Toysdaily 玩具日報

查看: 53853|回復: 190

[分享討論] 雞旺奇遇 人渣奸商 大話西遊 升東擊西 假貨當真貨賣 還扮作受害

關閉 [複製鏈接]

首先以下文章內容係小弟遇到呢間黑店不快之交收過程,感想及其遭遇,真的不吐不快.句句真言絕無歪曲事實,不喜勿插,嚴禁打手,另此文如有犯下版規,請版主先通知本人作出適當的更改,務請不要刪除.

其實本人早於一星期前出過一個POST關於小忌廉 Creamy Mami 1/7 Gothic Lolita PVC Figure 真假問題 .事源我19/3於拍賣站向一個信用十分高評價的賣家拍下了呢隻FIGURE(原來都只不過係虛名實有) ,咁20/3號下午我就去左呢個奸商賣家的店舖商場二樓先行左一個圈,發現有相同物品出售,當然好奇拿上盒子參考一番包裝盒, ,唔知係咪個價錢影響了我而且各比我投得的還要平所以我就更加留意個包裝盒發現印刷比較模糊,紙質係過膠硬咭紙,尢其是背面有個長方括號係寫定價的但價錢位置係漏空左(留意圖2,盒的下方)心想希望一陣間去到賣家的店舖交收時不會跟這隻一樣,怎知之後去到一樓該交收店舖見到有兩隻放置於門口以外的地方,跟住我就向該店主即賣家表明來意係交收隻小忌廉,於是他著今我就是門口的兩隻,我便拿來一看,當時真的很失望因為同二樓賣的包裝是一模一樣,我雖然不是專業玩具玩家,但單憑外盒我真的很懷疑它根本不是原裝貨,我雖不是完美主意者但絕不能接受買的是番版貨這就是我的原則,於是我就話你呢個包裝同上面有間賣的版本是一模一樣而且仲平過你接著再細問其實點解背面有個長方括號係寫定價的但價錢位置係漏空左因為我本人認為日本仔野就連包裝都十分講究冇理由呢個位置係空左咁零丁,佢就咁答我”全部都係漏空左冇標日元定價架喎,咁我就問其實係咪原裝架,佢就話一定係原裝,接著立即又同我講,其實呢隻小忌廉根本冇錢賺,如果我出去第二道見到人地果D包裝盒有價錢而冇漏空的話佢可以退錢,我心諗如果係咁等我確定你呢個係正版我先買好過啦,於是我就放低比返佢,同佢講我比返拍賣張貼費,費事要人做本生意啦!佢就立即回答我唔需要而且塊面仲黑過包公(直頭係包公二世一樣咁).懷著半信半疑既心情當然即晚立即在TD呢道問一問各位大大聽取有關呢隻小忌廉既消息,得知,有位大大買入的包裝盒背面長方括號原來是沒有漏空而且係日元定價LABEL另外亦有一個條碼貼紙,咁就真假已經好明顯啦,本應諗住件事完左啦.過左兩日呢個世紀賣家於拍賣站取消我既勝出資格,因為他這樣做會令到我o係YAHOO系統有個不良記錄,心有不甘的我所以就給他中性評分,著令他給回我好評件事就當完結(始終交易當中問題發生於賣家本身及其售賣的拍賣品)我認為合理亦不過份,誰知他竟好意思叫我給他好評他才考慮給回我好評,假貨當真貨賣交易當時誤導嘗試令我信任其所賣的是正貨真的是一個不要臉的一個奸商,當時大話連篇,一時又話冇錢賺,一時又話可以退錢,註定一世都係賣玩具公仔的材料.其實如果佢同我大方講呢個價錢根本做唔到正貨咪得囉,咁就大家明白啦.用不著要呃只不過區區兩百幾蚊,人格盡現我本應不想影響他人亦未曾於給他的評分提及過他以上劣行,但收到佢回應要我都給他好評佢先覺得公平,我即時個人醒晒即時回佢一句”給你中性已經埋沒良心,本想給你負評,”當然他在報復的心理下對我作出負評,最離譜就係越講越遠好話現在還要故扮作我講價不遂,不願交易,責任推卸落我身上轉移視線另其置身位受害人.還堅稱自己的是正版鬼話連篇,博取其他人的信用,敢做不敢認.行為非常低劣.

最後贈大家兩句 ”雞旺買野要留心 , 小心騙子勿分心”
                          "  雞旺商場103      , 幫趁佢實死無生”

註: 附圖係賣家所提供之實物照片

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
唔介意人地睇同比你抽水係兩件回事
charming 發表於 31-3-2010 09:39 PM

又話我抽你水...
我抽你咩水???
你呢D未就係大話西遊 聲東擊西...
世界唔係得你自己一個人...
返火星啦...

而你為人同把口...
我諗大家都知你個24個負評係點黎...

24個負評還扮作受害...
係拍賣打"小忌廉"已經輕易搵到呢單交易, 係雞旺買野真係要好小心, 太多唔知咩來頭o既貨, 不過見到樓主本身都係賣家, 個a/c都成廿幾個負評, 有欠說服力及一時唔偷雞做寶長喎:58:
雞旺地下 B27,有DVD同玩具賣但90%是假請小心 !
呢隻有老翻...貪平之過

我競投之前完全冇出去出面睇過呢隻小忌廉,對呢隻野就連價錢都根本一無所知.見到呢個得個殼既無良賣家有100%好評(原來只不過係虛名冇實),賣假野本身不是問題,誤導係問題所在,真係好過份囉呢名奸商,
:42:上網bid野真係要好小心!無乜必要到咪攪我
仲敢咩,仲會有下次咩
真係賤 , 假野當真貨 !!!
非常相信樓主的說話
但請不要用"世紀奸商"這字語
因地庫有間叫"世紀XX"的店鋪,會另人誤會的
煩請樓主或版主更改字語
非常相信樓主的說話
但請不要用"世紀奸商"這字語
因地庫有間叫"世紀XX"的店鋪,會另人誤會的
煩請樓主或版主更改字語

雞旺....唉...
我幫襯過間 "只賣2手" 店....兩次都中招....
Halfeye Cybaster - 條腰鬆過狗....整了我成千銀...
SIC 33 - 轟鬼& 紅響 被掉包,是另類版...紅響的眼是黑色的...(正品是銀色的) 其次是企唔穩,膝關節可左右 25度 郁動 :69: (其餘配件是真是假刀好難講....)

只能怪自己貪平.....好彩那只 Halfeye 是我第二只....hehehee~
至於 SIC 33...我買了盒正版....個心舒服晒~~

I believe and support you!
I've bought a Dragon Ball figure from this store too, it's a fake item already and inside it were 2 left hands!!!
He didn't mention to me at all and I didn't find it out when trade at there (I regret for my careless a lot)...
So I swear I won't buy anything from it!!!
P.S. afterwords I find out that lots of the stuff selling at his store are fake items!!! be careful brothers !!!
咁等你買返隻正版比佢睇,等佢心受口服~
去yahoo投訴佢賣假野得唔得?
再唔係海關

強烈健議中左招既人都出分力, 因為依家D假玩具都做到好真...
also some toyshop has sold fade product in mk sino :50:
個人意見,在下bid前,可以在網站或某些大鋪看看該產品的資料,例如包裝,上色,價錢等,覺得沒有問題才下bid,萬一唔好彩到交收時才發現該產品與拍賣者提供的資料不乎(正版...翻版),因為你已有關於這產品的認識,你可以拒絕交收,並向yahoo auction投訴
上網bid野真係要好小心!無乜必要到咪攪我
大舊金 發表於 28-3-2010 01:22 PM

於今次的故事裏面,重點不是上網購物 BID 或什麼,問題是商店的可信性。
以上的事件得知,買家是從 "商店" PICK UP 貨品,賣家利用 網上拍賣 來速銷它於  ""商店裏面的假貨""   。即是說,即使我們是用 "walk in" 客人的方式來進入 "黑店",亦可以買到 假貨。
與網拍沒有太多關係。