Toysdaily 玩具日報

查看: 22748|回復: 39

[玩具報告] 一流可動!!!!—ROBOT魂 GUNDAM AGE-1 NORMAL完全玩評報告

本來對於呢隻機都無乜特別既希望,佢個套卡通片我一集都未睇過,又點會有興趣買佢隻高達呢?不過,今日行過見到佢有特價,當然就快快手入來玩一玩呢,反正又真係幾平。一玩上手,嘩,呢隻野唔講得笑,除左配件少之外,基本上其他野拿了滿分(上色、可動等方面),繼unicorn destroy之後又一必入robot魂公仔~~去評論先﹗:71:

配件真係好少,無咩野好玩﹗不過,因間大家就會知~~

企係度既感覺唔錯,質感唔太膠,整體既線條做得幾好,面相一流,而且上色都做得好好,全隻野無咩邊忽找到水口位。

先睇啲基本野先,歷來高達系列常見既裙甲問題,解決了,另外腰部的活動能力提高了不少,而且最緊要係佢郁左,但係你唔覺佢郁。其實如果你玩得夠多r魂,你就會知道條腰一直係r魂既問題所在,要麼就係唔識郁,要麼就係識郁,但係郁得麻麻地,或者郁個時露哂d關節出來,依家呢隻完全解決了有關問題,很好﹗裙甲同隻腳都做得好好﹗

睇埋隻手,一樣係無問題,正﹗向上、向左右、向上、向後,非常實淨﹗

由於高可動度,求其整都出到一d ok pose~~

日後r魂可能會出g gundam系列,唔該佢個可動度,唔可以低過呢隻野,因為佢既可動度先可以出到一D勁既動作出來~

單腳企,一腳出腿無問題﹗平衡方面絕對唔難做到﹗:71:

支槍相對而言就好似大支左少少。當然,我都無睇過套野,唔知佢入面支野係唔係咁大支~

重記得當年f91都有擺呢個pose,不過點搞都係唔自然,依家就真係好番哂﹗正﹗

大家如果有興趣的話,可以係個背部加番個「火」,睇落去感覺好似唔錯

無睇套野,唔知有無呢一野。我係想做gp01飛出來個下,感覺真係唔錯架

半身都可以打到交﹗:36:

呢個倒立唔誇張:69:

呢個倒立真係呆左﹗我要重申一點,我無攏任何野去固定隻野,係佢自己整到出來的。我整到呢一步都呆左一呆﹗:66:
講一講做呢個動作既難度。首先,佢隻手既所有關節要夠實淨,如果唔係佢隻手係唔夠力支持成個身體,一旦有DD手軟就一定做唔到。其次,條腰既關節亦都要夠硬,如果唔係,佢又倒不了起來。之後屈埋一隻腳係做好少少個平衡,等個重心係單腳個度,如果下次個隻兩腳伸直都倒立到,咁就真係超誇張~~

總體而言,除左配件外,一切都係水準之上,可動度不用說。
講真,呢隻野,如果話唔OK,就真係佢套CARTOON腳頭唔好,其他野全部都做得好好。不過,有時玩具就係睇佢套CARTOON受唔受歡迎啦,好似呢隻正野,無套好既卡通片,一樣無運行。唉=.=如果大家想睇下R魂較前瞻既DESIGN,就一定要玩下呢隻野﹗

可動:A
上色:A-
造工:A-
配件:B-
耐玩度:B
整體:B+

更多貼圖及其他ROBOT魂評論,請到:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/612463/index
支援 :71:  不過真係冇咩人like :42:

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-173355-1-1.html

動係做得好出色,但真係頂唔住佢雙腳既shape.......好瘦好怪
回復 3# AR樂

整體上係瘦左少少,如果大舊番少少就VERY GOOD~
好似話係scm ex個設計師設計 變得可動高同瘦d? ching不如重現一下噴射器跑步 下一隻玩評會出咩呢??
呢隻真係出得好正:71:,好好玩,基本上好多動作佢都做到
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
卡通睇左幾集, 不致太差, 但不精彩, 加上機體設計不能令人眼前一亮, 時不與 Gundam Age. :oh: 但樓主的report 好正, support support :71:
回復 10# dannydanny

THX啦~~~
其實套野講乜,我都幾想知下~~:73:
support!!!:71:

不過我都係鍾意HG個形多D
頭像被屏蔽
回復 11# kkkiii0079

我睇到第八集,,,,套野講人類受到UE(Unknown Enemy不知的敵人)攻擊, 主角用Age Gundam同佢地死過, 另外age高達是主角設計的:50:,,,,,,,,我在TBB 的 mytv 重溫的,,,但睇完第八集無心機再睇la,,,,:(
回復  kkkiii0079

我睇到第八集,,,,套野講人類受到UE(Unknown Enemy不知的敵人)攻擊, 主角用Age Gund ...
dannydanny 發表於 1-2-2012 04:35 PM

無心機睇都睇完第八集:(
回復  kkkiii0079

我睇到第八集,,,,套野講人類受到UE(Unknown Enemy不知的敵人)攻擊, 主角用Age Gund ...
dannydanny 發表於 1-2-2012 04:35 PM

你忍多幾集 la ... 其實 AGE 係第 16集 已經會轉 主角 ... 而我個人覺得 由 13集開始 好反好多, 似反睇 gundam ... 詳情就到 高達同好聚 討論 la ...
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-167733-1-1.html

另外 ... 其實 AGE 唔可以講話係 主角設計 ... 因為個設計係佢 家族 代代相傳 ... 我覺得話佢似 砌模型 好 d ...