Toysdaily 玩具日報

查看: 13044|回復: 34

[改造交流] 劣作進步史及制作分享(歡迎查詢及交流)

可能有d師兄睇過,不過想o向到分享o下,多謝各師兄支持我d jojo頭雕,其實只係try得多o既成果,
大家睇o下前作就知,希望喜歡頭雕o既朋友一齊努力啦!

制作過程分享.小弟係用双星造形畢地做材料的,
特性4小時硬化,較黏手,較難掌握,要多試才了解,
好處唔駛用焗爐,唔駛番件,收改打磨容昜.

例子一

naruto蠍

先畫圖切合body size, 方便對位,等唔好over size,造好面形、眼、鼻、嘴等4小時硬化.

雕番靚佢,再做兩邊腮位變成立体等4小時硬化.

再雕番靚佢,做兩邊耳仔同後腦等4小時硬化.

又再雕番靚佢,再做頭頂等4小時硬化.

今次到做頭髮啦!我比較喜歡分件式,方便上色,先做後面同「的水」位,當然又係等4小時硬化.......啦

然後到頭頂同前面o既分件,造分件記揸薄薄o既「花士令」o向兩件件o既中間,
再用紙巾印一印,咁硬o左之後就唔會黏實,用少少力就可以分開,
或者o向硬o左8、9成左右仲有小小彈力果時,就容易d分開,再放回原位等完全硬化,咁d位就會好fit啦!

用800或1000号水磨沙紙(話明水磨記得濕水磨呀),打磨後就完成,之後等上色.

再加上胶位佩件入個頭到,

例子二

jojo米斯達

例子一最大分別係,一開始包o向條圓柱木到,同時做到立体,只加眼位,其他就一步步加,

加額位、鼻同後腦

雕靚後,加嘴,下巴及面部肌肉.

之後做埋其他佩件,同上色.

睇到le到相信大家發現造形畢地o既缺點.就係4個鐘頭一次啦,希望幫到大家啦!謝謝!
First one to support you !!!!  :71:
可能有d師兄睇過,不過想o向到分享o下,多謝各師兄支持我d jojo頭雕,其實只係try得多o既成果,
大家睇o下前作 ...
diodio18 發表於 10-11-2010 10:08 PM

大大是M87星雲來的宇宙人嗎?太強了!:50:
頭像被屏蔽
強呀 :64:
good job !!very useful for new user!!
回復 7# heewing

M記RAH220-body
果時要買隻rider先有個body用,E家蕉人$120有交易.
都係用造形畢地造呀!
神人!!!!!!!!:71:
:71:
回復 11# heewing

冇計啦body所限,想同一悟空一set
You are the best.
頭像被屏蔽
DIO 兄既 post 一定要支持  ^^
猛人過檔真係 TD 福氣 ar :)
:71:強呀
:71: