Toysdaily 玩具日報

查看: 24586|回復: 33

[改造交流] (UPDATED)小弟劣作, 宇宙大帝模型改造中, 頭部及頸部改造完成 P.2 (28樓)

小弟玩玩具已有多年, 一心想改造一隻超可動又可以完全變形同合體嘅宇宙大帝出嚟, 不過過程已經十分艱辛, 整咗一個禮拜, 終於整好個頭嘅前面, 後面應該easy得多

改造過程如下:

1) 用板鋸狠心將個頭切斷, 原本個頭我覺得好扁, 所以用膠版將佢頭頂加高0.3MM, 下爬底部加長咗大約1.2MM

2) 之後亦將佢對角加大咗

3) 原本嘅眼太大喇, 用膠板切割出嚟嘅多餘幼條, 將佢修細咗少少

4) 眼上面嘅帽同額頭粒釘都加大咗 (我覺得呢個step最花時間了)

而家總算似返卡通個樣, 改造後個頭嘅size自然地變大咗, 所以日後身體各部份亦要加大了, 咁樣更加好, 本來隻模型就係太細

小弟第一次改造模型, 功力尚淺, 不喜勿插, 有咩改造進度我再會update上嚟嘅, thx~

加油呀!{:3_144:}
Wow~~~~
支持
do not stop:71:
繼續努力!
謝謝各位參觀, 小弟而家去搞個頭嘅後面喇~ :79:
頭像被屏蔽
:71:add oil, looking forward to seeing your great work
work hard!
用盒算幾珍貴的模型改真的很難落手,如果有祖國版,入多幾盒改就好了..
leo2004 發表於 12-11-2010 11:48 PM

又唔算好珍貴, 呢個係細盒裝, yahoo有得bid, $80即賣了, 我都想有大盒裝, 不過已經冇咩可能搵到了....

頭像被屏蔽
add oil, looking forward to seeing your great work
goodto 發表於 13-11-2010 12:23 AM

希望唔好爛尾啦, bandai都係開發緊宇宙大帝,不過仲係得將設計圖, 希望可以喺推出合金魂之前改造好就好喇, 不過因為工作問題, 每日只可以改少少...
work hard!
AK30 發表於 13-11-2010 12:55 AM

thx~~~ 現在繼續~~~
加油呀