Toysdaily 玩具日報

查看: 21579|回復: 16

[玩具報告] 可能是目前最好的可動版本Eva初號機(?!)

我認為Robot魂能問鼎目前最好的可動版本初號機

緊貼新劇場版既造形

配件唔多但夠玩有餘

非常自然既下跪

驚愕既可動性

經典跑姿場境完全重現

唔知點解暴走狀態既頭部要替換重現

最正既AT力場,亦都係說服你買佢既重點

入正題,比較一下三大可動版本初號機(左起山口式,SCMEX,robot魂)

造形方面,Robot魂已經贏晒,身材修長緊貼原設,要挑剔既就只有股關節過大有空洞位but如果唔係咁既話就冇咁高可動,山口式緊隨其後,不過不失,SCMEX身材就橫左小小而且有先天性嚴重內八腳
關節可動方面,三者都有極佳表現,Robot魂憑腰及股關節稍稍帶出,山口式一貫轉輪關節優點與缺點,而SCMEX關節設計優良,有連動位但整體較鬆散
配件方面,(圖中為覺醒版)山口式刀刀劍劍槍乜叉都齊手形又多,Robot魂雙槍雙刀都多手形,雖有AT力場,但只係被突破版本,如果送多塊完整版你話幾好呢,SCMEX可能只係景品關係,得槍同刀仔
上色與色澤,山口式排除原設,絕對靚仔,金屬色,Robot魂貼緊原設色但偏藍左小小,SCMEX則較接近TV版果隻紫色

後記:
買左兩盞環形燈,初次試燈,多多指教
送上DG W中A哥圖一張

:64:
靚相, 有心機之玩評, 支持~~
完整的AT力場配件說不定會等到ROBOT魂覺醒初號機時附送啊XD
重現暴走時要換零件我倒不介意, 但口可以再張開一點吧...而且...牙齒呢?
完整的AT力場配件說不定會等到ROBOT魂覺醒初號機時附送啊XD
重現暴走時要換零件我倒不介意, 但口可以再張開 ...
手榴蛋包飯 發表於 12-5-2010 03:20 PM

裡面全紅色塗裝,牙周病:44:
恭喜加入精華~~
恭喜加入精華~~
cliffordchan107 發表於 12-5-2010 03:57 PM

證明新買個兩盞燈有料到:DD
證明新買個兩盞燈有料到
哨牙囡 發表於 12-5-2010 04:57 PM

當然你的介紹也很好~~
當然你的介紹也很好~~
cliffordchan107 發表於 12-5-2010 05:30 PM

多謝Clifford兄支持:64:
介紹詳盡~GOOD!!!

靚爆^^
連山口式都攞埋出來:71:
認同! 希望Robot魂繼續出Eva, 出哩TV版, 因為真係捉到Eva個感覺.

加個魂STAGE真係無咩動作重演唔到

三隻對比幅圖好好啊 :71:
SCM EX is also look good!  :)

What a good post that must support! :71:
頭像被屏蔽
十分詳細有Heart的報告!十卜! :71:
good post!!! must support
想問下各位大大既robot魂初號機有冇腰部ball joint太鬆既問題?
我果隻比二號機鬆好多...........
good post!!! must support
想問下各位大大既robot魂初號機有冇腰部ball joint太鬆既問題?
我果隻比二號機 ...
codianno 發表於 12-5-2010 11:58 PM

有呀!扭左幾次開始鬆鬆地....:44: