Toysdaily 玩具日報

查看: 38671|回復: 100

魔裝機神, 強勢復活~~~~P. 2有少少背境介紹

魔裝機神, 應該無人唔識, 但已經係遠久嘅事, 最近(後)出齊風火水土, 四大魔裝機神的機戰, 係2001年的ALPHA外傳, 為了他們, 我特意買番ALPHA外傳, 呵呵...........早幾天收睇到師兄POST這消息, 嘩嘩嘩.........嗰刻興奮到想爆, 然後(刪下1000字感想.......), 故事應該係超任的"機戰外傳-魔裝機神"加補完版, 寺田老師話, 這是為了未回的機戰舖路(OG3嗎?).......當然, 另一高慶係傾掂版權問題, 最得益, 當然係我哋呢啲fans啦~~~~

如官網資料, 3月15再update, http://www.suparobo.jp/srw_lineup/masoukishin/index.html
隻game係重製SFC隻魔裝機神,姐係代理魔裝機神可以入返機戰,係一個可喜可賀既消息.
希望快o的出PV,好想知佢重製後o的畫面.
最緊要 keep到 超任時代果個難道
愈新0既機戰愈易玩 唉...:oh:

一齊唱首"熱風! 疾風! サイバスター"助慶下~~~~~

http://www.youtube.com/watch?v=IkJwtJcxc3o

當年的畫面~~~~

http://www.youtube.com/watch?v=XBBSkuy9fMg&feature=related
最緊要 keep到 超任時代果個難道
愈新0既機戰愈易玩 唉...
分手勿語仔 發表於 12-3-2010 11:17 AM

所以我重玩機戰impact, 仲挑戰熟練度全取~~~~~

GBA的OG都難~~~~~
所以我重玩機戰impact, 仲挑戰熟練度全取~~~~~

GBA的OG都難~~~~~
Quentin 發表於 12-3-2010 11:31 AM

gba 機戰 og 1,2 都唔夠難玩
我計唔用金手指 or bug技的話
第三次機戰 (超任)
機戰 f-f完結編 (ss)
妮2隻都係我推介=.=
gba 機戰 og 1,2 都唔夠難玩
我計唔用金手指 or bug技的話
第三次機戰 (超任)
機戰 f-f完結編 (ss)
妮 ...
分手勿語仔 發表於 12-3-2010 11:39 AM

我都聽聞F同F完結編難........我補買左F完結編, 但未買到F......所以未開始玩.......
我都聽聞F同F完結編難........我補買左F完結編, 但未買到F......所以未開始玩.......
Quentin 發表於 12-3-2010 11:53 AM

其實F同FF都唔係太難,只係打BOSS要計數.
同後期大量卒仔會放MAP,都係要計數行.

GBA隻OG,我打左兩次都爆唔到.係GBA唯一隻爆唔到.
其實F同FF都唔係太難,只係打BOSS要計數.
同後期大量卒仔會放MAP,都係要計數行.

GBA隻OG,我打左兩次 ...
強襲 發表於 12-3-2010 12:21 PM

F依家就真係可遇不可求~~~~~~~

GBA的OG, 我都放棄左, PS2的OG易好多架~~~~~

另外一講,

除左"熱風! 疾風! サイバスター"這歌外, 另外三個魔裝機神都有自己的歌~~~~

風之魔裝機神, "熱風! 疾風! サイバスター", 主唱係MIQ大姐, 其後有水木一郎同影山浩宣重唱, 之後到機戰OVA, 由JAM Project(呵呵~~~~~)再重唱, 最後係機戰15週年版本, 由夢幻組合水木一郎, 堀江美都子, MIQ同影山浩宣合唱.

火之魔裝機神, "炎の中華体育教師", 由井上和彦主唱, 井上和彦亦係配黃炎龍的聲優.

水之魔裝機神, "水と沼の国から", 由井上喜久子主唱, 井上喜久子亦係配迪的聲優.

土之魔裝機神, "正調ミオのじょんがら節", 由かないみか (金井美香)主唱, 金井美香亦係配貴家零的聲優.

除左四大魔裝機神的歌, 重有ヴァルシオーネR (Valsione R)的歌, "白き鋼の天使ヴァルシオーネR", 由日高奈留美主唱, 日高奈留美係配琉妮的聲優.

文字有啲悶, 有興趣這些歌的大大, 請PM我, 我哋慢慢分享, 多謝各位.
另外一講,

除左"熱風! 疾風! サイバスター"這歌外, 另外三個魔裝 ...
Quentin 發表於 12-3-2010 05:58 PM

打a外傳個時已經聽過佢地o的歌.
仲有一樣野我好在意,就係響雜誌圖入面サイバスター係用雙刀.

It is really a GREAT GREAT GREAT GREAT GREAT GREAT GREAT GREAT news~~~~
I wish that the 雙刀 cybaster can be a figure that comes with the limited version game.( if there are limited version)
雙刀﹖﹗
另外一講,

除左"熱風! 疾風! サイバスター"這歌外, 另外三個魔裝 ...
Quentin 發表於 12-3-2010 05:58 PM

漏左故事同人設都改左既TV版魔裝機神,遠藤正明唱那首,都超熱血,好聽。不過套野唔好睇。
呢d歌小弟都好有興趣:)