Toysdaily 玩具日報

查看: 3676|回復: 22

[玩具報告] Rider W Figure Rise 報告 + 少圖 (40%完成)

一直不看好Bandai出Rider模型,因覺得砌開模型MG、PG的人都喜歡砌Gundam或機械人類多,而玩開Rider多數是玩完成品,又未必鍾意花時間去砌…真懷疑Bandai今次能否殺出血路…但砌了40%..已發覺可能有些危機了…

組合難度跟MG, PG比,.今次MG Rider只屬幼稚園級,Bandai亦準備好玩家只是 “齋” part +少許劃線,因此連貼紙都做得好足了,由於有金屬綠,水口是一大問題,Bandai位亦盡量隱藏,可惜頭部夾口難免外露,官圖明顯是用PS執過了。

由於只組合了上半身,未看到手脚實際情況,但肯定的是肌肉感較重,而上半身外形可說是非常好,無可挑剔,實物比相更好。

但敗筆仍是顏色問題,無疑隻金屬綠在燈下真係出到反光、類似劇中效果,但可惜是注色技術較差(是因為有反光色吧),引致出現表面顏色不 balance及出現暗暗黑線位的情况(看過一些日本report都有此情况,係同位置出現此問題),在金屬綠的情況下有時當係效果都算了,尚可接受。但中間位那條仿銀色線.. 及角位都有就有些離譜了…。:ice: 我覺得Bandai出膠料模型係數一數二,點會有甘ge事發生...

所以我决定要噴過中間銀線,金屬綠就算了,一但噴了色就好易割花,可玩度會大減。但叫無砌開模型的人如何補救?(最簡單就用罐裝噴油吧。) 雖然未砌完,但覺得如噴了中間那條銀線,美感度又會頓時大增…

如果能解決顏色問題,我覺得是吾錯的rider模型~

待完成後補圖再續…:77:
一直不看好Bandai出Rider模型,因覺得砌開模型MG、PG的人都喜歡砌Gunda ...
takeshi 發表於 7-8-2010 09:51 AM

其實我想問點解綠色位會有一忽忽好似裂痕咁的野?thx
p_lam0730 發表於 7-8-2010 10:02 AM

就係d色吾balance引致,close up影相出來頗明顯呢..遠睇好少少ge...:ice:
啤金屬色要解決水紋問題,可不是一般級數的技術問題呢,我想BANDAI應該都解決不到.
呢 d 係俗稱 "夾水纹" , 注塑時壓力, 温度, 扭力及水口設定任何一樣調校得唔好, 都有机会出見!
其實好多 Gundam 嘅模型都有同樣問题 , 细心睇下自己 d 模型就揾到, 深色胶件或大平面位置会較明顯! :65:
啤金屬色要解決水紋問題,可不是一般級數的技術問題呢,我想BANDAI應該都解決不到.
warxv 發表於 7-8-2010 10:12 AM

呢 d 係俗稱 "夾水纹" , 注塑時壓力, 温度, 扭力及水口設定任何一樣調校得唔好, 都有机会 ...
riderfun 發表於 7-8-2010 10:48 AM

ic...原來係甘:64:..砌MG..那些暗紋有留意到ar~甘應該因為係反光色..所以特別明顯了...

其實佢衰在攪到連隻角都有..真係好顯眼ka ma~

甘SHF又點做呢?係咪製做(膠模)方式完全吾同呢?逐件啤?:?
:Q:Q:Q
ic...原來係甘..砌MG..那些暗紋有留意到ar~甘應該因為係反光色..所以特別明顯了...

其實佢 ...
takeshi 發表於 7-8-2010 10:49 AM

小弟估計SHF 系列d模具编排比較簡单,
因為要大量生產及方便工人分件装配
通常一套模只出同樣 parts 或 similar 大小 parts.
故此, 調校注塑時会準 d , 夾水纹出現嘅机会少 d.
補充多一点, 有時 d 扭旦figure都有夾水纹, 因為有d 實心 figure 的膠料厚,
注塑時間較長, 先射入模 d 料可能已開始 cool down, 而尾隨 d 料同 cool down 咗 d 料又撈唔埋, 最後就有注塑時 d 料係套模入面因温差问题都而形成夾水纹. :64:
果然...未出前我想像的水紋問題..真的很嚴重=-=
不過..真係對佢胸口位..唔分件..有d失望...
小弟估計SHF 系列d模具编排比較簡单,
因為要大量生產及方便工人分件装配
通常一套 ...
riderfun 發表於 7-8-2010 12:17 PM

甘可能SHF parts細件d,易控製...原來係個甘複雜同高技巧工序...看來heat metal..都會一樣甘ge效果了..:(

果汁先生 發表於 7-8-2010 12:18 PM

胸口位..唔分件?吾明?
好似保齡球d 色咁~~
Can't prevent this problem unless the plastic is in coating.  :(

Anyway, I will wait for another Rider if it carry on to issue MG Rider!  Thx report! :77:
Can't prevent this problem unless the plastic is in coating.  

Anyway, I will wait for another  ...
Douglas.M.Saint 發表於 7-8-2010 12:52 PM

me too!wait for it~如果出faiz kuuga 果類吾駛甘難攪ge色,應該會好好多!:$