Toysdaily 玩具日報

查看: 18534|回復: 50

[最新報價] 一舊仔既CJX彩光貼加工分享~ 新加購買彩光貼資料

之前小弟都出過一d加工/改造既分享post, 今次難得有咁多大大都想幫CJX加工,咁我又再同各位分享心得啦~

首先要同大家講聲唔好意思, 我用既彩光貼唔係買番黎既…
我係利用工作上既關係向D做貼紙既廠拎番黎既樣辨(所以唔使$既~):64:
而我呢個分享入面所講既彩光貼, 係多得billyab419大大提供既資料~
(在此多謝billyab419大大)
係福榮街盡頭果間模型鋪有,$9X一張, 彩光果張號碼(TF-14), 改gold xtreme 果隻係透明金(TF-5) 可pm billyab419大大問下詳情~
另一隻由billyab419大大提供既國產貨~
效果冇日本果張好,睇上去偏粉紅色,一張2-3草左右,大約要用2張
雞旺及槍街有售

買到彩光貼之後, 就梗係要工具啦~
剪刀, 筆刀, 模型膠水 (唔建議用AA膠, 透明件會發白的)

好喇, 手術開始~
1)先將佢身上唔用既配件拆走…再將各部份分開

2)頭 - 由4個榫合埋的, 用筆刀係旁邊條分件線切落去…(慢慢黎, 直到覺得切斷左個榫就OK, 另一邊做法都係一樣)

之後用少少力撬下, 就會分開…(蜘蛛俠出現喇…!!!)

3)胸 - 係最難攪既一PART, 先將兩隻手拉高..(我自己係拆左兩隻前臂的, 因為要攪埋個關節…)

就咁用手係胸甲呢個位(箭咀)向外拉…

胸甲分離!!

背甲都係一樣…拉~

哎呀!!爛左添!! (唔係, 個件件係可以拆出黎既…放心!!)

4)腰 - 都係一樣用筆刀係旁邊條分件線切落去, 但係中間個度(紅圈)會有少少膠痴住, 要用D力先可以拆開…

5)HIP位 - 同腰一樣~

6)腳 - 只需要用手將腳向外屈, 就可以用手指甲扣出黎…

7)CAST OFF完成!!

8)將彩光貼剪成合適既尺吋, 開始貼係每位置~

9)彩光貼要剪大少少, 用筆刀收靚D邊位~

10)貼好之後, 可以裝著變身喇~

11)攪掂左就係D邊位度滲D膠水痴番埋D甲~
(膠水用少少就可以..岩岩夠痴又唔漏出黎就OK)

12)完成~!!

多謝支持~:77:
正 + 勁! 唔該晒! :71:
正,即刻學下先...真係多謝晒大大既分享!!!!!!!
:71:
仲唔俾我等到
有d部位要切,我真係好驚傷左佢...
anyway多謝一舊兄細心教學,手指粗糙程度正是你付心改造的証明!!!
:71::71:
另外想問下面部個2條黑線用咩畫:shy:
另外想問下面部個2條黑線用咩畫
零光 發表於 10-9-2010 02:17 AM

模型油~
一舊兄勁ar

但可惜我冇你咁好手勢,我實會好唔小心整爛隻野
anyway~support
唔該晒一舊兄~~~:71:
一舊兄擁有一對巧匠既雙手呢....:35:
頭像被屏蔽
冇得頂, 一買到彩光貼要即刻整
原來都唔容易喎!
想問下痴完膠水會唔會有明顯膠水漬呢?如果有膠水滲左出黎,係要即抹定係等佢乾先至清理呢?

謝謝!:64:
正!勁!