Toysdaily 玩具日報

查看: 11111|回復: 81

[分享討論] 我對扭蛋有感 (p.4更新舊扭蛋機圖片)~~

有睇開我POST的朋友都知道,
我是佷喜歡扭扭蛋的,
雖然價錢廉宜,
但是玩味不下於其他玩具,
這些扭蛋作為小道具,
配會其他玩具一起來玩,
會產生不少化學作用,
我的光頭佬劇場就是用了這些扭蛋,
而令到故事變得有趣一些,
沒有了這些小道具,
單單一個光頭佬就顯得乏味了.

扭蛋, 在我而言,
意義不單在於此的,
如果說玩玩具的人是比較有童真的話,
那麼喜歡扭蛋的人應該還要更童真一些.
人大了, 就變得現實, 所以就不玩玩具了,
因為玩物喪志, 阻礙了揾錢的時間,
而玩具的投資價值又不如股票, 樓.
係金錢為上底下, 所以許多成年人看不起玩具.

可是, 玩具本身也是現實的,
有錢就可以買到好多玩具,
無錢就買少D玩具,
就算你自問好識得欣賞同玩玩具,
如果你無錢, 你都無玩具可玩,
所以就算你幾有童真都好, 你要玩玩具, 就要揾多D錢,
這就是現實.

唯有扭扭蛋, 才可以給你少許童真, 那種童真叫做"公平".
可能你會問: [現實不是最公平嗎?]
當然, 理想的現實是, 努力的人, 終有一天會實現到自己的理想,
不過, 人越大, 你會發覺所有人不是站在同一條起跑綫比賽的,
有些人前些, 有些人後些,
你要跑得比人快, 就要付出多兩倍努力,
努力後來追上的例子雖然不少, 可是有先天優勢的人領先的情況更多.
那麼是否代表我們不用努力?
當然不是, 先天已失去優勢了, 如果連僅餘的努力也不付出的話,
你連少少的機會也沒有, 所以我們不應否定努力, 另一方面也要接受現實.

當然, 在這個現實的世界裡, 我有時也想找一個較為"公平"的領土, 暫作棲身之所,
甚麼叫做公平?
細個同一班朋友仔一齊去扭"萬變咭", "YES明星咭",
通常一班朋友入面一定會有一個有錢仔的, 好像叮噹入面的阿福,
又通常那人比較財大氣粗,
當時那個阿福一心想抽到比較罕有的"閃咭"(不是阿嬌鍾欣桐那種), "燙金咭", "閃中閃"和"暗閃".
一擲百元, 可是抽到的全部都是普通的白咭.
無晒錢之下, 唯有讓給其他同學仔,
我用了僅餘的兩蚊, 係第二次.抽到了一張格比達的龍珠閃咭,
我用得戚的眼神望著他, 他也以黑面回報著我.
這種"公平", 叫做"運氣".

當然, 運氣可能也不是公平的, 有些人一生就行運, 有些人一世都在倒運,
可是對於站在起跑綫後面的人來說, "運氣"等於"公平",
一個窮人有可能走運, 一個有錢人也會行衰運.
所以每人都會發夢自己終有一天會中六合彩頭奬,
因為有了六合彩, 才給予了窮人僅有的希望,
[現實怎努力也不會發達了, 唯有寄望彩票吧.]

我不是一個不切實際的人, 我不會坐著不工作等天掉錢下來,
但有時我也會將這種願望放在一些"小LUCKY"身上,
扭扭蛋便是了,
一部扭蛋機上, 總有一些比較受歡迎, 有一些比較不討好,
跟據"80/20定律", 80%的人想扭其中20%的扭蛋,
當然有錢的人有多些機會抽到想要的扭蛋, 但大體這些機會比現實的例子少一些.
通常扭蛋機很"衰格"的, 你越想抽到的款, 用了越多的錢去抽,
它就是不讓你中! (有時佢都幾憎有錢人的)
所以本來想用十元五塊抽一隻扭蛋, 最後郤花上百元,
故此沈淪扭蛋有時和病態賭徒一樣.

我雖喜歡扭蛋, 但我不沈淪,
每次抽一次就收手了, 抽到有有想要的有不想要的,
也自得其樂,
不過近日見到有一SET"魔術道具"扭蛋, 我是想儲齊一SET的,
可是我郤不想現買現賣, 因為這樣就沒了扭蛋的意義了,
我扭了十次, 都是同一款的,
我不介意十次入面有相同的, 或是未能齊一套,
但十次都是同一款, 而且用料成本都是最低的一款,
我知道那不是巧合,
原來各款扭蛋的生產量不是一樣的呢,
(這個問題很白痴, 因為我之前一直相信每款扭蛋抽到的機會也一樣, 看來我比天真嬌還天真呢.)
那種感覺就好像大大們抽拉打頭像原BOX盒蛋, 之後才發覺入面的款不是均一的,
那麼是否原BOX也沒有關係了.
所以係玩具店散賣的扭蛋價錢難怪可以相差咁遠,
本來可以單靠運氣的事, 最後也由金錢多寡去解決.

正當我是這樣想的時候, 又走來了一個小孩, 扭同一部扭蛋機,
他扭中了其他款式, 又向我報了一個得戚的神色,
我知道: [原來是我走運了!]

(後記: 而家扭扭蛋真的很方便, 可以用八達通去扭, 不過,
因為那些失去的錢是暫時看不見的, 所以有些小朋友拿父母給的八達通盡情去扭,
這些問題也是不容忽視的)
"死"...是人生最公平...人人有份

另外..扭旦都可以好人為..自加到12蚊之後...我只會向相熟鋪頭直接開機買..
常常扭到同一款是很浪費的,也很不環保.
掉了可惜,留下又佔地方.
如果喜歡的我情愿一套咁買.
糟糕, 看到文章感觸起來了...:44:
總覺得自己有很長時間都在走倒運...

扭蛋...嗎?:67:
可能因為想扭的很多都沒有機會讓我可以去扭, 想要就只能整套買的關係, 我已經很久沒扭過蛋了...
"死"...是人生最公平...人人有份

另外..扭旦都可以好人為..自加到12蚊之後...我只會向相熟鋪頭直接開機買 ...
老文 發表於 19-10-2010 02:25 PM

對呢, 以為好公平的事, 其實也可以好人為,
當年當我知道文具店的老闆, 將閃咭分開高價出售,
另外有一班職業潛咭者, 用電筒照一下下一張是否閃咭,
之後我也再無抽過咭了~~
常常扭到同一款是很浪費的,也很不環保.
掉了可惜,留下又佔地方.
如果喜歡的我情愿一套咁買.
JTOYZ 發表於 19-10-2010 02:42 PM

如果不堅持某一款而抽了大量不想要的,
單單買個幸運而抽一隻, 也不算壞事呢, HEHE~~
糟糕, 看到文章感觸起來了...
總覺得自己有很長時間都在走倒運...

扭蛋...嗎?
可能因為想扭的 ...
手榴蛋包飯 發表於 19-10-2010 02:45 PM

那有時間嘗試一下吧, 當你不開心的時候, 抽到一隻想要的扭蛋, 心情又即刻開心番的~~

可以講以前細個既扭蛋...
就算是是但但抽到隻自己唔鍾意既...
都係正野...

但係依家既扭蛋愈出愈多...
我唔介意佢貴左幾多蚊...
或者一套有幾多款...
不過依家已經失去左以前扭蛋個種回憶...
以前細個扭七粒龍珠...
好好彩七次就中晒7款唔同...

萬變卡平均12-15張白卡就有一張閃卡...
細個仲成日搵電筒黎照卡添...

回復 7# cliffordchan107

這樣我都試過...非常同意:71:

另外我現在依然熱愛扭旦..但就喜歡散買..一些舊的..過時的..因為無人爭..價錢平..質素做唔番如HMS..戰隊合體..etc
而家最多都係我老婆扭, 我真係有十幾年冇扭過, 記得出sd 機戰扭蛋果時我同幾個friend 真係會係反九城每人唱成5-60蚊係咁扭, 又會互相串對方扭唔中及交換, 而家諗返起都真係好開心, 但而家各自都有自已既家庭及各有各忙, 真係1個月都未必出一次黎食飯, 如果當時我地1set 咁買而唔係去扭, 咁而家係我腦海裡面就唔會有過呢d 開心既回憶o
可以講以前細個既扭蛋...
就算是是但但抽到隻自己唔鍾意既...
都係正野...

但係依家既扭蛋愈出愈多... ...
小堅 發表於 19-10-2010 04:27 PM

haha, 原來你都係電筒黨~~
就係你抽晒我想要的閃咭去LA~~(講笑)
細過仲試過利用咭機的漏洞,
首先輕輕扭一半,
跟住停一陣,
之後高速扭埋後面個半,
之後就會扭出兩張LA~~
因為咭同咭之間係有少少黏力的.

仲有D小朋友仲猖狂D,
錢都唔入就咁用張痴咗雙面膠的咭攝入機入面,
痴實張咭再掹番出黎,
不過最後俾老闆叔叔拉鬼咗, HAHA~~
我成日比人話諗得太多,不過看來有人比我諗得更多了,哈哈哈哈.
玩具其實可以係好多野,不過這裡我們講的只是一小部份,而且更是有點偏鋒的部份,價格都比較高昂,而食玩不失為當中比較易近人的.
但其實玩具仲有好多種類的,其實你應該留意到我反斗城我們這裡的朋友有興趣的只是其中一少部份,那其他又是什麼呢??一樣也是玩具,有平有貴,再者對於一些小朋友來說一條橡筋,一個汽水罐都可以好好玩的(當然香港好少見了...),其實我會想玩玩具有時不在你手上的是什麼,而是你用什麼心態去睇佢...平貴反而不是什麼指標.

扭蛋,我都是喜歡扭的多,因此扭本身就是樂趣之一.
記得多件前第100堤SD GUNDAM是WING CUSTOM,那次由老婆大人出手,結果佢連扭6隻都是...而之後讓比其他人扭就一隻都唔見,等其他人放棄了,老婆大人再出手又是WING CUSTOM,真係全場嘩然的,最後同其他人換齊一套仲有剩...
運氣就係咁奇怪,哈哈哈哈
回復  cliffordchan107

這樣我都試過...非常同意

另外我現在依然熱愛扭旦..但就喜歡散買 ...
老文 發表於 19-10-2010 04:38 PM

我都想買番高達HMS的扭蛋呢, 細細隻又可動, 不過以前無乜點留意, 而家好少見到了,
係近期係孤仔見到後期PART4打後的一SET賣, 不過都係想買番前期個D~~
而家最多都係我老婆扭, 我真係有十幾年冇扭過, 記得出sd 機戰扭蛋果時我同幾個friend 真係會係反九城每人唱 ...
bbf1125 發表於 19-10-2010 04:38 PM

係呢, 扭扭蛋真係唔少人的童真回憶來的,
就算抽咗相同款式, 都可以同身邊的朋友仔交換, 增進友誼,
我當年都係咁識咗唔少同邨的朋友仔呢~~
回復 13# cliffordchan107

上y記網睇睇la..好多時d人一堆堆咁放..平均10蚊一隻..唔難買..