Toysdaily 玩具日報

查看: 13693|回復: 19

[詢問] SONY NEX-5

向各大大請教

SONY NEX-5 呢部相機大家覺得如何?

是否適合新手使用?

相片質素如何?

價格是否合理?

因為我依家正在考慮,之前未玩過相機...

咩都唔識....想各位俾下意見!!!
回復 1# sam1984111

大大, 睇下以下文章幫晤幫到你:77:

http://unwire.hk/2010/05/12/thinkb4gettingnex/
回復  sam1984111

大大, 睇下以下文章幫晤幫到你
roystoy 發表於 9-6-2010 10:23 AM

thanks !!!
其實我都睇左好多網站既介紹....
不過想再聽下大家對呢部野有咩意見囉!!
暫時相片質素是最大問題.不過廠方話會改應該會有改善.
個人來說對於$ONY出口品的穩定性亦一直好有保留.

建議都係睇定D先,等出左之後,多D人試左機出左相先再考慮好了.
價格方面如果有理想的相片質素,現在的定價相當吸引,但問題又回到相片質素方面了.
其實大大用相機來影甚麼多??

我地就話 旅行/風景/人像/ set燈影玩具, 所以用DSLR較多

其實Nex價錢同入門級DSLR又不是平太多,

最弊是AF鏡頭配套只此一家

DSLR原廠鏡貴,還有Tamron & Sigma兩副廠揀

怕器材重及想一機走天涯 Fujifilm FinePix HS10

輕巧D有質數不如Canon S90 & G11
初時都想入Nex5但睇過好多sample 相都係ma ma...而且傳9月再出Nex7
咁快就有改良版唔抵了..
明白!!
照咁睇.....都係等左月尾出左之後先再諗.....
到時一出....分分鐘又走部NEX7出黎....
仲要解決到上面既問題都唔定WOR....
向各大大請教

SONY NEX-5 呢部相機大家覺得如何?

是否適合新手使用?

相片質素如何?

價格是否合 ...
sam1984111 發表於 8-6-2010 05:25 PM

此機絕對岩新手用
留意喎!我係指真正帶出街用,而唔係乜野學影相

有人說設定方面少了點SHORT CUT KEY,
對用慣單反的人而言這的確是事實,
轉換光圈,快門,ISO等設定的方法需要一定時間習慣
但我反想說,想狂set設定不如用單反,呢部係用來snap,
開個auto或者其他P mode,A mode已經很易影出不俗的相片了

相片質素方面,APS-C CCD理論上一定比GF-1更好,
實際用落,又真係唔錯,且sony一向的高ISO多雜質問題真正得到改善了.

玩法方面,佢有一鏡掃全景,8-9月update firmware後仲可以影3D相,都幾豐富
尤其喜歡佢支可拆式機頂小閃燈,比一般內置的好力水,唔用時可成支拆去袋落背包,爽.

價錢真係好抵,尤其係6XXX雙鏡組,sony style已經超額訂購晒,睇怕唔訂既人7月都未必買到雙鏡.我係好建議新手,尤其2,3支鏡夠玩就算既人買來玩
冇錯,sony機body出得幾密,的確可如taken話齋睇定d先,
但事實上相機呢樣野,你需要影時就要買,好難不斷等新機,睇你是否好急切需要啦.
相片質素方面,APS-C CCD理論上一定比GF-1更好,

真係純理論上,未知有改版之後的相片放出來未,不過之前的質素上真係不如GF1.....
講開又講.....
佢跟機果支定焦鏡其實有咩用??
终於入咗EPL1:51: 叉电中
講開又講.....
佢跟機果支定焦鏡其實有咩用??
sam1984111 發表於 15-6-2010 04:42 PM

定焦鏡通常靚啲同大光圈嘛...
定焦鏡通常靚啲同大光圈嘛...
小櫻 發表於 15-6-2010 09:35 PM

咁光圈對張相其實又有咩影響呢??
(唔好意思....我有網上睇查過,但係D解釋好深好難明)
咁多野問....請勿見怪!
咁光圈對張相其實又有咩影響呢??
(唔好意思....我有網上睇查過,但係D解釋好深好難明)
咁多野問....請 ...
sam1984111 發表於 17-6-2010 12:38 PM

三言兩語好難講得你明... 尤其係你睇咗其他網上文章都唔明嘅時候...

簡單嚟講... 大光圈(光圈數字越細例如2.8...1..4...)... 就會影到主體清背景矇果啲大特寫相... 囉...

小櫻上
我覺得佢部機既價錢已經買到幾好既單反
想影靚相點解唔直接買單反