Toysdaily 玩具日報

[改造交流] (UPDATED)小弟劣作, 宇宙大帝模型改造中, 頭部及頸部改造完成 P.2 (28樓)

add oil :71:
Support!
繼續努力! 加油!:71::71:
努力呀!:71:

尋晚已經改好咗個頭嘅後面, 進度比想像中快, 而家post相上嚟先~

後面改造好簡單, 步驟:

1) 用0.3MM膠板加厚頭頂, 再將底部加厚大約1.2MM

2) 將中間凸起嘅部份加長了大約0.5MM

將2邊合埋, 從側邊睇, 個頭好似仲係比較扁, 所以小弟有打算加厚1MM, 正在考慮中...

我仲未"痴"個頭, 因為我需要造一個有joint關節"痴"喺裡面, 另外亦需要自製頸部比佢~

:71:努力呀
頭像被屏蔽
改晒成套模型要好大工程................
leo2004 發表於 14-11-2010 02:17 AM

係呀...我都知好大工程...可能要花半年時間先完工, 空雷王有好多嘢要執, 因為成隻宇宙大帝嘅可動性都在於佢, 不過冇辦法啦, 小弟希望做出一隻可以超越Bandai嘅宇宙大帝, size一定冇得比, 因為只係用細盒裝大帝改造 (我仲未有能力可以用膠板自製一隻, 哈哈), 但可動性應該可以超越Bandai嘅, 睇Bandai張設計圖, 我唔覺得佢隻大帝可動性好高, 最少空雷王小腿屈曲可能只得45度
努力! 加油!
:71:會一直支持~~!!!期待更新~~!!!
回復  BoAkawaii

近日在街邊模型店見過有 %) 一盒,不過數量唔多..反而找床下底好久好久前買的要你這個價 ...
leo2004 發表於 13-11-2010 01:38 AM

哈哈, 其實如果我見到街邊有, 我諗我會忍唔住買多盒~ :x

有兩日冇update過, 其實冇咩特別整過, 只係自製咗一個關節係for個頭~

尋日買咗以下呢2樣parts, 一包係軟膠joint, 一包係硬膠ball joint關節

小弟用咗1MM角棒包實個軟膠joint, 自製咗個關節 (圖入面白色嗰舊嘢), 係用嚟"痴"喺頭裡面, 當完後成因為大咗d, 有d唔啱位, 需要再用筆刀割去多餘部份, 再用沙紙打磨~
另外個ball joint關節係用嚟做條頸比佢 (我仲未搞)

又要update吓進度先, 小弟自製咗條頸比空雷王~

製作過程好簡單:
1) 先將ball joint四方形關節兩邊凸起嘅釘切去(用指甲鉗可以剪掉)

2) 用沙紙打磨後, 將0.3mm膠版貼上四邊, 再打磨(最好打磨成梯形, 一條直頸唔係太好睇)

小弟已經將上次整好咗嘅頭部關節"痴"入個頭裡面, 不過個關節打磨後都係比較大, 所以頭部後面嘅組件用0.5mm膠板加厚咗
如果驚頭部關節"痴"得唔穩陣, 可以再喺兩邊"痴"d膠版夾實關節, 咁就好穩陣

頭部同頸暫時完成

其實小弟想加少少細節喺條頸, 想detail d, 不過暫時post相先~
好大嘅工程呀, 希望大大順利完成, 期待!!
大大加油, 千其唔好爛尾呀!  另外你D相白平衡較番黃少少會舒服D及你D相out哂focus啦!