Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] SIC 越來越難入手, 早買又冇貨, 遲買炒到傻~!

我都話我無玩開SIC
點解最近SIC會賣到4字一隻係合理? 之前隻Blade都係2字尾
係咪品質上升左? 唔係 係咪 ...
sdmiracle 發表於 29-3-2010 18:28

我就唔應同大大話生產成本冇貴到, 我諗做 manufacturing 既人都知而家係大陸d 生產成本越來越高, 再加上中央又咁多補貼比農民, 攪到好多人都唔願再出去打工, 而家就算比一倍人工都未必請到工人, 就好似香港80-90年代咁要將生產搬去另一個地方, 我諗未來二至三年會有好多野唔係再made in china.
睇過實物后覺得真係唔值....依家D Sic quality 真係好差, 上色拿西唔均勻, 全身D 甲又凹凸不平, 以前個價四佰左右就唔計較禁多, 依家個價真係買唔落手! 反而D限定雖然貴, 但質素真係一流(如emperior Kiva)
回復 27# sdmiracle

哈哈...冇玩開就算了, 如你認為貨小賣貴幾十蚊係炒我都冇辦法~!  呢度好多爸打已回了你.....總知我玩玩具最緊要買得開心, 玩得過癮~!:D
我都話我無玩開SIC
點解最近SIC會賣到4字一隻係合理? 之前隻Blade都係2字尾
係咪品質上升左? 唔係 係咪 ...
sdmiracle 發表於 29-3-2010 06:28 PM
大大所講我好同意,不過成本增加應該是真的,但就不是增加得咁離譜......只係有人借勢加價,當初加少少話cut貨.....點知條橋惦wo!好多人 ' 驚 ' 買唔到多多錢都比....比我係賣玩具既,見而家咁多人驚無玩具玩,慌成咁我都加啦!我地呢D無咁 ' 驚 ' 咪唔玩罹!因為我相信我買左番去,望住佢諗起個價會唔開心,得閒睇下樓主貼D靚相當買左算......
我仲等梗隻極魂555電單車復刻.........
講到買玩具好似好委屈咁,我老豆年代住都成問題牙,你估笨大係善堂咩,加你價就一定啦
:ice::ice:
回復 34# 323

:71:
依家玩拉打好慘,
普通款都要訂,
唔訂等出先買又會買貴

笨大賣野都多數set 左個建議價,在日本的人都係用這個去買的,日本人無咩投訴.
香港人一直都可以享受到比建議價平一大節的價格去買係事實.而且大家都覺得是應該的.

不過sic 53笨大行貨批價出街都係大約4魚中到,係笨大佢cut單同d 鋪買得貴至鈔起.
我先前搵人幫忙訂3盒,但是最後都係分得一盒不過就唔駛5魚.
其餘有兩盒都要自己出去買都要6.4魚.
o甘大家可以諗下生產商的4.5魚是問題所在,
定係賣6.4魚比建議價5.9魚還要貴的店鋪是問題.
回復 40# xoxokin

玩家覺得係問題,但賣家set高價有人買絕唔覺有問題
回復 33# 潮流特駒

幾十蚊都算炒,真係..................
回復 42# jetman_black

:71:
回復  xoxokin

玩家覺得係問題,但賣家set高價有人買絕唔覺有問題
jetman_black 發表於 30-3-2010 08:07 PM

今天終於有人會承認一件貨賺2魚了,甚至多過2魚了!!
個問題未係d店舖賣得貴,但是仲成日話無錢賺,
比左2魚你賺,o甘就唔好黑口黑面對客啦.
今天終於有人會承認一件貨賺2魚了,甚至多過2魚了!!
個問題未係d店舖賣得貴,但是仲成日話無錢賺,
比左 ...
xoxokin 發表於 31-3-2010 09:15 AM

家下唔係件件貨都賺二魚牙