Toysdaily 玩具日報

查看: 7297|回復: 18

[分享討論] 小弟都試下轉貼…「呢個位有冇人坐?」

當你在快餐店中的位子落座之前,你總要習慣性地問同檯的人:「請問呢個位有冇人坐?」得到否定回答,你才心安理得地坐下來用餐。
但是,這句看似彬彬有禮的問話背後,蘊含的潛台詞是,「如果這個位沒有人坐,那麼它就是我的了。就算你與我同檯感到不自在,我也根本不必理會。」這句問話的焦點在於物件的擁有權而不是周遭人的感受,它表達的是佔有的意欲而不是共享的和諧。

忽視持份者權益

不同於港式問法,英國人會說:「你介意我坐在這裏嗎?( Do you mind my sitting here)」在這樣的問話當中,被關注的並不僅僅只是位子的歸屬,而且還包括同檯人的感受。雖然,同檯人並非那個位子的擁有者,但是他們卻是持份者( stakeholder),因而其意見應該得到相應的尊重。而在香港人的觀念中,擁有權被視為至高無上,而持份者的權益往往就被忽視了,這才導致「呢個位有無人坐」這種半文明、半野蠻的快餐店用語。
我們已經習慣了將全數精力投注在搶奪有限的資源上,以為佔有了一件物件就可以為所欲為。例如,地產商投得地皮之後就亂蓋屏風樓,富豪侵佔郊野公園區域作私人花園,電訊商濫用簡易申請程序胡亂在行人道安置網絡設備,罔顧地產項目附近、郊野公園或行人道其他持份者的利益。這種佔山為王、圈地為霸的觀念一日未改變,香港就仍舊是一個披著華服麗飾的野蠻人。

利奧
自由撰稿人

轉自蘋果日報。

「以下係小弟小小感想」:

尊重…

我地由小處已經開始忽視對方感受…

例子真是隨手可拾,

我想近年最出名的例子…應該是「賜座男」了。

其實有時尊重別人,也是給機會對方尊重閣下。

生霸死霸…難道長了兩個屎忽?

蘋果嗰篇文章好好笑,
剛好同原罪大大引述嘅「賜座男」邏輯相反,
「賜座男」正係文中所講嘅所謂( stakeholder),要尊重同顧佢感受,我地想坐佢隔離張櫈嗰個先係有錯,忽視持份者權益!
蘋果嗰篇文章好好笑,
剛好同原罪大大引述嘅「賜座男」邏輯相反,
「賜座男」正係文中所講&# ...
Tasuku 發表於 11-11-2010 11:30 PM

哈哈…係啊…
我係咪引用錯呢?
哈哈…係啊…
我係咪引用錯呢?
原罪 發表於 12-11-2010 12:28 AM

你講嘅係啱嘅,佢講嗰個道理亦無錯,
不過佢個道理apply得唔適合,
公衆場所都有分可以搭枱,同唔可以搭枱兩種,
唔想有人搭枱,自不然去D無搭枱地方消費當然高D,
睇戲唔想有人坐隔離,買埋左右兩張飛咪得囉,
除非全場好少人就話叫佢坐開D啫,如果全場(全foodcourt、全車)爆滿,我真係無理由唔俾人坐喎。

不過都仲有橋嘅,只要你不斷同隔離個空位講嘢,D人唔驚有鬼,都驚傻佬啦,係咪~
生果篇野唔講我以為係陶生寫既!

點解搭檯就係唔尊重人?大家都係去快餐店食飯,唔通我到先就有權一個人霸四個位?多餘!:45:
牙痛文學example
我覺得持份者的權益是有點給他多X餘了
問"你介意我坐在這裡"的人是有點給他扮有風度了
難道全場沒位子時, 別人說介意你就不坐了嗎?
持份者...!?
其實E個概念都幾9唔搭8
老實講使用一件物件唔代表你有該物件的擁有權
同樣佔枱食飯唔代表你對張枱持份...
可以使用只是用餐其中一個附帶既服務

正如在酒店租了間房,左近的房子就不能出租與他人??

篇文章無左重心,說甚麼都好難有說服力...
三個字

諗多左

篇文章講「擁用權」...
我覺得「擁用權」只屬於該快餐店...
如果有四個位,你只佔用兩個,其他兩個當然可以畀其他人坐...
問「呢個位有冇人坐」我覺得已經係禮貌上知會左佢...
同埋文化 / 種族 / 國家唔同,根本唔可以用黎當例子咁用...

見到好多快餐店D人唔食野,齋坐係到吹水、做功課...
咁佢地有冇「擁用權」先...
坐的:"搭枱? 你有無諗過我感受?"
企的:"霸枱? 你有無諗過我感受?"

正解:"世界唔係圍住我黎轉架咩?"
幾有討論性的一篇文章,
唔知點解我會諗番起以前做過的一個劇場....
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-133819-1-1.html
如果作者自己搵位時全場爆滿, 到搵到時又比人答"介意", 佢會有什麼感想呢??:58:
三個字

諗多左
炎龍騎士 發表於 12-11-2010 10:27 AM

Sorry I though of another 3 words

食飽飯。。。
我覺得持份者的權益是有點給他多X餘了
問"你介意我坐在這裡"的人是有點給他扮有風度了
難道全場沒位子時, ...
superterry 發表於 12-11-2010 10:13

:67:直頭係多舊魚添啦