Toysdaily 玩具日報

查看: 5744|回復: 14

[玩具攝影] 第一帖 - 小弟收藏品

小弟自小鐘意模型, 諗返起第一部買既係HG 1/100 重炮手, 電視當年播Gundam W, 就儲錢走去買, 就開始模型生涯。

以下係小弟部份收藏, 貼住咁多先, 一來一次貼晒好辛苦, 二來有好多都入箱封好, 因為冇位放 :(

PS: 因為有部份係新相, 有部份係舊相, 質素有別, 請勿見怪。

以下有兩隻係小弟最愛, Hi Nu 夜鶯 !

合照!

隻PG 00係小弟今年收到既生日禮物, 送比我既係我好朋友, 佢冇砌開模型, 但佢不單只買盒新出既PG 00比我, 仲砌埋比我,
果份心意真係冇得頂, 最開心既事係佢砌完部PG 00, 覺得砌模型好玩, 加入左呢份子, 果隻黑色既魔蟹就係佢第一隻上色完成品, 第一隻黎講算噴得非常靚!

上面三隻係兩年前既收到既生日禮物, 係一位認識多年既女性朋友送比我, 同樣都係砌埋先送, 可以見到模型係素組亦有瑕疵,

拆件打磨上灰上色大不了兩三日完工, 但我並冇打算修補或上色, 因為我想保留果份心意, 物輕情義重! 而且我發現新出既模型, 分色做得唔錯, 素組上好水貼同轉印貼效果已經唔錯喎!

呢隻透明版係見到某間模型鋪清貨, 大平賣就搬左佢返黎! 估唔到PG透明版都幾多野睇下!

呢隻係早兩日陪女朋友行信和, 見到裝備幾齊全做得都算唔錯, 就買佢返黎, 可惜個蓋好唔太岩size, 蓋住左之後上面同後面都頂住左, 要買個大少少。

下面係小弟既迷你轉轉櫃。

同場加映素組完左之後, 放係度被人遺忘既THE O, 我老友特登拎出黎擺pose影相, 仲話佢得閒幫我搞掂佢喎!

貼住咁多先! 多謝收睇!
我都想有你這麼多好朋友:56:
話說回來,你能找到同好真好!:79:
多謝大大的分享
^.^
真係開心.....我識既人都唔鍾意我砌模型:unhappy:

btw.... 你頭果幅圖果幾隻係唔係首版黎架?
頭像被屏蔽
真係開心.....我識既人都唔鍾意我砌模型

btw.... 你頭果幅圖果幾隻係唔係首版黎架?
Aliens 發表於 21-10-2010 12:15 PM

頭三隻都係MG骨架+改件

夜鶯係用sazabi骨架

小弟都想買返個果d迷你轉櫃, 不過問過店家話係熱燈, 所以無買.  你果隻係咪熱燈?
bad-aries 發表於 21-10-2010 03:19 PM

個櫃結構簡單, 打開上蓋就可以換燈架啦。
回復 6# Fatal_Error

Hi-Nu, 夜鶯 and strike 好正! but I am sorry to say that a guy friend build you a model kit is a bit.... :69:
頭像被屏蔽
回復  Fatal_Error

Hi-Nu, 夜鶯 and strike 好正! but I am sorry to say that a guy friend bui ...
hondacl7 發表於 21-10-2010 10:33 PM

心意更重要呢, 係我眼中佢地好靚架!
我特登換走自己d野都要放佢地係當眼位置!

THX, 即係有冷燈可以換.  不過燈貴唔貴呢?
bad-aries 發表於 21-10-2010 11:53 PM

我就換左led燈, 4頭 35蚊連座。
心意更重要呢, 係我眼中佢地好靚架!
我特登換走自己d野都要放佢地係當眼位置!

我就換左led燈, ...
Fatal_Error 發表於 22-10-2010 12:20 AM

No, I am not saying the end products... I am saying as a guy I will never build a model kit as a gift to other "guy"....我接受唔到囉!
Good! Thank you for sharing!:shiny:
No, I am not saying the end products... I am saying as a guy I will never build a model kit as a ...
hondacl7 發表於 22-10-2010 12:32 AM

LOL...I got it....

true..hes abit honmo...
你間屋好大呀:71:
support:71::71:
:71: