Toysdaily 玩具日報

[其他] Hottoys 熱玩具公司旺角部分前綫人員令人生厭

關閉 [複製鏈接]
其實不是要求d sales 四萬咁口..搖住尾對住d客..
只係一個簡單微笑點頭(無都算)..講野要望住個客(呢樣真係最基本啦掛)..就好足夠啦!

反觀...HT d sales d氣氛好似間舖辦緊白事一樣..黑口黑面..目無表情..
問佢野ng會望住你答..ok 同一堆死屍無分別.. 所以有時都會等老闆娘坐陣至會去買野...起碼買都買得開心d
頭像被屏蔽

以前未幫襯過hottoys唔係好清楚sales ge待客態度係點,不過之前訂
mark IV果陣,雖然d staff無對我黑面,仲幾好笑容,但對貨品資訊方面
就唔多熟lor,我話訂mark iv,個staff問我係紅色定黑色果隻,我話紅色果隻
之後佢就話隻野1250,去到cashier比錢,另一個staff就話1150,比我ge感覺
係,佢地連基本ge貨品資訊都唔清楚就出黎serve人,唔該比少少心機,記吓
隻figure幾錢,唔通吓吓要個客等,去cashier篤電腦先答個客咩
講真,本人已很久沒有惠顧 HT. 正正就是其低劣的服務態度!!
本人亦很希望支持港人起創的業務,但其極不專業的謍商態度實在令人髮指!
這亦是我轉玩 Rider 的原因. 錢我是很願意花的。但要花得心服, 花得輸服!
HT 鄰近的 figure 店賣的貨非專有代理,亦比其他店鋪貴。但小弟就是喜歡
他們的專業態度!! 不論對客,對貨,也是非常專業! 起碼佢地會記住個客個樣同個姓!
乜生/小姐前,乜生生/小姐後. 只要坐在櫃檯做前線人員,不論你是老闆或是低級 sales,也是必須俱備的態度.

你可以話唔送就唔送,但我亦有權改變我口味~
HT 呀 HT, 我遢訂都唔會再入你任何貨品呢! XD
其實不是要求d sales 四萬咁口..搖住尾對住d客..
只係一個簡單微笑點頭(無都算)..講野要望住個客(呢樣真係 ...
lili 發表於 20-9-2010 11:19 AM

睇見呢d Post, 覺得真係替大大無奈
o係大x樂同老麥買幾十元野人地都 你好前你好後, 多謝前多謝後
但買千幾元甚至更多卻俾人東口東面對待
無計, 佢唔憂冇得做....好面口又36唔好面口又36, D 貨一黎九成九九實去得晒~
我自己冇玩開 12", 所以未受過呢d, 我覺得投訴冇用的
但建議可以用 "你做初一我做十五", "江湖事江湖了" 既 Approach
你令我難受, 我點解要舍你, 收倒貨多人既時候指住佢黎鬧 (爆唔爆粗可以自己選擇)
(亦要小心評估成為 youtube 主角既機會同風險)
同樣地你鬧佢又36唔鬧又36, 都係買件貨仔~
當然, 之後就要有骨氣d幫襯第二間喇應該~
狂想曲而已~ HAHAHA~
佢地生產線同品質已經好好,係時候改下sales,但
我覺得可能係自己人,咁多人投訴,都冇炒,而家
咁既經濟,個個sales四萬口,係ht先可以有黑面sales
回復 17# BruceLee

u right~~~
前幾日訂野,老闆娘係度, sale落訂有多謝
睇番張單原來叫阿ray~~~~:@

話時話, 安仔去左邊?炒左?
可能ht刻薄,人工少,班友無心做?
HT 一向系咁...同時之後我都信會繼續系咁, 因為....就算佢爆粗.....人地門口一路都大把人訂貨取貨, 生意越做越大,外國......日本......我地香港市場好細......佢洗理我地咩感受嗎? 一個唔買有第二第三個排著隊等比錢, 佢地就系知你班玩家一定忍唔著手, 比面色你睇,受我氣都要來買我D野.....

當年佢未裝修時我訂野, 又系個個~肥職員~ 幫我開單, 把聲細到嘴貼耳都未必聽到, 跟手一開完就拍左張單落台, 我當時系張佢找回的錢入番銀包, <<<都我衰無用雙手去接著<HT大人開比我的單>....就咁就吹左落地, 咁個位~肥職員~系望都無望就坐低打佢電腦 .... 我望佢一望....無計比左錢,當時心諗唔系我實行人唔要.......之到現在, 我都系再幫過佢地買左隻"奧巴馬"淨人.....

EB靚姐姐, 態度同服務....都好好加上有甜美心容....哈哈,  但系有幾多人會成日去行同買野(EB無咩出同可以買就真).....
回復  BruceLee

u right~~~
前幾日訂野,老闆娘係度, sale落訂有多謝
睇番張單原來叫阿ray~~~~

話 ...
gulu7 發表於 20/9/2010 11:51

動漫節果時見過安仔
可能ht刻薄,人工少,班友無心做?
gulu7 發表於 20-9-2010 11:55 AM

m記果d夠人工低,都好好笑容格;我想
人工低唔係服務態度差ge藉口,不過我
有興趣知如果d staff轉左做底薪+佣金
佢地d態度會唔會有所改變:?
:67:完全明白樓主&#22021;感受
頭像被屏蔽
我經常都有到HT訂玩具,ching所講的經歷我大部分都遇過,我當然唔太滿意,服務資素同是公司產品的一部分,大部分員工連基本禮貌都無,我近年已減少購買HT產品,費事受氣。
HT作為老闆,長時間有顧客有投訴都無法管理好下屬,顧客只有用腳投票不買你的產品作回應。
我有時懷疑那些有經驗員工必有所持....會唔會係皇親國戚...有裙帶關係...又會唔會佢地先係老細或股東....

RAY 系咪帶粗黑眼鏡果個, 佢個樣成日都好似好悲慘咁!!
肥肥果都ok架喎....
有個高高瘦瘦果個, 佢都ok, 不過佢果d高8度聲線比我感覺好虛偽...!
另外有個成日打單, 我覺得佢有d似 "正字" 果個黃貽興....哈哈...佢都幾好喎....!!