Toysdaily 玩具日報

[其他] 悼念菲律賓挾持人質事件中死去及受傷的朋友

過了大半天,仍想起粱太的樣子和說話,失去至親的痛,不是文字可以表達,經歷過的會非常明白,而她的情形是 ...
hk小文 發表於 24-8-2010 02:31 PM

我都同大大一樣, 一諗起梁太o既情況就特別心"up", 希望佢o既二仔能夠好返啦......:sad:
R.I.P. :79:
意外隨時都會出現.......:49:
珍惜眼前人啦......:o
小弟身在澳洲, 啱啱睇到呢單新聞既時候, 感覺係好遙遠, 但細心一諗........如果呢件事係發生喺身邊既朋友, 甚至係自己身上.......感覺就會完全不一樣了..........的確呢件事係一宗不幸既慘劇.......但就算可以時光倒流, 我懷疑結果又係咪會唔一樣呢? 無人可以預計到呢種事發生........作為一個"局外人" (唔係直接被事件影響既人), 我覺得自己收到最強烈既一個信息係............ 要珍惜活著既每一日同身邊既人.....因為意外既嘢真係話唔埋.......

各位保重了~

另外........小弟忽然間有一個奇想, 如果電影或者漫畫裡面既英雄 (好似BATMAN, IRONMAN......ETC)可以喺呢個世界出現就好啦...........
頭像被屏蔽
意外隨時都會出現.......
珍惜眼前人啦......
ZGMF-X42S 發表於 24-8-2010 02:52 PM

霑叔遺教 : 無事常相見。
八名死者R.I.P. ......:64:
天殺的什麼部隊, 行動完全令人難以接受...狙擊手都在幹啥?
回復 338# dogjumpjump

踢爆d"特腫"警察就真!!
頭先係新聞睇到兩個消息真係成個人沉晒到憤怒, 死去丈夫兩女o既梁太個仔仲未肯定救得番, 我真係唔敢想像如果 ...
tysss 發表於 24-8-2010 02:06 PM

少少題外話:

呢個總統不知所謂,尋晚班特警不知所謂

但陶傑呢d岐視行為,一樣不知所謂  

你有個朋友屋企窮,老豆種田唔夠養家,呀媽去做女傭打工,你會唔會笑人係奴僕家庭?
少少題外話:

呢個總統不知所謂,尋晚班特警不知所謂

但陶傑呢d岐視行為,一樣不知所謂
呂品器 發表於 24-8-2010 03:02 PM

事先講明, 我唔係陶傑fans, 而跂視當然唔o岩啦, 但如果對菲律賓歷史有多d認識, 係某個角度睇菲律賓真係做o左美國佬o既妹仔丫環好多年, 當年日本仔打菲律賓時, 都係要靠美軍去頂, 最尾美軍要撤退時仲要麥克阿瑟將軍講句"I will be back"咁番去打救佢地, 之後馬可斯之流o既事蹟相信好多朋友都知所以唔再多講

講咁多o野其實想指出, 一個國家如果有心攪好, 又點會出現輸出外傭咁多年都仍然係國家經濟o既重要支柱? 如果一個國家治安好, 又點會有革職警察可以有方法班到支M16行兇? 連去佢o既國家旅遊消費o既旅客o既人身基本安全都保障唔到, 身為一國之首o既總統唔識反省道歉 (佢連道歉都唔識?), 係慘劇發生之後居然嘻皮笑臉同剩係識得賴傳媒同搬俄羅斯上檯, 呢個國家唔係奴僕國家係乜?:53: (你睇下d奴婢太監, 好多時都係恃住主子o既淫威係威係勢, 但對住主子就鞋口鞋面, 你睇菲律賓俾美國佬控制同恰o左咁多年敢唔敢出聲? 唔係有美國佬指令佢o地夠膽係南沙主權上嘈中國?)

p.s. 陶傑當時講句奴僕國家班菲律賓人就示晒威鬧鬼晒, 咁宜家佢變相害死咁多香港人, 我o地連嘈下佢都唔得? :67:
希望各位可以安息:64:
希望死者安息
RIPfor those who die, for those alive,  hope they can come over it and be strong
死者安息~~
生存者要重新振作!!
國家錯不是人民的錯,部分人民錯也不是全部人民的錯。
北京政府不承認六四但我可是承認的。
請自重。

RIP