討論玩具既地方, 關心玩具既生產情況好正常丫
唔係話唔關心災情, 但玩具都係生活一部份

見到佢地D死傷數字升都冇譜, 日日D災情咁慘, 但佢地慘我地又可以點呢
如果要用玩具愛好者去畫界,
咁如果真係咁喜歡玩具的就出多D分享去推廣一下玩具,去搵多D資料理解一下玩具的生產過程,香港仲係玩具業的重鎮要呢方面的資料唔算難,睇多D唔同種類的玩具而唔係睇來睇去都係某些系列玩具價格的上落.
作為一個真正關心玩具的人,關心到人地國家遇上不幸都關心左玩具生產如何,有無影響自己買唔買到的,上面說的應該平時都有做吧.

我想自私同不仁呢兩樣野唔係咁難分得出吧.