Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 新年第一碟雞......肋~IRON MAN BD ver.~

同意....雖然唔算差...但其實可以做得更好...
如果管理唔好, 就算自己廠都死....再加上要大大節省成本, 加快日產...品質自然會下降....
通常新年前出貨的, 多數唔得, 但佢地又 insist 要出, 冇法la.
通常新年前出貨的, 多數唔得, 但佢地又 insist 要出, 冇法la.
skyline34 發表於 19-2-2010 09:49 AM

呢D事年年新年都係甘, 全世界都知, 冇計, 唔通唔落單,停一個月唔做野,你收少一個月糧得唔得丫, 客同廠大家鬥搏
willywonka:
可能考慮下隻T-800,好似都幾唔錯.

K66:
No Thank you!只是大家吹下水.

barrybaby:
THX!!

xxsss:
可以考慮下,或者睇下其他人D POST會改意見的.

改咩名好?:
我就唔係講到咁差,如果唔係都唔攞.不過佢又真係唔可以講出得好WOW.

shun1219:
佢真係有空間可以做好D的.

Gretzky99:
我覺得HT的水準未算太穩定,一時時的.

renewdanny:
我想你可能唔太了解整過生產的過程,先行辦係"有可能"做靚D,但都唔一定的.而且先行辦要睇的不只是靚唔靚仲有工序同處理,現在問題是出在後者.
至於廠.商之間的問題並不是邊個大聲就得的.而且一般來說商都是先手,如果都控制不住廠都應該無話可說了.

PPerry:
呢個唔一定的,有間廠都可以或者更恐怖的...

toysfans:
呢一隻真係可以做得好D的,現在真係做壞了...

skyline34:
其實呢幾年問題已經沒咁多的了,有問題都唔可以話同過年有關係的.
不過我地俾左$..仲要係唔少...而且年年都加....我們都仍然咁支持....質素一定係有要求ga la....今次真係得失左唔少長期支持客仔...希望下次唔好咁la...

我唸本身職業係做跟單既會知個苦況響邊咯, 不過ht個跟單就大獲d.....
好post要推:71:
好post要推
自由之翼 發表於 19-2-2010 03:19 PM

X2
樓主好中肯的解釋~~~

我淨係覺得HT的首辨技術愈來愈好
膽子,創意愈來愈大
價錢愈來愈貴
但生產技術無進步過~~~~~

如果尼隻係MARK3係第一次出,我諗會無咁多人反感
但第二次出又打正旗號係戰損,當然對上色技術有所要求
但結果真係普通過普通(又未至於好差既)

我有過諗法
去大家樂食飯,見到d poster 影到個餐靚一靚,d扒大大塊
點知買左見到實物縮晒水
如果係咁,會吾會有人嘈?或去消委會告佢?
比我就吾會,不過以後吾會再信佢
或見到人地食,睇下得吾得先再決定囉~~~~~~
x333333333333
我淨係覺得HT的首辨技術愈來愈好
膽子,創意愈來愈大
價錢愈來愈貴
生產技術無進步過~~~~~

一言道破...
大量生產的方式唔係配合唔到...只係去唔去做...
謝謝報告~ :71:
ht~~~~~~ :53:
toysfans:
我會覺得問題是今次是做好同做衰不是因為成本,只是單純的處理不當,所以唔滿意.

renewdanny:
大家只係吹下水,希望唔好介意.
個個位都有苦而外人好難知的...

自由之翼,barrybaby,shun1219,ArYung:
THANK YOU!

gulu7,toysfans:
在開發立場我都會說如果想出來的東西生產處理唔來就算是失敗的了.
開發,生產不是兩樣東西來的.
幾喜歡你用大家樂做比喻,有趣又貼切.
其實大家樂的情況是有點約定俗成的味道的,大家都知相一定是吹水的,即如一句官圖無限好一樣.
但大家樂賣的是味道,只要好味就OK,而如果有味道上的問題就個樣幾好都一樣比人投訴.
HT的問題就有趣了,佢賣什麼呢??賣好玩??定係賣靚仔??我買HT好少期望好玩的,咁所以會失望.而且如上面說今次只是單純的處理不當,所以更唔滿意.
唉~~~
昨天攞咗貨,返到屋企先發現個爐心爛咗一角...
要攞出去門市換...T_T
唉~~~
昨天攞咗貨,返到屋企先發現個爐心爛咗一角...
要攞出去門市換...T_T
CMING 發表於 20/2/2010 10:59 AM

當戰損~~~(講笑講笑....):34: