Toysdaily 玩具日報

[分享討論] TXB終於做完電王

古迦同響鬼係唯獨兩套我會俾心機睇晒既rider! :$
我揀讀乾隆的乾…
干…小弟真係接受唔到…

多謝takeshi兄與Lau兄回返大段野,
響鬼…其實小弟 ...
原罪 發表於 14-11-2010 03:35 AM

比你攪一攪我又返睇左頭10集..第三次:shy:.仍然好睇...劇本結構細緻,人物性格描寫..正!
其實都有傳響鬼原本plan係獨立作品...

555頭幾集又係好好睇好吸引...但中後期失控..太多bugs了..我係一直好介懷rider劇的 bugs..不過抽返出來看,我覺得555的故事大綱係好吸引...

OT:  Apart from TD Gundam Gathering, I really wanna held a TD Riders Fans Gathering.............. :s ...
Douglas.M.Saint 發表於 14-11-2010 11:15 AM

要吾要cosplay出席ka?:p
古迦同響鬼係唯獨兩套我會俾心機睇晒既rider!
twgss4b14c 發表於 18-11-2010 03:59 PM

my best rider 系例in平成too!!:$
比你攪一攪我又返睇左頭10集..第三次.仍然好睇...劇本結構細緻,人物性格描寫..正!
其實都有傳響 ...
takeshi 發表於 25-11-2010 12:02 PM

所以我都講過,555 頭十幾集的確好睇,之後的就真係 "麻麻地"。
其實都有傳響鬼原本plan係獨立作品...
takeshi 發表於 25-11-2010 12:02 PM

冇錯,據說高寺當時係想拍套叫『音擊戰士響鬼』既作品,後來東映見幾好就將佢改成蒙超。如果當時冇改做蒙超既話,可能套劇都唔駛爛尾。。。:42:
所以我都講過,555 頭十幾集的確好睇,之後的就真係 "麻麻地"。
Lau 發表於 25-11-2010 02:00 PM

直情係追住睇,所以井上一發功係有料到..Agito個講故事技巧先出色..但可惜佢係鍾意玩野(好似劍入面ge章魚小子篇)..搞破壞..

冇錯,據說高寺當時係想拍套叫『音擊戰士響鬼』既作品,後來東映見幾好就將佢改成蒙超。如果當時冇改做 ...
twgss4b14c 發表於 25-11-2010 03:01 PM

yesss..我都好想知原本ge結局係點...淨係知原本plan明日夢會變成鬼...依架個ending真係趕收工..我買左本幪面超人響鬼之事情ge書,講述製作響鬼背後秘密的事..可惜小弟日文程度暫時未能睇明...

最令人氣憤係響鬼經常被東映..bandai做試金石..衰左吾太關rider事,掂左就會將佢棄之...:79:
回復 51# takeshi

最令人氣憤係響鬼經常被東映..bandai做試金石..衰左吾太關rider事,掂左就會將佢棄之...聞者傷心; 其實, RX之後, 係響鬼令小弟再次睇番拉打....:42:
直情係追住睇,所以井上一發功係有料到..Agito個講故事技巧先出色..但可惜佢係鍾意玩野(好似劍入面ge章 ...
takeshi 發表於 25-11-2010 04:02 PM

結果…響鬼可以話被攪到唔3唔4…
最後仲爛尾…
完美結局…或者完善結局…只會成為眾人幻想…

響鬼一路成為眾人所指,係最反「拉打」既一套。
無電單車(我知後來有…不過部車真係代步),無拉打kick,無複眼…好多「昭和」拉打
既傳統都無左…
但我覺得…佢反而傳承在一樣平成拉打好多都無既野。就係心!
其實拉打咁長歷史…

昭和拉打就算開頭既戰鬥理由係點都好…慢慢都有同一個心。就係為人類出力。

平成呢?呢d大道理就唔係個個拉打都會背負。
或者最終佢地係救左世界…不過可能只係順便。

響鬼入面既鬼,就好似一班昭和拉打,默默咁守護人類…
而且仲有系統咁一代傳一代。

呢樣「老土」既野。小弟反而覺得響鬼做到好。
破格唔係唔好,但有d傳統…有d老道理…都想睇住佢流傳落去…
如果響鬼既精神可以係fans心入面流傳…
我諗佢完成左使命…
回復  takeshi

最令人氣憤係響鬼經常被東映..bandai做試金石..衰左吾太關rider事,掂左就會將佢棄之... ...
roystoy 發表於 25-11-2010 10:46 PM

因為佢有原罪兄所講ge昭和心....:$

結果…響鬼可以話被攪到唔3唔4…
最後仲爛尾…
完美結局…或者完善結局…只會成為眾人幻想…
...
原罪 發表於 25-11-2010 11:33 PM

好同意ar~~講得好ar!:$
你令我冧好多野~
所謂新生rider(響鬼宣傳口號)係外型上確係無乜rider特徵,但個套劇入便所包函的訊息係正義、勇氣、情、傳承,好實在、好真實的理念,好同意你所說的昭和心!亦正如你說,響叔係劇入便講佢係做"救人"的工作而每日努力段鍊,吾係d詳"救世界"的想法(其實岩岩睇完ooos..個速遞人想做警察係想救世界..其實我吾喜歡呢d想法/對白..)

其實響鬼的製作班底係古迦班底,古迦明顯係承傳昭和rider...古迦的主角都係要讓人能笑而去戰鬥,響鬼rider只是外表變了,producer、編劇的理念一直沒變呢~   

另外一提..只能用普通電單車係要符合設定,因為佢地係秘密組織來,不能有rider式電單車呢~不過響叔部bike..絕不"野"少...相信係rider系例中最貴的電單車..
因為佢有原罪兄所講ge昭和心....

好同意ar~~講得好ar!
你令我冧好多野~
所謂新生ri ...
takeshi 發表於 26-11-2010 05:16 PM

嘻嘻…你喜歡小弟段野就好…
我見你咁喜歡響鬼…先至打咋。
平成…我係古迦fans。呢套應該係最最利害同完整既一套。

如果傾古迦…我諗我會寫好多好多。
而因為喜歡古迦…我對繼承其世界觀既亞極佗嚴重討厭。
就好似小弟喜歡black,對後來既RX一樣不滿。
嘻嘻…你喜歡小弟段野就好…
我見你咁喜歡響鬼…先至打咋。
平成…我係古迦fans。呢套應該係最最利害 ...
原罪 發表於 26-11-2010 10:13 PM

Thanks你ar~:shy:
我都係古迦Fans來ka~平成至愛係鬼同佢..之後係555(只喜歡個故事大綱、d設定同rider 怪獸design),到W的出現..超越555了...

古迦..不得不提..最後果場雪地戰..我覺得有很深的意味..不是單純的打鬥...一拳一拳肉博的期間..見到雄介個樣.."無奈地亦愛上這種暴力"(我真係見到佢打到有個微微enjoy的樣ka),雄介本身係善良的人,為左保護人的笑而一直戰鬥..到果刻..肉體受痛苦過程..到臨界點果刻..為什麽要赴死而戰..自己果刻都吾清楚...好悲涼的最後一戰。   

sorry..自己apply左好多野落去:shy:..但我真係有呢個感覺..
至於完整性..我覺得真係cut左一集黑金被打敗...傳聞亦去到最後吾夠budget..所以拍吾到最後一集亦無打鬥..但我又覺個呢個ending ok呢..
嘩!經你提一提,先醒起當年古迦真係接近無提過黑金被ko那一集。
只係出現係尾三那集既預告,同埋尾二既前情提要到…
仲要個鏡頭郁到呢…小弟明白係用雄介視點…
不過咁樣ko黑金…真係有d失望…
其餘全程用對白交待,自己腦內補完啦。

無記錯,佢最後一集係無戰鬥,只係交待事後既發展,呢樣都相當突破。(年代久遠,有錯請指正。)
雄介與零號最後一戰…有笑咩?
我只見一邊越打越痛苦,不停喊…
一邊就越黎越high不停笑~~

零號同雄介一戰。真係有點浪費…
決戰之前既鋪排,(黑金敗北無左)
零號既心境著墨就變得少左…
唉~~~~追唔返架啦…

結果,黑金敗北永遠無機會睇係遺憾,玫瑰紋身女從未現過全個真身係另一遺憾…
究竟佢係咪死左呢?

永遠既迷。

雄介腰帶受咁重傷,仲變唔變到身?就係種種疑問,令我睇哂成套亞極佗…媽的!
睇左三集月騎都唔知講咩?

回復 58# 水水的基地

月騎 (Kiva) 其實係1個橫跨兩代的故事,

主角為兩父子, 分別為 紅音也 (父), 紅渡 (子)
其他角色: 麻生友里 (母), 麻生惠 (女);  
3朋友(僕人??): 人狼, 人魚, 科學怪人 ...(3族人餘種)

頭3集, 應交代:
紅音也 (父)為天才小提琴師, 鐘意溝女, 遇上正追獵芃佳亞怪物的 麻生友里; 紅音也因而愛上 身為籃天會會員的 麻生友里, 紅音因經常親近友里而對付芃佳亞    .....
故事發展會講述紅音如何與人狼, 人魚, 怪人成為朋友, 如何令其子會能變身為月騎

而紅渡 (子), 性格有點自閉, 不懂與人相處, 只有朋友仔靜香, 對其父親紅音也認識不多, 希望能像父親一樣, 能製造一個絕佳的小提琴, 故而四出尋找製造小捉琴的材料, 因而遇上麻生 惠 (女)(同為追獵芃佳亞的籃天會會員); 紅渡因而經常變身月騎為麻生惠解決芃佳亞.......大部份芃佳亞因紅音也與麻生友里未能消滅, 故一直生存至今, 由紅渡與麻生惠消滅

由於用 穿插交錯方式 來描述兩代故事, 故留意年份顯示, 減少混亂

如有錯漏, 敬請各大大更正...:77:
我覺得Kiva的造型真係冇得頂,Dark Kiva更是我至愛的Rider設計之一
但套劇真係可謂平成最差,
我甚至覺得佢比Kabuto更垃圾
主角性格唔掂,路人又多
仲要有啲好似思覺失調咁時忠時奸
打鬥動作經常重覆,又過份造作(打一下擺一次pose,想點?)
型態變換完全冇用,中後期淨係死變Emperor,唔係就打唔贏
最衰係個劇本,Bug多到數唔清
仲要有一大堆弒父弒母兄弟相殘見異思遷紅杏出場強搶他人妻......等的劇情
我接受唔到囉