Toysdaily 玩具日報

查看: 11820|回復: 61

[分享討論] 新年第一碟雞......肋~IRON MAN BD ver.~

新年快樂,虎年第一款介紹的玩具是雞.......肋一碟.

HOT TOYS的IRON MAN Battle Damaged version.

這一篇不算是正式的介紹,我只是簡單的影一點相給在遠方的一個朋友考慮一下是否有興趣入手.

今次相片是直接出的,沒有任何PS裝甲.(PHOTOSHOP 效果)

基本設計上是跟之前的版本差不多.

肩膀加了飛彈,設計幾有趣,算是半自動的,只要拉開裝甲就會彈出來.

不過代價是那裝甲跟胸甲之間的空隙大了很多.

胸甲可拆下,這一部份的雕刻已HOT TOYS標準來說是很好的了.

不過欠缺立體感,非常平面化的雕刻...

腹部及腰部都是PVC外皮,對可動是有一點幫助,只是PVC上面上厚厚的光油時間一長就...但今次戰損版就由他吧.

一開始以為是最惡攪的地方,面具的恐怖花紋,但我是有信心可以自己動手解決的.

但原來這才不是最麻煩的地方...

單是破損版上面的"甩青"效果就已經叫我有點暈得一陣陣了...

問題是這仍然不是"主菜"...

人頭,可能我沒有之前的版本所以收貨.

下面這機關又是設計得頗有意思的,一扭就可以彈開.

不過又有問題了,就開關之間的扭動角度只有40度左右,只要一唔覺意就會自動彈出,不可以設計成有90度以上的嗎??

左手的飛彈算是新設計的.

但留意"改左"同"改好左"是兩件完全無關係的事來的.

今次明顯只是"改左"...就算.

我的一隻這一部份還是爛的...明天又要去HOT TOYS一次了...

右手裝甲打開的設計我是滿意的.

不過當中的機械雕刻就.....又回到HT一貫的水平.

背後的"翼"加了金屬片之後是細緻了,但打開的角度有點不及之前的版本.

小腿的裝甲是新設計的.

"主菜"來了!!

下面這一張相可能留意不到吧...

這樣應該清楚一點了,那些"甩青"舊化效果是對稱的!!

你有自過對稱的舊化嗎??

而且是接近全身都有差不多的情況....

我想如果我要執過舊化效果之前是先要做一次翻新工程...

可能有人覺得是太挑剔了,但今次的舊化效果處理得唔靚我接受,太多,太花我也接受,因為明白當中有其困難,但對稱舊化...有一半是成本問題,做多幾塊鋼版就唔洗幾錢啦,點解咁慳法呢,但這還可以理解,只是有一些明顯是戇車的...錢花了但沒效果得來仲要咁難睇,做來為什麼??

現在的舊化效果真的很難看...而且仲要好難執先死....

我唔會話呢一隻出得好差,問題應該是之前的試版太好了,有期望,現在得6~7成當然有點唔開心.

只是最叫我難接受的是那"對稱舊化",這不是期望與否的問題而是一個嚴重的技術錯誤!!

估不到新年第一篇玩具就是這樣的叫我感到無奈....

謝謝報告~
ht~~~~~~:53:
牒主菜真係和味 尤其大比對上個「鏡像」:34: 今次真係攞又唔係唔攞又唔係:26:

本來都仲15/16緊,睇完你呢個無"PS裝甲"又清楚既post之後,我自己已經有個肯定既笞案!!!
本來可以成為極品 :43:

現在只能勉強 pass :79:
牒主菜真係和味 尤其大比對上個「鏡像」 今次真係攞又唔係唔攞又唔係
Tachikoma 發表於 18-2-2010 04:12 AM

食之無味,棄之可惜,,,,,,,,,,,,,,,,:42:
食之無味,棄之可惜,,,,,,,,,,,,,,,,
barrybaby 發表於 18-2-2010 06:09 AM

不可惜, 不可惜

還有 Mark IV, Mark V, Mark VI, War Machine......:75:
這Report很能寫出BD版的優點和改良之處
同時也講出很多人心聲,就是咁好既玩具竟然衰收尾。
好詳細及專業的報導!:71:
Good report :71:
對稱舊化係因為機印, 唔係手油.
其實這個 body唔做舊化會好靚仔, 現在浪費了這個新設計, 希望將來有靚仔版出la.
謝謝分享
都幾考慮要不要入了:42:
最怕農曆新年前後一個多月d生產質素. 因為好多工人走左, or 已經無心機去做. QC人員亦一樣.

呢個時期出個D比較COMPLICATE設計/新設計玩具, 出事情況一般都好高.
:unhappy:要......唔要......要......唔要......要......唔要......要......唔要......要......唔要......要......唔要......要......唔要......要......唔要......要......唔要......