Toysdaily 玩具日報

[分享討論] TXB終於做完電王

我覺得Kiva的造型真係冇得頂,Dark Kiva更是我至愛的Rider設計之一
但套劇真係可謂平成最差,
我甚至覺得佢 ...
MMB 發表於 28-11-2010 05:18 PM

套套打架都有擺POSE,另有最強形態唔變變其他一陣打輸咪又比人話做乜有最強唔變變過弱D的形態:(
套套打架都有擺POSE,另有最強形態唔變變其他一陣打輸咪又比人話做乜有最強唔變變過弱D的形態
yugi 發表於 28-11-2010 06:51 PM

如果淨係變身/出絕招時先擺pose,當然OK啦
但我好記得Kiva係連行路/跑步都有擺
後期用zanvat sword又有啲唔知有咩用的磨劍動作...
至於形態嘛...
Den-O/W/劍/555.....咁多套就算主角有咗Final form都唔係次次用,通常係打boss先會變
咁反而令到其他form有更多出場機會,
活用形態特色又可以增加打鬥時的變化同觀看性
W同Den-O就係好例子
但Kiva後期基本唔用emperor就打唔嬴
結果集集都係同一個form,好鬼悶
嘩!經你提一提,先醒起當年古迦真係接近無提過黑金被ko那一集。
只係出現係尾三那集既預告,同埋尾二既前 ...
原罪 發表於 28-11-2010 01:26 AM

但我真係想睇黑金被ko過程..顯得零號甘勁..加重之後的終極戰的氣氛..
就係喊個表情..覺得有悲中無奈的笑..可能我自己冧得太多la..:shy:

yes~最後一集係無戰鬥..傳cut budget..吾知真吾真了...
雖然最後大戰好短..但反而仲成經典..互相打爆對方腰帶,之後都好似無呢d甘漵...

Agito...好似淨係頭幾集提過下4号:(..我都比佢騙左...
我覺得Kiva的造型真係冇得頂,Dark Kiva更是我至愛的Rider設計之一
但套劇真係可謂平成最差,
我甚至覺得佢 ...
MMB 發表於 28-11-2010 05:18 PM

..岩岩睇完無記kiva..
D警察都捉吾到ge外國黑幫..比個名護找到都ok,但打幾脚花招就捉到?兒吾兒戲D?我真係笑左..日本police甘流食左C?
主角一要變身..即從宅男弱者突變...如好似電王有人上身,或者變身時有能量注入令佢突變都講得通..依架又無觸發點..擺明係變身前個人突然變劉"醒"...d性格甘飄的設定..我真係頂吾順...
但我真係想睇黑金被ko過程..顯得零號甘勁..加重之後的終極戰的氣氛..
就係喊個表情..覺得有悲中無奈的 ...
takeshi 發表於 28-11-2010 09:30 PM

平成咁多代拉打,古迦既結局真係突出。雖然有遺憾…不過算啦。可能係fans既要求高啦。
真係大部份,去到結局都失控或平平無奇…

比較好既各位不妨數下。

其實古迦點解讚完一次又一次,因為佢打破左昭和拉打既多種傳統。
而又唔會令舊fans唔喜歡,又引到新fans…
呢下真係無人能及,而且意義重大。
1.全套劇無提過「拉打」呢樣野,各人都叫佢做未確認生命體4號。呢樣野反而合理。
2.主角由變身都要學,一招一式都要試。
3.無巨大邪惡組織。怪人既戰鬥同統治世界可算無關,個別怪人有呢個意思又另計。
4.怪人有人類型態,仲要有怪人既文字同語言。
5.強力既絕招,要顧忌破壞力,呢樣又係破格。
6.主角會受傷會垂死。變身後亦係咁。
7.最重要一點,結束左一集一怪獸,一集一單元既傳統。功得無量。

記得咁多先,各位大大請補充或者純吹水。
decade 音譯應該叫  地契多:DD
忽然想問一件舊事,有冇大大知道當年龍騎點解突然轉左去tvb做?
回復 65# 原罪
支持大大
小弟對古加亦是非常高評價
待我也分享一下吧
古加 第一集時有個別致敬鏡頭出現的
如腰帶及怪人的感應
是否和迪加有點雷同呢
而我喜歡的是雄介戴上腰帶之前畫面
眼前有兩條路
一邊是出口
一邊是腰帶加古朗基
雄介經過思考的選擇
保護大家的笑容........
令他成為史上第一個
非因個人恩怨或生命危險
去成為一個拉打的人
回復  原罪
支持大大
小弟對古加亦是非常高評價
待我也分享一下吧
古加 第一集時有個別致敬鏡頭出現的 ...
白狼 發表於 30-11-2010 05:04 PM

咦!係喔!
你唔講都唔記得咁仲要既事。

p.s.小弟覺得昭和拉打得阿瑪遜同古迦有d似,都係用古代力量。不過阿瑪遜好似都有做改造手術(唔記得,請指教。)
平成咁多代拉打,古迦既結局真係突出。雖然有遺憾…不過算啦。可能係fans既要求高啦。
真係大部 ...
原罪 發表於 29-11-2010 01:15 AM

重有一樣野,就係古加真係見到班警察有出黎做野的
真係大部 ...
原罪 發表於 29-11-2010 01:15 AM

如果無記錯..
D怪人的侵略人類的原因只係一個Game ?
怪人的語言係有系统去編寫..吾係亂甘"up"...相同意思的表達時..發音係一樣的...
由rx轉化..超多"色"形態的變化..final form的惡夢..由古迦帶出..

重有一樣野,就係古加真係見到班警察有出黎做野的
yugi 發表於 1-12-2010 10:04 AM

Yes~完全make sense!!
係…竟然玫瑰紋身女係俾警察開發既槍ko…
真係做到野。

主角既電單車來源都好正常,唔似好多平成拉打。部車石頭爆出黎。
而且有電單車戰,好正。

拉打用埋部車黎打,先叫騎士嘛!
如果無記錯..
D怪人的侵略人類的原因只係一個Game ?
怪人的語言係有系统去編寫..吾係亂甘"up"...相同意思的表達時..發音係一樣的...
由rx轉化..超多"色"形態的變化..final form的惡夢..由古迦帶出..

takeshi 發表於 1-12-2010 12:56 PM

呢個我之前睇過一個訪問(好似係劇場版記者會之類), 訪問過個女演員, 佢解釋話d古朗基語係有系統o既~
簡單d講, 就係日文有50音, 有唔同o既韻母(係唔係咁叫?), 每個韻母有5個音, 而古朗基語就係由a韻母轉為b韻母~

例如: sa --> ta,  ne --> fe, ko --> bo, 等等~

不過係由邊個韻母轉去邊個韻母就真係唔記得啦~~ :(
見咁多人分享都搭下訕....
之前完全冇睇拉打, 幾個月前失驚無神搵faiz睇, 純粹因為faiz型
開頭兩個主角都描寫得幾好
中間太執重於lucky clover, 三條友都無哩貢獻
後尾木場同王既戲份實在去得太快
王咁就打低, 我覺得仲廢過中段龍蝦黑人
有人講過delta, 又係行行企企無咩建樹
唔知邊度有得睇劇場板, 想知真結局係點

之後睇W.....點知同搵女朋友一樣
拉打樣衰, 但劇情好過好多TVB同日劇
未睇覺得好核突, 睇完好鐘意
但都缺點...NASCA死得早(應該係要就演員?), ACCEL後尾係路人, 財
faiz劇場版係完全一個新時空,新故事。
同原作無關,只係用返d人物。
特技幾好,留意乾巧既狼形態係同tv版有d差別。