Toysdaily 玩具日報

查看: 11730|回復: 27

[詢問] Transformer 變形金剛 韓版 CAR ROBOT 問題

最近在網上見到有售 韓版 CAR ROBOT 的玩具

超火炎文是本人的怨物, 見價錢都OK。 正考慮一入,但對韓版變形金剛並不了解,唔知係咪正版,又唔知質量o唔ok。因為價錢都有返咁上下, 買左假野就唔低!
請各路英雄指點迷途。解答以下問題:
1. 上圖的car robot 韓版變形金剛 是否正版?
2. 想知韓版同日版的火文及馬格斯, 兩個版有什麼分別。因為見配色同日版相似, 隻馬格斯明顯似日版 同美版唔同。

謝謝!

超火炎文是本人的怨物, 見價錢都OK。 正考慮一 ...
PRIMUS 發表於 25-9-2010 12:11 PM

係唔係正版就唔知,不過質量一定好過大陸老翻多多聲:67:
我之前買過韓版既勇者,同日本版實有分別
1. 上色位電渡位同日版係唔同
2. d 白色膠parts ( or 手手腳腳)係偏黃

不過變型,發聲,關節等一應區全,唔會太鬆散:64:
超火炎文是本人的怨物, 見價錢都OK。 正考慮一 ...
PRIMUS 發表於 25-9-2010 12:11 PM

car robot有韓版的
膠料當然日版同美版好d
韓版火炎文車側是119,日版則是日文

回復 3# 神王

謝謝你的回覆!
我覺得最重要係正版。膠料方面相信正版的話應該是ok的!
參照"神王" 大人的提示, 我在網上找看到日版火文有2種包裝, 一種好似隻韓版咁包, 一種是消房車的包裝個盒細好多
車果種包裝, 會見到車側有消防聽的移印白字。 果然日版係印日文字

takara use B grade 料
korean ver use C or D grade 料
U may try looking for US version car robot. Their quality is more and less same as JP version.

回復 6# initialb

CAR ROBOT 系 現在努力儲緊, 說回正題膠料方面自己覺得日版同美版應該係差唔多, 或者係無分別。反正睇返玩具上的刻印係一樣的, 生產地都一樣係MADE IN CHINA。 下圖的消防車是美版, 警車是日版

回復 7# PRIMUS

這些相片係好多年前小弟影嘅, 相中的car robot 全部都係小弟儲的"美版", 沒有日版. 雖然是美版, 但柯柏文仍刻有"消防廳" 日文字樣. 小弟都有儲美版和日版的六變麥加登, 覺得品質沒有分別.

回復 8# initialb

謝謝你的相片, 影得非常好!  現在CAR ROBOT 的毒癮又加深了。
見到你的美版馬格斯配色同日版的極相似。與之前我在網上見到的美版馬格斯不同色。
你的收藏真的不錯, 喜歡car robot 的朋友, 超火文同六變麥加登絶對係必入之選。當然仲有c-027的褔特, 其次就係汽車三兄弟。:71:
回復 7# PRIMUS

red alert嚴格來說是美國獨有的(universe版)
汽車三兄弟。 :71:

回復 11# neo_01

NEO_01大哥的限定版汽車三兄弟確實一絶。:71:

我加影一張,  汽車眾以表謝意!

除非你講個價真係低過美版好多﹐如果唔係就入美版好過
呢隻個質量﹐日版同美版係無分別﹐但價錢卻有差距
但就真係無聽過老變係有韓版﹐可能只係得呢個系列有﹐但就真係唔清楚就算係正版官貨嘅質量會係點
除非你講個價真係低過美版好多﹐如果唔係就入美版好過
呢隻個質量﹐日版同美版係無分別﹐但價錢卻有差距
...
laiken 發表於 28-9-2010 03:16 AM

韓版90年代時已經有, 官方授權的
korean ver 90年代 叫sonokong 但系2000年代 叫mocom