Toysdaily 玩具日報

查看: 11718|回復: 45

[玩具攝影] (戰國basara) 一元生兩儀, 兩儀生四象, 四象生......(44樓更新)

本身對<易經>沒有半點認識, 這個post只是想介紹幾隻山口式的戰國basara玩具,
可是把玩和攝影山口式的玩具是比較吃力費神的,
雖然我十分喜歡山口式, 可是不得不承認,
如果沒有全神貫注的精神, 很難把山口式玩得就手.
就好像若沒有太多時間和專注, 砌模型的人不會進行細緻的上色工作一樣,
如果放工後工作疲累, 只想扭扭公仔減壓的話, 還是玩回大大隻唔會爛的光頭佬算了.
所以這個post欠了一個玩具介紹, 希望在以後的post, 這幾個戰國basara名將還有出場的機會,
讓我可介紹一下他們.

16座之後大大應應該會輕鬆些..因為會到"32"..到時可分為32a 32b 然後cdefghi..可為大大帶來既提神又減壓的時光呢...:43:

然而開心過後..總要接受現實..再之後的64..可能會被河蟹腰斬..請大大小心:67:
16座之後大大應應該會輕鬆些..因為會到"32"..到時可分為32a 32b 然後cdefghi..可為大大帶來既提神又減壓的時 ...
老文 發表於 23-8-2012 01:57 PM

唔緊要, 最後"一二八事變", 日本仔打到黎, 到時大家中國人同坐一條船, 又再八年抗戰打日本仔了.
(我那把是和事實相反的口, 一定不會實現的, 放心.)
回復 3# cliffordchan107

在你32的時候..日本仔一早已打到來了..:56:
回復  cliffordchan107

在你32的時候..日本仔一早已打到來了..
老文 發表於 23-8-2012 02:35 PM

(題外話: 大地震後, 今年日本好多都高調&#21655;好多......)
回復 5# cliffordchan107

唔明..或可pm我:77:

唔明..或可pm我
老文 發表於 23-8-2012 02:44 PM

其實我不是專家, 只是看過很多中外歷史中, 當一個國家經歷一些天災人禍, 或經濟蕭條, 民粹或民族主義就會強勢抬頭.
當經濟好時, 大家當然有福同享, 什&#40637;也不介意,
當經濟差時, 大家就會分清異己,  那些異類搶了我們的資源, 那些是我們的敵人.
當年二戰前的德國也是差不多樣子.

當然日本的民族主意本身也很強,
但是經濟尚好時, 這些意識尚能被經濟的成果壓得下去,
可是大地震後, 經濟變差, 有些怨氣不得不宣洩,
自然成為了右翼利用排外的目標.
回復 7# cliffordchan107

原來大大講d咁嚴肅既話提...我以為你講"va"添.:34:釣魚既問題在我來說真係唔覺得咩事.(因為當中觸及左好多問題,政治,外交,手段,外國陰謀等等)另成日講個島係邊個邊個既.個人認為本身個島就唔屬於任何人和國.(這是我的另一種想法),至於那些釣魚同胞..我總是想起"陳x祥"那年因上去釣魚出事後是由"va國民"救番上船.我就覺得成件事無咩好爭奪.人死左..你還可以"擁有"甚麼嗎?..:43:

原來大大講d咁嚴肅既話提...我以為你講"va"添.釣魚既問題在我來說真係 ...
老文 發表於 23-8-2012 03:24 PM

當然國難當前, 我是很嚴肅的,
之前反日的示威遊行, 我想過帶備所有日本女優AV光碟, 到日本駐港領事館門前焚燒;
一方面發洩對日倭政府不滿, 另一方面, 適逢七月鬼節,
以示對被日軍害死的我國孤魂一些敬意, 希望他們在黃泉下,
看到這些光碟內容後, 能稍稍消除怨氣, 早登極樂, 下世投胎在一個和平的時代.

可是最後發現, 原來我許久沒有買av了, 燒不到給先人.
回復 9# cliffordchan107

反日?...唔識點反...bandai既野中國造..你叫我點反法好,va片入面係日本人,但隻碟是由大陸或香港複製出來..我們用d日本牌子,有幾多parts是由其他國家造出來..再合成一件製成品???:67:sorry我真的攪不清了

反日?...唔識點反...bandai既野中國造..你叫我點反法好,va片入面係日本人 ...
老文 發表於 23-8-2012 03:43 PM

說起抵制日貨, 不得不貼這張網上瘋傳的圖片:
"抵制日貨,請先抵制蠢貨"

當然這種笑料不是新鮮事,
當九十年代抵制日貨的遊行,
支持抵制日貨的某些人, 用來寫字記事的原子筆, 也是日本的牌子.
學阿寶話齋:

回復 11# cliffordchan107

反還反..可以頭腦清晰點嗎..到最後其實又係攪亂自己國民..真係比人笑:67:

反還反..可以頭腦清晰點嗎..到最後其實又係攪亂自己國民..真係比人笑
老文 發表於 23-8-2012 04:20 PM

他們可能像我一樣, 睇av睇上腦了, 思路和我現在一樣混亂~~
回復 13# cliffordchan107

外邦最想就係見到你地咁..:67:

外邦最想就係見到你地咁..
老文 發表於 23-8-2012 04:31 PM

(謎之聲: 喂, 幾時變&#21655;政治post架?) (謎之聲2: 還不是樓主你這不學無術之徒帶起的?)