Toysdaily 玩具日報

查看: 59304|回復: 112

[玩具攝影] VF-1 TV Ver. 完全紀錄 - Fighter 篇(19/06/2011更新,新加藍1D, Angel Bird, VF-X)

Gerwalk mode 及 Battroid Mode 可觀看這裡 - http://www.toysdaily.com/discuz/thread-144063-1-1.html

各位好,又同大家見面,上個禮拜預告左會出 VF-1 TV Ver. Post,趁今日短週,天氣又好,老虎又因事不在家,所以就拿拿聲同 D 愛機影輯寫真

以下會分為兩部份,第一部份會依照機體出場先後次序黎作簡單介紹,第二部份會是小弟膽粗粗的玩野作品,希望各位會睇得高興

《第一部份 – 介紹》
第一架要出場既係........

VF-1A Angel Bird

初登場話數:第一話

VF-1A (量產型)

VF-1S (福卡)

VF-1D (輝)

VF-1J (仕官訓練機)

初登場話數:第六話

VF-1J (輝)

初登場話數:第六話

VF-1A (柿崎)

初登場話數:第八話

VF-1A (麥斯)

初登場話數:第八話

VF-1S with FAST PACK(輝)

初登場話數:第二十四話

VF-1D Virgin Road

初登場話數:第二十五話

VF-1J with FAST PACK(麥斯)

初登場話數:第二十七話

VF-1J with FAST PACK(米娜)

初登場話數:第二十七話

VF-1J (麥斯)

初登場話數:第三十話

VF-1J (
米娜)

初登場話數:第三十話

VF-X

初登場話數:第三十三話

合照:

1) 伯明翰小隊

2) 永遠的骷髏小隊

3) 太空和談組

4) 夫婦機
  .

5) 骷髏大隊

《第一部份 – 完》

《第二部份 – 玩野情境照片》

進入第二部份,小弟會將卡通內曾出現的情節,用爛爛的拍照手法及低劣的相片呈現給各位,請各位笑納

【出發】

【陣亡】

輝:「柿崎,防衛網出了意外,發生爆炸,爆風係後面黎緊,快 D 走,唔係趕唔切」

柿崎:「隊長,我左邊引擎失靈,加速唔到呀」    「趕唔切啦,呀———」
輝、麥斯:「唔好呀!!」

【野生的蒲公英】

隊員 A:「隊長,頭先你去左邊?」
隊員 B:「未就係,又係你話要匯報巡邏情況,CALL 爆機都唔覆」

輝:「對唔住,因為頭先我在紅色區域巡邏既時候,發現了生命跡象,所以擒擒青落機睇下,唔記得帶 WALKIE」

「你地睇下我搵到 D 咩野,係野生蒲公英呢」

隊員A:「嘩!太好了,有植物生長,即係地球開始復甦,我地唔駛再成日留係超時空號咁悶嘞」

《第二部份 – 完》

後記:

終於都的起心肝為自己所擁有的元祖VF-1機體拍一輯大合照。

初頭仲以為影哂每一架機三個型態會好容易及好快,原來實際上是另一回事……

首先,要為每一架機落起落架、安裝飛彈、加 FAST PACK等準備工作已用了相當時間。

另外,為了不想相片穿崩,所以又用了好多時間去調整相機既擺位,才能得到合格效果

所以剩係影一個型態已經用了四個多鐘頭,都幾甘

就係咁,所以今次只有先將飛機型態影下來同大家分亨,希望大家多多包涵

如果下次再有如此黃金機會,小弟我一定會影埋其他型態的,等我

下次再見

P.S. 雖然小弟係麥斯既 FANS,但對 VF-1D(VIRGIN ROAD)興趣不大,所以仲未入,亦因此缺少了此機的介紹,請各位見諒。

19/06/2011 再後記:

當初寫呢個 POST 的時候,還未決定 買唔買藍 1D

後來 Y 記推出誌上限定的 VF-X 及 Angel Bird ,雖有店舖可代訂,但礙於小弟當時手緊,做好儲不齊 LINE 的覺悟,所以決定放手了

點知世事真係好鬼難預料

事隔半年,Y記將原有限定的 2 架機量產化,價錢仲要平左差唔多一半

咁荀機會當然不可再錯失,紥炮都要買架嘞

咁藍1D 呢?買唔買好呢?

上次就話爭兩隻o者,今次無藉口,死就死啦,買埋佢

但原來後追真係好痛苦的,當日唔要既時侯,周圍都有貨,仲要平一平;宜家後追嘞,搵勻港九新界都無,嘔血

正當萬分失望之際,希望出現了

網友貓貓兄竟將他的藍 1D 割愛給小弟,以完小弟齊 LINE 之夢(在此要再向貓貓兄致萬二分謝意:64: )

至此,小弟終於完夢,而此 POST 亦可由不完全改為完全

多謝各位收看,下次見,ByeBye

:71:很正,第一個推
正!

都係入埋藍1D啦:57:
好有heart的一個post:$ :71:

VF-1S w/ Fast Pack 初登場話數應該係第二十四話:64:
Support Bro!! Good post!!:71:

D回憶番曬黎! :$

為了不想相片穿崩,所以又用了好多時間去調整相機既擺位,才能得到合格效果..
benbenben4213 發表於 11-7-2010 04:57 AM

Yes, this is the most difficult part! :30:   But you did it.
一幕又一幕的回憶再次返來:71:, 謝謝師兄, 辛苦哂! :64:
I like plane mode, so post more!
好有心機:D , 讚一個
正啊。
so good  ... tkx
大大無入到最新隻 tv. ver 1s ???
大大無入到最新隻 tv. ver 1s ???
威哥仔 發表於 11-7-2010 11:17 AM
:64: 樓主's photos 3, 4, 15 and 16 is the TV ver 1S.:77:
大project!你做得到!:71: