Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: sam1984111

[詢問] SONY NEX-5

哩部機月M4/3 嗰d 一樣針對方便拿出街小巧輕便用家。

大熱天時拿單反同幾支長鏡都幾辛苦下....
三言兩語好難講得你明... 尤其係你睇咗其他網上文章都唔明嘅時候...

簡單嚟講... ...
小櫻 發表於 17-6-2010 01:41 PM

大光圈, 細境深(濛)
  細光圈, 大境深(清)
定焦就唔一定係大光圈,但通常都有埋.
大光圈咪吸光多D囉,夜晚影野可以短快門,且景深可長可短,構圖自由度高D.

但係主要係想知定焦有乜用,我又講下.
在光學結構上,定焦鏡設計一定比ZOOM鏡簡單
所以對焦準確度,對焦速度都一定比變焦好.
理論上相片質素會比變焦好少少.

此外,呢d定焦標準鏡既視角最接近人眼,且鏡頭唔會太長,方便影snap
呢d snap最似你平時肉眼看世界.
好多影迷係喜歡自己行前行後去構圖,而唔想下下用zoom,呢個係一種攝影手法,未必一定岩架,zoom鏡有其方便之處,但如果影snap又想要高效zoom,我都係揀返用DC仔了.
我覺得佢部機既價錢已經買到幾好既單反
想影靚相點解唔直接買單反
CK1984 發表於 3-7-2010 03:10 AM

想要"好少少"既畫質,又唔想"成袋機"捧去街.
呢個世界大把人得一想二,冇錯架
唔係GF-1點會咁好賣呢?

唔好有偏見覺得GF-1呢類機只得新手用.
好多影相搵食既人,十幾廿萬器材O係身
佢地好喜歡影相,但工餘時候真係唔想再捱苦架麻.
一般DC佢定係唔會滿意,呢D機仔正好畀佢地用黎放假影下生活照.
好似我呢D翻寫字樓,無需執到正的人,日常放部DSLR落背包當然無問題
我朋友番中環,下下要執到正,DSLR太大型,DC仔佢又嫌冇大光圈
M4/3加支定焦,佢反而覺得o岩駛

自己係志蓮,都見過D師兄用GF1 + Nikon長變焦來影花 (確實焦距唔知應該有200mm)
驟眼睇以為佢淨用支鏡影相