Toysdaily 玩具日報

查看: 4632|回復: 15

[新聞] 香港人身分認同下滑

港大民調發現,25%受訪市民自稱為「香港人」,比半年前的38%大幅下滑13%。

香港大學    民意研究計劃在6月9至13日,透過真實訪員以隨機抽樣方式,成功以電話訪問1004名香港巿民,發現香港巿民對「中華民族一份子」的感覺最強,然後是「香港人」、「中國人」、「亞洲人」、「世界公民」和「中華人民共和國    國民」。

當被訪市民可在「香港人」、「中國的香港人」、「中國人」、及「香港的中國人」四者中選擇自己認同的身分時,25%稱自己為「香港人」,比半年前的38%大幅下滑13%;28%自稱為「中國人」(半年前為24%);31%自稱為「中國的香港人」;而15%則自稱為「香港的中國人」。
:34:咁就好, 無人同我爭用呢個名...
回復 2# 香港人

唔知你講乜....望一望你個名, 噗.....笑死我~
我係一個"舊"香港人,同一些新一代香港人有點代溝.
咁就好, 無人同我爭用呢個名...
香港人 發表於 22-6-2010 10:19 PM

:DD
有一名男童選擇自己認同的身分時, 稱自己為「我小童, 雖然我中五」~~~ :p
:67:我認同係'龍的傳人'.....
大家都係地球人! :78:
大家都係地球人!
toysfans2000 發表於 24-6-2010 03:55 PM

我公司大把火星人WO:38:
咁就好, 無人同我爭用呢個名...
香港人 發表於 22-6-2010 09:19 AM

哈哈哈哈哈哈~~~:71:
小櫻都依然自稱「香港人」...

但係... 當連睇每4年一屆嘅世界盃都要咁折騰嘅話... 話自己係香港人其實都幾失禮...
頭像被屏蔽
我係超級撒亞人:!
全世界的人不也是韓國人~:38:
i'm citizens of world