Toysdaily 玩具日報

查看: 55841|回復: 91

[玩具報告] 童年之夢!!!!—ROBOT魂 重戰機 L-GAIM MK-II 完全玩評報告(多圖更新#45)

重戰機真係七八十後的集體回憶,我自己認識重戰機係機戰入面。機戰入面重戰機唔算得上好用,不過佢既戰鬥音樂好優雅,好RELAX,所以一直都幾鍾意佢。
最近見到R魂話會出佢,不過標價係6000YEN,真係大件事…一直都有師兄講,呢隻野要4舊過外,個時都心大心細,不過最後都係出左手,再來一點報告。

先來一個小總結,這一隻野,標6000YEN,是合理的。(唔理限定既野,最貴既好似係高文,不過高文同佢差得太遠)

基本上個盒既大小冠絕R魂系列,一拿上手完全係有份量既,同埋個設計都幾精美。

入面既配備十分豐富,小槍,長槍,兩把光劍,手掌等……

之前有大大講過,呢隻野十分膠,我覺得好可能係燈光問題,這一隻野,真係唔算得上膠,而且上色用心,橙色、暗黃色落色很準,成隻野0出界。

之後大家可以再看一看背包和槍,槍管上了銀色,之後線的插嘴用了金色,大槍上面的線上了紅色,水口位唔同,有既亦唔算明顯。如果講近期既R魂上色,除了F91之外,未有一隻既上色有咁既水準。大家留意下,佢隻眼都係有上到色架……..=.=這一點,R魂前所未見既DETAIL啦,不過用色就差少少…..

之後就係可動度,之前見隻野大大舊,以為佢好睇唔好玩,點知……

可動度完全無問題,儘管大大隻,由於成隻野採取多關節的配合,手臂、膝蓋部分,跪下,摺手,完全沒有問題。而且手臂、腳部的伸展範圍極大,真係好誇張下。大家留意近距離個幾張,完全顯示左MK2設計上既特點。

之後當然就是去圖啦。

由於成隻野都幾大隻,本來擔心之前既魂STAGE搞佢唔定,點知最後都OK,順利上架影相。

換手個陣本來好擔心,因為上一次FAFNER既經驗,搞到我都真係好怕,上次換手換左成十分鐘,點知重戰機隻手好易入,又易脫,但插左入去就好穩陣,點搞都唔會再掉下來了。

先來一個短炮,機戰個陣既FEEL番哂來~~~

之後再來雙劍。

重頭大戲當然係粒子大炮了。固定佢都真係用左唔少既時間,不過都係值得既,因為佢「型」。

個「抽」野整起上來真係好正,好有FEEL。

雙槍。

之後就係變身。其實R魂這一次既官圖做得好差,令大家以為個變形好簡單,原來入面有乾坤,而且做得非常之精細,直頭係「巧」﹗

成個腰位都可以移動,OMG,我看左說明書很久都唔知咩……因為我估佢唔到,和之前「蜃氣樓」個變形比較,真係……

完成變形花了我半個小時……不過由於成隻野既關節都係幾實淨,變既時候都真係要小心之餘再出少少力。

因間再整埋變型既相上來。

戰機都係非常之型,不過就係「角度限定」......真係~同埋個變型系統真係幾有意思~

一方面這一隻R魂還原了一代人既夢,另一方面,佢確實係R魂系列既一隻進步之作,事實上,最近R魂的出品既QC都真係好左好多,大家如果唔係戴有色眼鏡去看,其實R魂真係一件幾好玩又幾睇得既玩具。

這一隻重戰機真的是一個驚喜,期待下一個月的MK1~~

有大大提到一個很重要的兩點,就是:
原著中的L-GAIM只有單盾
它的腳跟要直
飛機形態槍應該在右手
所以,聽了這些意見後,我作出了改動,再把新的圖放上來,為免第一版的圖太多,我把更新圖放在最後吧。

大家如果有興趣再睇多D相,可以來去我YAHOO的BLOG:hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079
good report~~
Detail report!  Many thanks!!:71:
Add marks for support first!  :)

The QC look very good for MK-II and I'm waiting for this A-class HM for a long time.  :)

I know rare TD members have watched this animation.  Honestly, only last 10 episodes are OK but I still love the mecha design of HM very much!

That's why I always want Bandai issue A Temple, B Temple, C Temple and especially for D Temple here... :shy:
Very good. thx for sharing. I have been poisoned :50:
看過實物,很大一只的~~
還好不愛重戰機,可以無視掉~~
講真,日本仔D野真係好少騙人既.....定得佢係6000YEN,點都應該會有D驚喜,果然是有驚喜架~~

很快手...:71:

L-Gaim Mark II... 這個小櫻必買... 問題只是何時...

順便提一下... L-Gaim Mark II的腳跟是打直的像高跟鞋... 樓主擺錯了...

小櫻上
Good report and details.

重戰機唔係我杯茶.
腳跟係咪應該係高跟鞋型?
都未有時間玩變形、同埋唔鍾意枝砲連埋電線好麻煩咁,,,,
售價有點高
:71: toy n :71: report !!
a little bigger than 1:144?  or it may want to match the pervious "SOUL" spec MKI I?
a little bigger than 1:144?  or it may want to match the pervious "SOUL" spec MKI I?
Gundam@EFSF 發表於 26-1-2011 11:40 PM

My friend, this is 1/144 already and Spirit SPEC is non-scale.  :)