Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 童年之夢!!!!—ROBOT魂 重戰機 L-GAIM MK-II 完全玩評報告(多圖更新#45)

SIDE VF—唔知點解好少人會講佢,其實VF-25都真係出得幾靚仔,係副甲差少少,再搞搞佢OK架~VF27和之後既YF29,佢出限定都要入=.=~

kkkiii0079 發表於 27-1-2011 01:48 AM

不可變的VF-25, 就如不可變的變形金剛一樣, 客路少好多. 不過最主要問題是VF系列只得日版, BANDAI ASIA由於版權問題沒有入貨
都未有時間玩變形、同埋唔鍾意枝砲連埋電線好麻煩咁,,,,
taken 發表於 26-1-2011 11:32 PM

沒有電線就不是HM
After my 1/144 and 1/100 Mark II in F.2 period, this should be my 3rd beloved MKII in my life.
Thank you for the detailed report! :64:
請問隻 Mk II 有幾高? Is it about the same size as 魂 Spec Mk I?
戰機形態有兩個選擇,一個係右邊掛槍,一個係下面掛槍~我自己個時就覺得下面掛「型」D,不過想番機戰的片段,都好似係右掛的~不過由於搞一次花好多時間,所以遲少少先補相~
至於樓上的大大說隻野有幾高,你當係普通既R魂再高多50%左右。我將佢同高文做過比較,都係高文大隻少少,不過都唔係差好遠~希望幫到你~
回復 29# aimer

戰機係非常非常之實淨。
一方面佢既「筍」位整得好好,FIT到飛起,真的,你真係估佢唔到幾個小孔就係成隻野既重點。

D「筍」位「拍」左入去之後,唔會再FINGFING下。當幾個「筍位」接合左之後,你想佢拍開其中一個都好難。

我覺得這隻野除了童年夢想外,本身隻野既QC同設計都好值得買來玩下~~~
戰機形態有兩個選擇,一個係右邊掛槍,一個係下面掛槍~我自己個時就覺得下面掛「型」D,不過想番機戰的片段 ...
kkkiii0079 發表於 26-1-2011 09:44 PM

Thank you! 50% taller, it may match 魂 Spec Mk I. I have be waiting for the 魂 Spec Mk II since I bought the Mk I and loved it. Now that it is in Robot 魂, I am not sure I should continue to wait for just buy Robot 魂 now. :(

回復 37# tman

我個50%只係約數。我「扒」文幫你看看,發現原來有大大已經「度」過,魂SPEC既好似大隻小小~

我有D唔明點解個大小好似好重要咁(可能我沒有買到魂SPEC個隻)~

另外,我想講一樣野,就係我情願佢出得貴少少而有收藏價值既公仔,好過出D平平地但廢既公仔啦~~
好毒呀!!!!!!!!!!!!!!:70: 但係好貴呀.......................:die:
Man This thing looks too plastic....
回復 40# boost02celigt

無意冒犯的一句:
因為佢真係用膠做的。
如果佢既成分係合金,整出來係膠,隻野錯。
如果佢本來做出來既成分主要係膠,看起來膠,又真係好難搞=.=
關於這個問題真係幾難搞~不過我覺得著色方面係可以再做好D,不過又會再貴D~~
實物從盒外面看。真係一般。。但係去船船再睇實物post。。又好好睇又有型woo...好神奇@@..xddd
:die: 又 6000 YEN....
嚮日本 d 錢好唔見使........
希望到左香港會平 d ~
原作單盾~ 最近呢隻野都照顧到大家要左右平衡o既心態~ 出多隻翼~
:71:
回復 43# BeastHeart

係?~~~這樣要加番一D單盾既相先得~~~

由於版面個堆圖已經用左橙底,所以用下藍底,點知又出奇地襯色。

感謝有些大大既提醒,用回腳跟站立,成隻野個FEEL唔同哂,完全可以頂天立地。所以這一次的相以站著看為主。其實,由於MK2真係太型同大隻,基本上企係度都屈左機,所以唔駛點擺POSE。

這幅圖專登影下影佢隻眼出來,佢係有眼的:71:

企係度既感覺真係好唔同。

似乎企係度先符合番佢既本來特性。

槍加電線真係好正~

真係好似SNIPER~

唔知點解,ZETA個支野,好可能都係抄佢~

新的戰機圖。

不同的角度都來一張。

底面和背面特寫

最後再來一個開盾。哈哈~真係爽~
這一隻R魂真係愈玩愈正,希望大家都會鍾意佢,買佢番HOME,一齊分享這一份喜悅~