Toysdaily 玩具日報

查看: 20909|回復: 21

香港人既速食文化, 消光速成班

係度成日都見到有人問消光既問題, 以下係小弟既心得.
因為地方有限, 所以以下都只係以噴罐消光要注意的
最要主有兩點要注意, 一是濕度, 二係因為噴的距離而噴得太厚

濕度
如在家中噴消光, 就算係冬天濕度唔高既季節, 在家中都會令消光白化.
因為要注意噴消光既環境, 如果在晒衫既露台, 沖涼房, 岩岩拖完地等, 你可能感覺得濕度唔高,
但其實此時是最易令消光白化, 就算只係噴左薄薄一層, 如果係呢d環境噴消光, 不用10秒就會令消光變成一粒粒白粉狀.:47:
亦有一個小技巧, 就係運用檯燈既熱力:36: , 以我為例, 我都會係露台噴消光(因為空氣流通, 各位亦要注意),
之後即刻入房插在檯燈前面大約30秒至1分鐘, 就會消光得好好.:51:

距離
因為我係用噴罐, 最少都要大約在25cm-30cm噴, 薄薄的噴, 千其唔好噴到有層水係面咁,
如果覺得唔夠, 可以待乾了再噴, 千其唔好心急. 如果太近一定會噴到有層水係面咁, 就會令消光部分好集中一片白色左.

失敗白化左可以點:50: ?
如你係素組或面油係雙星油, 你可以用thinner或gundam marker白色個支remover.抺你白化左既地方在搵抺手紙抺走佢.
但如果你係用gundam油, mr.color油, 就要用砂紙磨左佢lor.

希望各位初心者, 睇睇你有無以上問題, 睇睇以上方法可唔可以幫到你.
多謝收看:77:
聽聞風筒吹熱D件先噴消光就唔駛怕白化
原帖由 135379501 於 15-12-2009 12:45 PM 發表
聽聞風筒吹熱D件先噴消光就唔駛怕白化

我怕吹走的d水貼:Q

用檯燈已有好好既效果, 因為檯燈令燈既周圍濕度唔高.
Thanks!! 我就係經常係露台噴消光, 所以成日都攪到有白點及白化:55:
原帖由 hong_crystal 於 15-12-2009 12:53 PM 發表

我怕吹走的d水貼:Q

原來係咁:42:
消光真係幾煩
:@ 噴完照燈 真的嗎........try下先

Good Post and usefull!!:71:
頭像被屏蔽
良心分享
THX~~

咁我試的時候都在燈下照照先~~
Useful tips:71: Thanks for sharing.
好帖,長知識了:sleep:
照燈真是好方法:71:
謝謝教學~
我怕吹走的d水貼

hong_crystal 發表於 15-12-2009 12:53 PM

檯燈呢招好似實用D,因為模型多幼細件,用風筒真係會吹到四圍飛.