Toysdaily 玩具日報

查看: 5782|回復: 14

[詢問] 想找一套老早的特撮片同一套卡通片

今晚同屋企人食飯,老豆老媽想起小時候看的特撮片,問我知唔知係咩。
老媽話套特撮片喺戲院上,係坐山爆開,啲石砌返個機械人出來,聽到我抓哂頭,最慘唔記得年份,大概係30-40年前。
老豆就話細過第一套睇的卡通,大小恐龍浴血咩野狂魔,又係抓頭,呢度神人多,唔知可唔可以幫下我,搵到圖就最好,等我可以俾兩老睇下,等佢地懷念下:77:
wow.. wish I can help but apparently I'm not old enough (though I'm in my mid 30's) :(
回復 1# bananaman
聽完你咁講!連我都想知係セo野片喎!

o係我記憶之中真係好似無兩套咁既片???
我老豆今年五十中,老媽就五十,佢地話冇咩印象,連咩色都唔記得果下大鑊
我老豆今年五十中,老媽就五十,佢地話冇咩印象,連咩色都唔記得果下大鑊
bananaman 發表於 20-6-2010 02:53 AM

戲院睇?
係咪d港產抄襲既超人片呀?
戲院睇?
係咪d港產抄襲既超人片呀?
davidki99 發表於 21-6-2010 12:18 PM

唔通係”中國超人”??

http://www.youtube.com/watch?v=4s5_G7C3Q3k

叫爸爸媽媽睇睇片吖∼∼∼∼

中國超人维基百科,自由的百科全书
跳转到: 导航, 搜索
中國超人
Inframan
导演華山
监制邵仁枚
编剧倪匡
主演李修賢
劉慧茹
王俠
袁曼姿
音乐陳永煜
摄影賀蘭山
剪辑姜興隆
制片商邵氏兄弟(香港)有限公司
发行商邵氏兄弟(香港)有限公司
上映日期 英屬香港 1975年8月1日[1]
片长84分鐘
产地英屬香港
语言國語
IMDB ID0073168
AMG ID1:24848
票房$552,658[1]

日本二十世紀70年代推出了一系列的假面骑士電視劇,紅遍了台灣、香港、韓國等亞洲地區。在假面骑士的潮流底下,1975年香港邵氏電影公司炮製了一部名為「中國超人」的電影。該齣電影由蔡瀾作為製作經理科幻小說家倪匡編劇,以及導演華山李修賢領銜主演,為中國史上首部超人電影。
目录[隐藏]
[编辑] 故事內容
地球某處的死火山猝然噴發,而伴隨湧出的竟是一群欲侵襲人類世界的怪物。據研究後所得資料證明,這些怪物乃是地球歷史上冰河時代的人類,他們在火山噴發的浩劫中被埋藏於地球內部而得以倖存;也因適應了地球內部的環境,而使他們存活之餘,更具有神秘的力量。
這群以冰河魔主為首的怪物們返回地球表面後,便企圖要毀滅全人類,統治世界。首先將目標放在能夠窺探他們行蹤的某太空科學研究所。而在發現地球將面臨前所未有的危機後,該研究所的所長劉英德便以數十年心血研究所得結果,將研究員雷馬改造成了一火不能熔,水不能淹,雷不能殛,電不能毀的「中國超人」,來對抗這一群怪物……[编辑] 中國超人招式列表
  • 閃電拳

能射出每平方公分一萬億瓦特雷射光的超强武器,最后打赢冰河魔王的武器。
  • 噴火彈

手中拿出一些“飞镖状”物品,然後射向怪人的腳邊、『噴火彈』就會噴出大量的火焰來燒傷敵人。
  • 追魂腿

由腳底噴出類似大龍炮的火花,以違反力學定律的方式向前飛踢擊斃敵人。
  • 死光刀
  • 千里眼
  • 風火彈
  • 太陽甲

亦叫,超人光线。需要有太阳的情况下使用。光线细小但相当威力,射无不灭。同時也是本作中國超人最常用的招式
如果講既係 特攝 又同 恐龍有 關 既 可能係 (1976) 恐龍探險隊 或者係 同系列的 (1977)大戰恐龍城(恐龍大戰爭). 如果再早期 d 又同 恐龍 有關 ... 就應該得反 哥C拉 ....
中,日定西片來的~~~:?
謝謝咁多位大大,得咁少資料都幫我搵到咁多款,不過我都唔知係邊套,因為二老都唔係太記得
今晚我叫老爸老媽睇下片先
謝謝咁多位大大,得咁少資料都幫我搵到咁多款,不過我都唔知係邊套,因為二老都唔係太記得
今晚我叫老爸老 ...
bananaman 發表於 22-6-2010 11:30 AM

卡通會唔會係恐龍谷~~~:? 1974年

http://www.youtube.com/watch?v=UBw2y91oscU&feature=related
麻煩哂各位大大

問過老爸老媽,佢地話兩套都唔係,
老媽話年份大約係六幾年,一部外國人做的特撮片,我開始懷疑唔係特撮:55:
老爸就話套野啲恐龍係忠嗰喎

如果係日本片..東映1954年左右已開拍第一部以怪獸做提材作品日本特攝-"哥斯拉"...(果陣"哥斯拉"同依家外形有少少唔同)

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%93%A5%E5%90%89%E6%8B%89_(1954)

如果係西片可能係依部...Dinosaurus! (1960)(當中恐龍有忠有奸)
http://www.youtube.com/watch?v=zSMw69bXRMo

http://movies.yahoo.com/movie/1800057477/details
我路過的...幫唔到手....
但見大家咁落力幫手搵~
好感動~
謝各位大大幫手,由於資料太少,我想都係找不到
謝謝各位大大
頭像被屏蔽