Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 新年第一碟雞......肋~IRON MAN BD ver.~

barrybaby,lkoko,大舊金:
是HT虎年第一條難題...真係雞肋.

terce,Oldcat,x-maniacs,Borbor:
THX!

base:
HT,唉....

Tachikoma:
真係幾驚人的舊化.
如果有把握可以自己動手執執就攞得過.

deviljamie:
希望呢一篇對你有幫助.

Gretzky99,renewdanny:
唉..真無奈呢.

K66:
本身設計都真係算唔錯的,就只可惜上色一環...

skyline34:
對稱與否可以說跟是跟機械上色是沒有關係的...

PPerry:
係,如果無把握自己動手的人,這樣的價位真的要停一停,諗一諗.

暗黑王風雷:
你說得對.
但今次主要的問題同QC,工人都沒有關係,是設計出錯.

terce:
個價算是一個問題,如果沒有舊化反而入得過.

elngan:
絕!真係絕招.

heishuntam:
現在來說係太貴了一點.

玩具toy:
實物都好鮮下WOW.

MAX,K66,skyline34:
關於機上的問題我可以講一講,因為曾經處理過.
咁情況用機印是必然的,跟成本與否可說是沒有關係的了,因為唔見有其他理想處理的方式,手油唔講成本都控制唔到品質的.當然比得起錢可以有人,機混合處理的.
用機印一般需要造鋼版的,如果可以省一塊的大約都是幾十至幾百一塊啦,但鏡像的情況是沒有得慳的,都是要做一塊鋼版,這就是我說戇車的原因了,錢都比左點解要對稱??
至於品質控制就睇收貨人的要求啦,從前一架賣二百蚊的飛機可以用上70塊鋼版過百過印位而誤差不超過0.3MM的...
我都覺得佢好有機會留一手再出DX版的.

shun1219:
咁佢點有問題都唔好咁話佢.

dogjumpjump:
我等隻高可動的版本就由佢出乜都好了.
咁多人唔滿意HT 話會出隻 干淨 DX版:34: (我估)勿插:64:
:71: Thanks warxv CHing for your objective review!  I got my answer lar.:64:
用機印一般需要造鋼版的,如果可以省一塊的大約都是幾十至幾百一塊啦,但鏡像的情況是沒有得慳的,都是要做一塊鋼版,這就是我說戇車的原因了,錢都比左點解要對稱??
warxv 發表於 18-2-2010 06:11 PM

所以正路唔會有咁白痴嘅做法....
以下純粹段估...仍然懷住好天真好傻嘅心態去替HT解釋....原本佢地唔會咁攪嘅...
可能係廠方攪錯左...生產上有D咩錯誤先攪成咁o者(造鋼版時出錯?)...
但已經全部完成晒...若修改再生產過..成本同貨期都唔容許....所以就...............

另外聽過一d花邊消息...
關於EB的衫染色事件....背後係因為比廠扇左獲....
貨版比EB驗個批冇事...唔會染色落BODY....但其他個D就..........
原因係一個字...錢...批布做少左D定色程序....咁可以快D又可以平D...因為趕工...
幫EB生產個間廠只係代工....唔似HT而家有自己生產線...可以監管得好D....
不過HT部份PARTS都應該仍然有外發代工...
而幫EB生產個間廠....點解咁趕呢...當然唔只接佢一單生意啦....
好多大陸FIGURE公司 D衫...都係哩間廠有份代工....
所以A廠會出咩軍人...B廠又出相同主題...消息咁快外涉...係因為間廠.................
轉廠咩....轉廠唔係話轉就轉....要試....轉到效果唔好都係死...
做生不如做熟...係未搵到新廠之前....EB繼續比哩間廠車衫...

我都係聽返黎....當八卦消息聽吓...茶餘飯後吹吓水就算...始終唔知真定假....
好詳細及專業的報導!
terce 發表於 18-2-2010 09:05 AM

x2; 讚!:71:
thanks for your report,
decided to get my money back~ordering something else~~
JAYLAU2024:
我都覺得之後應該會有DX版的,不過未必是MARKIII就是.

F-14:
你都訂左??
我幫朋友訂左隻,佢就決定唔要了...

MAX:
一般來說解釋好簡單是"懶"!
係有人好懶地做效果時只做一邊之後CORY&MIRROR就算.
之後係監收的人好懶的睇下就批開工.又或者去左唱K唔記得睇啦.
再之後係老闆懶於追究,扣下廠個邊D加工費就比佢出貨.
所以一字記之若"懶"!

染色的問題就複雜得多了.
當中牽涉原料品質,發色,乾燥等一堆過程,任何一環出事都可能導致色移的問題,都無話趕唔趕的了.
至於點解D野咁快通天,有時最多口的人不是廠那邊而是本身玩具公司裡面D人.我做生產咁多年經廠知的東西絕不及由其他八公聽來的多.
事實就一定是EB用緊一間偷工減料的廠...
又其實就我看HT都是,不過偷工減料在做模那一邊不是車衫那一邊就是,你睇下佢D槍就明白啦,佢D槍仍然是低於標準的.

roystoy:
THANK YOU!
多謝樓主咁詳細既解釋
thx~~~~~~~~~
睇完樓主呢個post,更加覺得諗都唔駛諗,只有退款呢條路~
我就真係唔明 點解要講到甘差...
我就真係唔明 點解要講到甘差...
改咩名好? 發表於 19-2-2010 02:49 AM

因為原本想出的版更靚多
我係見版先訂的.所以好失望
在我來看, 可以說 :   從現在開始, 凡有裝甲的 HT figure (Batman, Iron Man, Termintors, Robocop) 等大貨, 再買未遲.....:26:

廠既per-production sample比客批, 你會比咩野sample客睇, 我唸10個10個都比最好既sample客睇, 如果比d唔掂既sample客睇, 會唔會比人插到飛起. 除非你想轉工, 最多個客批完大貨先慢慢執lor, 而家大陸廠大多都係甘做. 有問題既,小事改到就改, 大事既最多平少少比你lor. 做過no way. 唔鐘意既你可以搵過第2間廠. 供求問題,廠少客源多. 而家d廠往往係大聲過客. 你係HT, 收晒訂你會點. 做定唔做.