Toysdaily 玩具日報

[詢問] MG 鐵奥 會唔會出

原文章由 HIT.gms 於 9-2-2007 06:55 PM 發表

您所說的可算是ver.2.0的特色,內骨骼+無縫裝甲,還有加工可動手指。
但單靠這34點,不足以要BANDAI開全新的模具和投入大量人力物力再去跟Nu出2.0啊~
除非出了Hi-Nu之後再用Hi-Nu的模吧~

還有現在有ver.2. ...

大大說及的確是事實...
首先, 我上述之秒第3點只是表面從我的個人分析, bandai 有比出 the o 更多更好更少風險的選擇...
至於 bandai 會如何決定推出 ver2.0 之機體, 我的個人推繼如下:
1. RX-78-2 確等了很久才推出 ver2.0 / oyw, MkII & Z 同. 但中間有 ver1.5, g3, char's ver, perfect g, 等 RX78 之 mg,大家都知道每過一段時間 bandai就會搬 RX-78-2 出來; 第 100 台 MG 快要出來了, 會是一台 RX-78-2之機會有多高呢?
2. Zaku II ver 2.0 已確定了, 宣傳之料也已在各 forum 內 post 出, Zaku II 也在去年出推出 oyw ver, RX-78-2 出 ver2.0 也很正常了吧, 有 zaku, 自然有 馬沙專用 zaku
3. 再從企業角度看吧.... bandai R&D 部門已呆在那裡, 一 切機器都在, 要出一定數量之新 mg 是每年之指標, 出 the o 也好 Nu G 也好, 都是要開新模, 但那一款會更有銷量保証呢?
4. uc 積落, 推出 mg 有最起碼銷量保證既 ms 在過往十年已出得8899, 加上科技之改進, 個別有市場保證既 ms redesign 出 2.0 不一定要再等上 10年 8 年
5. 就針對 Nu Gundam ver 2.0 之可能性: 原 mg 外型有很多可修改的更"型"之處, 如 strike freedom & hi nu 般加地台擺出 fin funnel 四處飛之姿態, plus 它怎麼都是  Amuro 最終 ms, fans 點計都應比 the o 多
6. 現今是要有動畫才有產品, 還是要推新產品才有動畫呢? stargazer 就是例子了
7. 就是因為 bandai 是要賺錢的公司, 只要是有足夠人氣, 推出能封蝕本門的, 那怕只是稍加修改, 都會推出市場的, FANS 的量足夠就可以了. 是推出久久也未敢推出的 mg 呢, 還是慢慢將那些受歡迎的改進再推出比較穩當呢?

對不起樓主, 把這兒變做討論 ver2.0 之處
以上也不過是一些個人看法, 迎也歡迎討論

其實不只 the o, gp04 mkIII RX-78-6 也是 我想見到的  MG
其實fans門自己"想", 點都要bandai賺到錢先得o既, 老實講the-o o既人氣, 比起而家仲好多人唔鐘意SEED 系機體仲差好遠, 再講即使出MG, the-O o既可塑性有幾多? 大不了HGUC放大版+北愛魔蟹o既骨架, 我諗即使死硬派fans都會心中有數吧, 唯有做o既係期待無咩野好出o既時候比佢攝到期啦:DD

至於v2.0, 我諗都無得研究應該出乜唔應該出乜, 不竟搵到錢就有v.2、v3哈哈~ 不過Rx-78-2 v2.0我相信會有排, 最多將OWY version變返原色出多次當v2, 當然有幾多人"想"又另一回事; 我諗bandai以後都會開始集中出SEED、SEED Destiny系, 中間夾雜其他系推出MG, 同埋應該又有新野, 又或者翻新0083、08小隊呢d系列, 即使好多人對SEED系仍無好感都無用, 一來Bandai+Sunrise 跟本就擺明想SEED 取代UC 0079位置, 而且機設跟本就為玩具、遊戲而設計, 話唔定會跟UC系列咁會有第三部結局篇複製UC0093作為SEED o既終結, 所以Z-gundam系仲可以有條件出MG, 我個人諗真係只有GM2 稍有機會, 不過都係估o者, 結果只有bandai揭盅先知, 繼續討論都係齋up:!

如果GP01、RX79G出v2都唔錯, 始終呢兩隻機械感非常之強, 出可動裝甲+超強活動能力相信仍萬眾期待, 但千祈唔好出到PG GP01咁, 係的話唔出好過出, 假如RX79G v.2當正現代軍事武器咁演譯, 嘩~! 必定興奮無比:DD
頭像被屏蔽
贊成贊成贊成贊成贊成贊成:shiny:我都係老餅:ice:
我就買左HGUC隻鐵奥, 呢隻如果出MG就唔入lu.
我相信有一日一定會, 但要SEED die down 少少.  Bandai 主要 要睇下人氣再決定.

但係如果連呢隻都唔出MG, 我呢個非常想MG出一d冷門機 (XI Gundam, Penelope) 的 fans 都冇望 lu.
原文章由 sunny811 於 10-2-2007 01:54 AM 發表
大大說及的確是事實...
首先, 我上述之秒第3點只是表面從我的個人分析, bandai 有比出 the o 更多更好更少風險的選擇...
至於 bandai 會如何決定推出 ver2.0 之機體, 我的個人推繼如下:
1. RX-78-2 確等了 ...

大大會回真好~:)有一點討論區應有的味道出了來~:)

首先,未經官方承認的第100款MG已經是有了。
從12-2005 Z ver.2.0 是官方承認第89款MG計,其他的11款大大可以算算~
未經官方承認的意思是曾幾何時,BANDAI把陸戰GM狙擊型當是第92, 93款,但事實不然。
但可能BANDAI他們自己也攪亂了~所以可以說,官方承認的第100款還未出場就是。

會是RX-78-2 ver.OYW 變色就成了2.0嗎~?可能吧~
或者說,名正言順的RX-78 ver.2.0始終會來的~( 這我可相信比推出其他款式更肯定~:DD )
誠如大大所說,RX-78是一款基石級的機體,沒有他,GUNDAM這幢大樓就起不上去了~
所以久不久就會要他這"老人家"出來給後輩看看什麼是新年代的標準~:!

ZAKU ver.2.0是出定了~但我可相信有沒有其他的變種始終還得看ZAKU ver.2.0銷量如何才行~
以前是MG剛起頭,有新鮮感,有空間,有市場;
但到了今天,科模的市場已經不止GUNDAM了~
已經有很多MG GUNPLA 插水了,表示支持者也不盡都會盲目支持~

不過以故事原設來說,以ZAKU ver.2.0的骨架當作基本,再加加減減出GOUF ver.2.0
也算是BANDAI R&D的人預了的吧~?

我會這樣認為,Hi-Nu的地台跟激光效果配件可以跟Nu共用,當成是Hi-Nu一個賣點,
總比再把這些配件放到Nu身上去然後從再新設計出ver.2.0更實際。也更正面。
就像mk-II ver.2.0 可以用回G DEFENSER一樣。不會讓人有舊的可以扔了的感覺。
一出近似或更好的款式,舊的那一款都會受到一定的影響,只看是正面還是負面而已。

其實簡單說,看看到今天擁護者還剩多少吧?

以BANDAI到今天所累積了十多年的GUNPLA技術,
其實要她再為任何一款已推出超過5年的舊機出ver.2.0,根本就沒有問題~
但沒有問題是一回事,吸不吸引到人才是重點嘛~

老實說,到今天10-02-07為止,以 BANDAI 用在 GUNPLA 及其他模型上的技術看,
已經沒有新的大賣點為舊機出ver.2.0就是,明天就11-02-07不敢說了~

那回到主題,我倒相信今年內應該會見到The O的機會有但很微~
因為ZAKU ver.2.0賣得的話,相信會再出多1~2款變種機,馬渣也好,F型也好~
而其他的空檔出什麼好呢~?不如出GUN TANK吧~:shiny:
原文章由 熱狗 於 10-2-2007 10:26 AM 發表
作為cd-rom的我, 也實在忍不住要回一下;

綜⑵O因為機體造形不受歡迎, 那真的令我氣死:*
說出這種觀點的人我敢說大都是十多廿頭的新一輩高達迷;

經歷過80's A-CLUB時代的機械人迷(不只是高達迷) 應該知道當 ...

先此聲明, 我可是三字出頭的高達迷.
絕對不否認 The O 有一班 fans, 但 bandai 出 mg series 既態度則非常審慎.
極受 fans 們愛戴既 0079 自護系也是去年才推出強人, 也可說是整個0079系既 ms 才僅僅出齊, except Guntank.
0079 以後呢?
非高達系, 只有
0080: Kampfer (fans like it over NT-1 of this OVA series)
08th Team: Gouf-B3 (small change from original Gouf)
0083: Gato's Gelgoog (just a color change from 0079 Gelgoog)
Z Gundam: Rick Dias, 100 Shiki, Nemo (these 3 are from AEUG),  Hizack (a conversion from all time fans favorite Zaku), Quebley (pilot is all time fans favorite Hamon Kahn)
ZZ Gundam: Quebley (conversion from Z's Quebley)
Gundam Sentinel: Z plus, FAZZ (these 2 are conversion from Z & ZZ)
Char's Counter Attack: Sazabi (Char Char Char)
plus various conversion of GM

最奇是出 game 版既 zaku 及 gm 都唔出 0079 以後既非高達機種.
出 The O 不是沒可能, 只是可能要等.....  
或者下一隻 Z 系要出既 MG, 不是 Murasai, 就是 The O.....
原文章由 Duraxyll 於 10-2-2007 11:10 AM 發表
我就買左HGUC隻鐵奥, 呢隻如果出MG就唔入lu.
我相信有一日一定會, 但要SEED die down 少少.  Bandai 主要 要睇下人氣再決定.

但係如果連呢隻都唔出MG, 我呢個非常想MG出一d冷門機 (XI Gundam, Penelope ...

我想佢出雙面蟹:DD
原文章由 HIT.gms 於 10-2-2007 11:22 AM 發表

大大會回真好~:)有一點討論區應有的味道出了來~:)

首先,未經官方承認的第100款MG已經是有了。
從12-2005 Z ver.2.0 是官方承認第89款MG計,其他的11款大大可以算算~
未經官方承認的意思是曾幾何時,BANDA ...

well,  Bandai 出 MG 既動力確是減緩了,
Seed 既承繼力不足, mg 至今只有 freedom & strike freedom, strike 都好似冇
0079 又出完, 除了 GunTank
未出既  UC 系 又怕市場不足
MG Ball 也好像推出了3個 version
MG 對模型迷既給引力已大減, ZakuII ver2.0 我只覺得會多出一款 Char's version, 其他呢? 唔識答
Nu G 會出2.0 嗎, 作為它的 fans 既我是有點一廂情願... 或者當 馬反有 revise animation version 出既時候就一定有, 但原作已是電影版, 可如何 revise 呢?
再回想過往一年既高達模型刊物等, 因欠有吸引力既 mg 新品, 不論是刊物, 比賽及改造模型既吸引力也比三五年前減退了...
換之以來的是, 因生產及設計技術既進步, 市場分散轉向 figures, gff, HCM Pro, 扭蛋, 果玩等產品, 再配 dc 及 photoshop, 製作自己既 cg wallpaper

世界真係變得快.......

如果 ver2.0 mg 系列炒不起來, 那 mg 既年產量可能..... opppsss.... 唔識講.....
The-O..................... If Bandai dare to issue MG!   I dare to buy it immediately!  :shy:

03年播SEED後,MG一年平均有4隻新款,PG自Strike後都收左皮.而家模型主力都係HGUC,細隻D,100幾蚊有隻,又多款,又精密,儲盒都冇咁大盒.
講到尾太多娛樂,單係高達本身已經大把人型公仔,完成品,BANDAI點會百幾萬起咁多MG模.The-o雖然係傑普斯戰爭最後4強MS,但佢設計玩野,配件應該係Sazabi級數,真係要8000yen以上架,咁貴,聽食蕉啦.

Hcm-pro出完卡碧尼,希望即出the-o,呢邊希望大d.

[ 本文章最後由 K66 於 10-2-2007 02:06 PM 編輯 ]
頭像被屏蔽
原文章由 K@213 於 10-2-2007 09:08 PM 發表
如果hcm pro出都照殺~

咁就死得.....又要追番hcm-pro z series???
依家屋企已經冇乜位架la....成個hcm-pro 都唔敢入(除左馬沙逆襲)....
之前先因為隻青雞追左套馬沙逆襲番黎....雖然除左隻nu之外,隻隻我都滿意....不過積根好似會爛尾.....
我都係三十過外的UC fans, 但真係唔鍾意The-O, 甚至係鍾意阿寶果部怪雞機迪捷多d.

The-O的人氣如何, 同埋bandai對佢的信心有多少, 從推出產品的數量就可以見到了. 雖然The-O推出HGUC比唔少泰坦斯的MS早, 但早並不代表一切. HGUC第一款MS係Guncannon, 比好多更受歡迎的MS早; 而HGUC紅勇推出咁遲, 但唔代表呢部野唔受歡迎.

論到日後推出UC系MG的計劃, 其實我都覺得bandai真係仲有好多風險較少, 成本較低的好選擇, 例如一大堆渣古II 2.0的變種, 同埋紅勇士2.0及變種,甚至係AOZ系.

好似The-O呢類大型MS, 如果出MG就一定係8000yen以上的大型模型. 但呢類貴野笨大應該唔會出得太密. 江湖傳聞今年會有一盒10000yen以上的MG出場, 呼聲最高的應該是rx-78+G戰機或者夜鶯. 出完呢一或兩款的話, 至少一年半載唔會再有這樣大型MG了吧?

就算真係有, 都可能係由seed/seed d系的MS來緩衝下. seed系出過strike (同rouge+noir) /freedom/strike freedom, 全部都係主角機, 如果出大型MG, 齊裝備impulse都有可能gei.

MG版The-O唔係冇機, 但近一兩年就真係好微了.
其實  強人 都等左咁多年 THE-O 唔係蚺希望