Toysdaily 玩具日報

查看: 20022|回復: 18

[個人收藏] 超合金 -ANIMA-SUPER EVA初號機

ANIMA版超級初號機,算是兩年來相當怨念的一款產品.
因當年購入計劃直受到各種因素阻滯.
導致後來價格炒起之後內心更加矛盾,所以一直沒機會入手.
直到二月底某友從日本帶回兩盒,於是用比市面較低的價格買到.

但沒想到好事多磨,新年流流中大獎,萬中無一的缺件盒居然讓我揀中...:70:
開盒後發現右大腿的外裝甲零件缺失;導致我成個人DOWN曬...:31:
朋友試圖向日本店家申請換盒,但店家表示祗能到BANDAI服務點嘗試補件
最後,因昂貴的國際運費和時間問題被我拒絕了.:59:

百般無奈之際模友TOMY話可以嘗試幫我COPY一個零件.於是突然感覺重見光明..:handshake:
歷時兩個月,樹脂翻件終於完成.
終於都可以正式開盒影相(百般感動中):$ :$ :$

-----------------------------------------------分割線---------------------------------------------------
循例屍站
因軀體同腿部合金成份較多,整體比較重手

細節特寫
塗裝質感一流,分色細膩,QC亦不俗(不計缺件問題的話:49: )..

與MOVIE REALIZATION版對比
MR版無疑系對原作造型還原度最高的一款作品;而ANIMA版則是截然不同的重厚感與機械精密感

高振動粒子刀X2
ANIMA版的一大賣點就在於武裝可以隨意附掛於後肩與前臂的裝甲位置.

又系我最愛的二刀流:36:

步槍的設計非常特別
槍托部分為通用零件;安裝上其它部件可分別換裝成Rifle與狙擊型RailGun

Rifle細節特寫

RailGun上的握把,精密瞄準器與front sight等等都可拆裝

狙擊型RailGun的SIZE非常大

援護射擊!!

最後特別鳴謝技術宅Tomy與提供原件的Einlewi~:64: :64: :64:
-----------------------------------------------完---------------------------------------------------
E隻好物啊 我都怨念左好耐。。。只MR版宜加都想追翻
My best buy at 2010!  Support! :71:

呢隻都唔錯,不過個人還是喜歡mr版
呢隻真係正到冇朋友呀....:$
邊件件係翻件的?
唔多睇得出 :71:
My best buy at 2010!  Support!
Douglas.M.Saint 發表於 18-5-2012 11:25 PM

德哥張毒圖都系我後追動力之一..:58:

呢隻都唔錯,不過個人還是喜歡mr版
desectors 發表於 18-5-2012 11:35 PM

MR版同SIC一樣,主要缺點都系材質方面...
PVC真系經唔起時間考驗,擺得耐關節都會松

邊件件係翻件的?
唔多睇得出
kaijinx1 發表於 19-5-2012 12:26 AM

哩張系內盒未開果陣影噶...
一睇就會明..:(
的確幾唔錯喎.......:$
開頭出嘅時候好多人彈呢隻嘢, 但我卻很喜歡, 仲入咗兩隻.
哩張系內盒未開果陣影噶...
一睇就會明.. ...
DSEMI 發表於 19-5-2012 05:49 PM

神乎奇技,完全睇唔出 :$
:71:QC好靚(除了大腿那缺件。。。)但可動好像沒有MR的高,林爺快買武器塔!:34:
很好,~~多謝SHARE~~~~
想問問隻MR版係幾耐之前架??好似未見過><
開頭出&#22021;時候好多人彈呢隻&#22050;, 但我卻很喜歡, 仲入&#21655;兩隻.
initialb 發表於 19-5-2012 07:05 PM

無錯,記得果陣好多人都接受唔到機設,話哩隻根本就唔系初號機..
就好似當初TF電影版出來果陣好多人話哩D根本唔系變形金剛..:ice:

神乎奇技,完全睇唔出
kaijinx1 發表於 20-5-2012 12:18 AM

雖然過程遇到好多麻煩,但系最後都算比較完美咁完成佐..
好值得紀念..:$

QC好靚(除了大腿那缺件。。。)但可動好像沒有MR的高,林爺快買武器塔!
Flippy 發表於 20-5-2012 10:42 AM

武器塔就算了..
差不多2K的價格真系食唔落..

想問問隻MR版係幾耐之前架??好似未見過>
MENG2 發表於 20-5-2012 10:54 PM

MR版系笨大07年既產品..
詳細介紹請睇小弟在TD第一貼:35:
http://toysdaily.com/discuz/thread-177635-1-1.html
大大第一張合成圖好靚..你朋友都好好..幫你copy番件件..真令人感動...我隻魂spec初號機都比我玩爛左小腿..都仲未諗到點救呀:49: