Toysdaily 玩具日報

[新品消息] [NDS]機戰L(有新PV 7分鐘長)

你都見到小櫻寫嘅要求嫁啦... 查實同閣下差唔多姐...

小櫻係講會有啲人對PS3機戰抱過大 ...
小櫻 發表於 26-11-2010 11:11

Wii 果隻有一部份都係地圖上直接戰鬥, 但呢部份就冇左插片而直接出招攪到好似玩緊online war game 咁完全冇晒機戰feel, 所以我都冇心機玩落去 :42:
而家機戰下下都係nds出~~~其實ps3同360都有一定數量~~~出都冇問題啦~~~

如果我地香港人有份 ...
黑色三連敗 發表於 26-11-2010 11:14 AM

其實 .... 中文化 既機戰 絕對係 一個由細到大既 "夢"想 .... :help:
Wii 果隻有一部份都係地圖上直接戰鬥, 但呢部份就冇左插片而直接出招攪到好似玩緊online war game 咁完 ...
bbf1125 發表於 26-11-2010 11:23 AM

佢有改變係好~~~不過改到玩家接受唔到囉 :unhappy:
其實 .... 中文化 既機戰 絕對係 一個由細到大既 "夢"想 ....
Vince 發表於 26-11-2010 11:24 AM

如果可以中文化更加好~~~起碼會有心機睇劇情 :help:
我就希望玩法系統來個大突破~~~始終玩左咁多年玩法都差不多~~~
黑色三連敗 發表於 26-11-2010 11:21 AM

戰棋要點突破?... 改為Card Game模式?... 定係進入戰斗畫面果陣要自己控制部機?...

要改相信會好似 Wii 嘅 Neo 咁... 响移動... 攻擊距離等界面做變化... 唔再一格格... 有障礙物... 建築物高低差... 等... 等玩果陣嘅真實感大啲...

有時鍾意玩機戰嘅原因係可以Hea住玩唔使下下集中精神... 又唔使練出招呀連續技... 又唔使眼明手快... 怎至唔用腦盲中中去打都得... 之嘛... 太多嘢搞反而有反效果呢...

呵呵呵...

小櫻上
如果可以中文化更加好~~~起碼會有心機睇劇情
黑色三連敗 發表於 26-11-2010 11:28 AM

但好驚啲翻譯... 尤其當佢地玩爛Gag果陣...

仲有... 中文化嘅話一定唔係香港譯名... 到時大家見到「鋼彈」、「無敵鐵金剛」、「蓋特機械人」... 嘅時候就唔好小人喇... 再仲有... 萬一佢哋絕到用煲冬瓜配音... 到時此Game一定成為香港Game壇嘅黑歷史...

小櫻上
戰棋要點突破?... 改為Card Game模式?... 定係進入戰斗畫面果陣要自己控制部機?...

要改相信會好 ...
小櫻 發表於 26-11-2010 11:29 AM

我有諗過自己組合連續技~~~高達可以出頭炮+激光槍+埋身激光劍~~~機械人跟返動畫比例~~~~v型/超力可以分開用戰機圍打1隻敵機等......:handshake:

仲有... 中文化嘅話一定唔係香港譯名... 到 ...
小櫻 發表於 26-11-2010 11:35 AM

俾您講一講~~~~:69:
我有諗過自己組合連續技~~~高達可以出頭炮+激光槍+埋身激光劍~~~機械人跟返動畫比例~~~~v型/超力可以分 ...
黑色三連敗 發表於 26-11-2010 11:46

你可能打得ssf 4 太多, 所以諗多左la  :x

仲有... 中文化嘅話一定唔係香港譯名... 到 ...
小櫻 發表於 26-11-2010 11:35 AM

譯名 <= d 個 以前 就真係幾大 問題 黎既 ... 但今時今日, xb 同 ps3 都可以上網 ... 要整到 可以 dl 反 唔同地區 既 譯名 一 d 都唔難 ... 只係 b記 會唔會咁有 heart ga ja ...
而我一早已經講左 ... offical 出 只 係 "夢" 想 ...
爛Gag <= 其實係我最想睇既 law ...
你可能打得ssf 4 太多, 所以諗多左la
bbf1125 發表於 26-11-2010 11:50 AM

都係跟動畫咋~~~好多時d機械人都唔會一招一招咁出~~~例如高達開激光槍~~~唔會開一下停~~~會連續開幾槍~~~:DD 創意嘛~~~:75:
譯名
Vince 發表於 26-11-2010 11:55 AM

如果d譯名可以地區性就好啦~~~:$
譯名
Vince 發表於 26-11-2010 11:55 AM

機戰爛gag... 好多時係玩食字同聲優... 如果中文化後... 直譯就唔知佢&#22095;乜... 改對白就無&#21655;果種神粹...

爛Gag... 例如Alpha時... 葛城美里見到阿姆羅果陣就問過「你會唔會&#21709;我有危險時來救我?」... 原因係 葛城美里 = 三石琴乃 = 月野兔... 阿姆羅 = 古谷徹 = 地場衛... 又例如 Alpha 3 時駕駛戰國魔神&#22021;北條真吾... 去扮布拉度同破嵐萬丈... 因為3人都係已故&#22021;鈴置洋孝所配...

所以... 就算真係出漢化版... 小櫻都係會買翻日版... 咁先至係機戰...

呵呵呵...

小櫻上
機戰爛gag... 好多時係玩食字同聲優... 如果中文化後... 直譯就唔知佢&#22095;乜... 改對白就無&#21655;果種神粹...

爛Gag... 例如Alpha時... 葛城美里見到阿姆羅果陣就問過「你會唔會&#21709;我有危險時來救我?」... 原因係 葛城美里 = 三石琴乃 = 月野兔... 阿姆羅 = 古谷徹 = 地場衛... 又例如 Alpha 3 時駕駛戰國魔神&#22021;北條真吾... 去扮布拉度同破嵐萬丈... 因為3人都係已故&#22021;鈴置洋孝所配...

所以... 就算真係出漢化版... 小櫻都係會買翻日版... 咁先至係機戰...

呵呵呵...

小櫻上
小櫻 發表於 26-11-2010 12:04 PM

這個三石琴乃同古谷徹的gag是機戰中經典爛gag~~:p
機戰爛gag... 好多時係玩食字同聲優... 如果中文化後... 直譯就唔知佢&#22095;乜... 改對白就無&#21655 ...
小櫻 發表於 26-11-2010 12:04 PM

唔識日文/ 佢地D文代真係完全完全唔會明

所以玩親都係飛對話...:unhappy: