Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 魔法少女小圓

結局…雖然都勉強收貨,但總係若有所失…

個人覺得圓香都算係不得善終…

睇到11話結尾同12話標題「我的,最好朋友」預告時,淚腺崩壞了… :79:
結局... 算係咁啦...

消除魔法少女/魔女系統... 好得所有魔法少女可以善終... 所有負能量就小圓食晒... 令到希望不再成為絕望...

最終型小圓非常屈機... 某程度已經成為宇宙嘅守護神...

依家小圓成為最強魔法小女(指所有ACG魔法少女作品)... 因為已經係宇宙級...

消除魔法少女/魔女系統... 好得所有魔法少女可以善終... 所有負能量就小圓食晒...  ...
小櫻 發表於 22-4-2011 07:51 PM

我覺得都係奈葉果班人屈機d...
佢地可以坐住架戰艦周圍飛, 穿越時空ma:34:
我覺得都係奈葉果班人屈機d...
佢地可以坐住架戰艦周圍飛, 穿越時空ma
機體 發表於 22-4-2011 08:41 PM

小圓已經超越左穿越時空,
基本上已經係神,最威架啦~~
睇下呢篇FROM百度小圆吧:
老外对结局的理解
Accept Madoka into your heart, for she has died for our sins.
在你的心中接受圆香吧,她为我们的罪恶而死
Remember kids, Jesus Madoka died for our sins.

孩子,记住,耶稣圆香为我们赎罪而死
Our prophet is Homura, she is our leader and our Saviour.
焰是我们的先知(十二使徒?),她是我们的领袖及救世主

Join the Church of Madoka now.
加入圆香教会吧!
小圓已經超越左穿越時空,
基本上已經係神,最威架啦~~
睇下呢篇FROM百度小圆吧:
老外对&#3 ...
kawing9795 發表於 22-4-2011 10:14 PM

係wor...
醒唔起小圓可以穿越過去同未來:34:
不過我又覺得小圓其實唔算係神明果類...
反而我覺得佢係成為左新既魔法少女系統(外星人搵食系統:34:)既一部分
每當有魔法少女彌留之際, 小圓最多只能去到佢地身邊幫佢地吸晒d黑氣同鼓勵佢地
但講到改變世界呢樣野始終佢都冇話事權...
真正既贏家始終係q比同班外星人...
結局唔錯,雖然算唔上係個大團圓結局,
但都係個GOOD ENDING~
呢兩集令我對粉毛180°改觀!!
kawing9795 發表於 22-4-2011 02:49 PM

當你再睇多一次再諗一下你就會發覺其實係 bad ending
一來黑毛的願望並無實現而且要永遠戰鬥下去直至 dooms days 才有機會
和小圓再續未了緣(?)

二來其實個平行世界 / 小圓既宇宙級結界並不完善,仍然有絕望既發生,
而且魔法少女最後的命運雖然不會變為詛咒去破壞世界,
但是會從此消失而且無人會記得佢地 (同小圓既 case 一樣)

三來所有次元歸一 / 平行宇宙全滅,只有這個世界存在,
若有任何問題就會如同熱寂一樣全歸虛無

四來小圓己經不再是人,變成了時間觀察者,
換來無止盡的空虛和救回沒有人認識她的世界,
只有黑毛和弟弟還記得她   

五來雖然藍毛沒有變成魔女,但是她的願望仍得不到實現,
只能眼白白看上條呢件白目同綠毛 happy end,
從她的對話來看她是不甘心但也無可奈何,
因為她不想再傷害朋友和她自己原本的信念

anyway 在我而言這個收尾己經拿到最佳的平衡,在情在理都可以完滿解釋,
而且更第三度和 OP 亙相牽引和補強(第一集,第十集,第十二集)
而每次的牽引都更深入,有層次

可以說,這是我多年來所看過的所有故事的頂峰,不止超越 EVA,
還超越了魔戒及其所關連的故事 (浮士德 / 愛麗絲夢遊仙境)
我會給其 9.9 / 10 的評價 (0.1 的扣除只因世上無完美,
作畫確實有少量崩壞但無損其內容及作畫)

消除魔法少女/魔女系統... 好得所有魔法少女可以善終... 所有負能量就小圓食晒...  ...
小櫻 發表於 22-4-2011 07:51 PM

不再是宇宙級了,因為所有平行宇宙既魔女佢都會干涉,是突破天元的存在了,西蒙也要敗下去了
當你再睇多一次再諗一下你就會發覺其實係 bad ending
一來黑毛的願望並無實現而且要永遠戰鬥下去直至 do ...
ranger_ckk 發表於 23-4-2011 02:19 AM

諗下其實小圓都似時間觀察者
類似'翼神世音'既男主角吧...
藍毛個結局算係咁啦...之前套野將佢黑化得咁緊要, 而家小圓將佢開導左, 令佢冇左怨念, 總算對藍毛既粉絲有個不錯的交待吧

其實呢個結局係有唔同嘅演釋方式,
除非官方出黎解話外,冇話邊個係一定正確,
由我嘅角度去睇,小圓的確改變左魔法少女嘅命運,
以佢帶走沙耶加走果幕可以睇到消失即係去到小圓身邊,
並唔係孤獨無援,而且留係世上麻美等人亦唔見得係忘記左沙耶加
呢隻理論其實同永生有少少似,即係人死後就會去到小圓(神)身邊,
過住一個唔會再有死亡嘅生活,小圓自己都知道呢一刻會來臨,
曉美焰最後爆黑翼,唔同人都有好多唔同嘅睇法,
我覺得果到係焰+圓嘅力量,將兩個世界嘅力量合一...

如果要講真係仲有好多野可以傾,
個結局又可以有N多種變化,自己想要邊種結局就自己接受左佢啦,
不過遏今次呢個結局都比到人好多思考空間,
好耐冇試過咁認真咁研究一個故事啦,
老虚你係得嘅!
其實呢個結局係有唔同嘅演釋方式,
除非官方出黎解話外,冇話邊個係一定正確,
由我嘅角度去睇, ...
kawing9795 發表於 23-4-2011 01:37 PM

好同意你既講法,呢套係一套神作最大的原因除左引用經典作品引用得很透徹,
設定沒有甚麼重大 Bug 出現,故事能前後亙相引證之外,
最重要係佢入面有大量的訊息可供人思考,而且每個人都可以得到不同角度或層次既見解

不論是淫獸對小圓的對話(人類/家畜的生存之道,靈魂的觀念,世界觀和因緣),
小圓媽媽和小圓的對話(大人/處事/成長),麻美和杏子給小圓帶來的成長亦可以一談,
可說是包羅萬象,短短十二集可以有如此豐富和出色的內容和深度
即使是 EVA,地球防衛少年,風之谷,再見螢火蟲等亦難望其項背
至少我人生中除了這套故事之外仍未看到一套電視上電影上的東西可以媲美
文學巨著我亦只能舉出紅樓夢和旦丁神曲這些中西方神級作品可以超越或達到同級的味道
其實...小園外傳有冇人睇?

雖然依家睇返同正傳格格不入,
不過外傳真係治愈架~~
BD第一集岩岩出左

She will not know yet if this encounter is a mere coincidence or a necessity,
which would be, an encounter that would change her destiny

等下遲D有冇BOXSET=v=
新鮮到港:P

書仔內容