Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 新版面很討厭

TD既壯大不是因為名氣.....而是由一眾會員的支持.... ....不斷默默支持....

希望TD創辦者能夠堅持當初的信念....繼續堅持....

希望TD一眾管理層能夠用心去做....明白為何同類網站TD會比別人優勝....請不要慣性收視 ....如不明白請向會員詢問....沒人比用家自己更明白自己需要....

希望TD一眾當權者能夠獎罰分明....不要偏私包庇....以個人愛恨來處理....公平對待每一位會員.... ....您們所幹的我們是看得見的....祗是默不作聲....

希望TD能夠成為我們的開心樂園....而唔係商業味極濃的老鼠樂園.... .....賺得到金錢.... 賺不到會員....

希望TD不要自大自滿....迷失方向.... ....我對TD還是滿有其望的......
td家陣慢到嘔.......................................................................
我連表情公仔都出 ...
貨車仔 發表於 31-1-2010 10:25 PM

x 2
有期望先有要求!!TD繼續努力!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:71:
TD一向怨氣重,呢點係其他論壇少見。點解?因為管理質素幾好大家心中有數…

所以一有問題,好容易觸動不滿情緒爆發。

呢個帖相信將會被鎖或扔落黑洞。
未掉落黑洞前…
想講少少野…
新版面點都要d時間改良同適應…

反而分區既問題…係我覺得最令舊會員吹帳既政策。

以前出個玩具post,一隻玩具可能引申好多野傾。
回憶啦、出處啦、套原作既評價啦、邊個角色吸引、邊個強等等…

係幾無聊架。不過就係咁識左唔少網友。

家陣…
講動漫,去acg區啦。
講價錢,去市場區啦…

有時好多大大熱心既post,因為一個版主既決定,理由就掉左去d比較少人睇既post…

出post既點諗?
本黎追緊post傾偈既又會點?

以前都出過下玩具post既。
但唔想因為唔係介紹隻玩具…可能係開下玩笑玩下劇場。
就被掉入熱血創作地帶…或者其他人流少既區…

唉~家下仲用心出玩具post既大大。真係好有心。
各位得閒見到都唔好問價,留個言支持下啦…
唔係可能會轉眼就沉左架啦…

一個玩具post過十頁…除左罵戰…
一班同好開開心心咁傾…可能已經係好耐好耐之前既事啦…
大家的意見我地有睇的
雖然修改進度比較慢....(人手有限希望大家唔好介意)
有關新forum的問題希望大家睇到我地係有改進的
大家既心聲亦我地收到
請比d時間我地消化一下找出平衡點
這5年間係大家同我地一齊走過的
希望風雨過後就是晴天
哈哈我都有相同的感想、但始終各討論區有不同規則、

而且我地無俾錢整server、只好忍奈下啦!

未掉落黑洞前…
想講少少野…
新版面點都要d時間改良同適應…

反而分區既問題…係我覺得最令舊會員吹帳 ...
原罪 發表於 3-2-2010 12:40 AM
唉...始終Dick大講說話較得體 ( 小弟汗顏 )
原罪兄和太陽之牙兄同小弟的TD年資都差不多吧...應該記得分區出現的原因,如市場區是因為當時有兩種對立声音,一方面很多會員對問價post反感,一方面很多會員堅持價錢是玩具的一部份,市場區是在差不多"妥協"的情況下出現的。創作區為作者們的post能有個專用區,好讓心血作品不會一兩下便推到第3頁;又例如女生玩物區,是希望為同声同氣的愛好者設立專區等........但後來又有不滿post被搬後曝光率少了的声音,作為管理人,我們就好像跌入了左右、進退均兩難的局面。搬了post,有時會收到作者PM一句"sorry and thanks",有時會收到粗口問候,有時又有"點解調此post不調那post"的質問.....其實小弟也有試過在其他非玩具性質討論區回帖時撞正該題被lock的經驗,也感受過被版主決定左右那一下憤怒....本來己所不欲勿施於人....但,只好講立場唔同睇到嘅就會有分別。

又,路人丙兄和Bad-aries兄謂TD是大商家等諷剌說話的確很傷人。我們管理員由始至終是義務性質,無任何利益或分紅....TD有廣告是一個現實,除非要限人流,但因為自己當了會員就要TD不收新會員,那不免有點過咗河我就神仙、過橋揪板吧?!我想大部份同好始終希望越來越多人分享玩具,而不是停留在小圈子交流性質。

現在希望網頁上的技術問題能盡快一一解決,好讓不滿的大大們先消消氣吧。
唉...始終Dick大講說話較得體 ( 小弟汗顏 )
原罪兄和太陽之牙兄同小弟的TD年資都差不多吧...應該記得分區出 ...
WalkerMachine 發表於 3-2-2010 03:41 AM

唉~
又點會唔明白你地處境…
但學你講,立場唔同…

我地係上黎玩既。
你地係管理既…

有時點都有衝突架。

你講起年資…就更令我呢d老人家諗起以前。
出個機械人post,唔知咩名。
一大班人你講下咩來源,佢講下咩資料,幾開心。
但家下當呢d時候,一兩個唔生性,問下價。

個post就會移左區…
或者被話應該調去acg繼續傾…

單單打打我就唔會,我通常有話直說。
walkermachine兄,我真係明管理既難處。

我亦記得當日點解出現報價區。
亦明白點解會移post,刪post等等…

邊個版主嚴d,邊個客氣d明既。
不過見講開不滿,講下感受姐。

呢次改版,令我諗起…點解自己仲留係度姐。

見到好多識既大大走得既走,出post越黎越少…點會唔心淡。

好似連吹水都無心機無力…
我真係覺得出左問題…係根本性咁出問題…
唔係大家無位入玩具而出少左post…

係無癮…:42:
希望你明白啦。

跟埋走好易,但睇住佢衰而唔出聲仲易…
打咁多字希望唔會換黎刪post。
刪acc…
唔知點解諗起政府…
諗起所謂80後…

點解人地要冒被拉被鎖既風險去包圍立法局?
真係全部無腦既?
人地叫就去?

入面既人做緊咩?做左咩先?

或者可能覺得我扯得遠左…
但我覺得有d野係相似既…

或者…香港呢期真係怨氣好重…
犯太歲?
太歲兄脫離天煞孤星行列之日,可能就係怨氣驅散之日…
應該…唔遠既:38:(sorry~太歲兄,我開下玩笑,希望減輕下怨氣,唔好介意。:64:)
其實我都想講下.......
這次TD改版....只係在某方面強化之前的問題............
廣告方面冇什麼可以講
但那些"玩物好相"的廣告......
我覺得沒有什麼用.......
如果是對那些相有興趣自然會去最下/最上方的LINK去看~
沒興趣的就只會覺得是阻POST的廣告.....
唔報得價可能顧及廣告客戸問題、所以出post 前加句 "唔好問價"、但都有版友照問.咁就送去問價區

另外問題係多咗一D炒家入嚟、見到你話佢件貨貴唔值錢、佢就不停咁話你、投訴都無用。

佢地在TD 唔會出玩具小評、交流、只係睇版友對邉件貨讃好、好想要咁佢地就炒起嗰件貨。

另外想請問下唔報得實價咁影張invoice相 post 上嚟又得? 定係只限版主可以呢?

please see this http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=120455&from=indexheats_pic

唉~
又點會唔明白你地處境…
但學你講,立場唔同…

我地係上黎玩既。
你地係管理既…

有 ...
原罪 發表於 3-2-2010 04:06 AM
唔知點解諗起政府…
諗起所謂80後…

點解人地要冒被拉被鎖既風險去包圍立法局?
真係全部無腦既?
人 ...
原罪 發表於 3-2-2010 04:14 AM

我不會把TD比諭為社會/政府,因會員都能自由進出。
TD較像一個飯堂,早前因厨房有老鼠(virus)而被迫關門,本想在重開日推出新餐單,誰知重開當天大廚的家中出了事,後鑊們力有不逮..... 有食客等不了,或覺得不被尊重發起拉隊走。我也明白TD無權要人等 ( 不竟已被看待為商業機構了),希望當問題解決後就能証明今日並無"無視"大家的意見。
但有些玩家的要求TD會真的照顧不到;也有一些玩家的作風我們實在容不下....現實是香港不只一個玩具論壇,也有因著玩具的種類而出現較專門的論壇。 他們選擇走了,在我看來也沒話說。就如(*3*)大大說,TD只是上網吹水之地,不用把問題太神化.....
多謝這裡發言的大大每一個意見,其實所有投訴我們已一一記錄在版主區,希望能盡快解決。
唔報得價可能顧及廣告客戸問題、所以出post 前加句 "唔好問價"、但都有版友照問.咁就送去問價區

另 ...
taken 發表於 3-2-2010 12:33 PM

唔想大家報價原因絕對唔係廣告客户,在TD未有廣告前已早有此規條 。
大家都清楚本地玩具鋪價錢可以一日內轉一兩次,因為有人在TD見到好價,去到舖頭發現加了價,回來TD鬧人玩嘢.....但當初報價的會員又可能是無辜的.....也真有人出口術,甚至惡作劇,我們不想TD被這種人利用,無奈很難拿出証據說誰是別有用心、誰是真心評論.....為了避免這種爭抝,我們才希望大家不要報價。但多年TD的歷史證明要求會員不報價是近乎不可能的事....加上之前我說的"兩種對立声音"的原因,才出現了市場區。
( 德哥invoice上的是yen定價,我想就和市場無甚關係了.....but anyway, post已搬)
只想給版主 / 版友們一些鼓勵,努力呀!