Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

我細個睇星矢時最先發覺車田1唔對路的就係佢話聖鬥宜當中只有天秤座有武器, 當堂下左一聲, 佢自己唔記得左畫左幾多武器嫁咩? 試諗下其他有武器的聖鬥士聽到知後點睇自己套聖衣....
就連青銅10子都有3個有武器啦..紫龍個伋所謂最強的"拳套"唔通真係純為左保護自己對手? 咁個盾呢 ? 美國隊長都可以拎黎飛人喎:DD...仙女個2條鍊難道留返黎防上俾人偷單車?:66:, 水蛇座對手上的爪唔通又係要黎BBQ時用的?
要數白銀的話, 是但一個拎住美道莎盾咁都唔係淨係要黎擋招掛, 萬一整花左佢對眼, 美道莎盲咪出唔到招?!....天箭座呢? 我記得佢都係有箭嫁喎!...仲有好似係武仙座..佢好似有個有鍊的鐵球....天丁座個琴我無係佢件聖衣度見到, 當佢自己私伙就算啦...
好啦, 到黃金...得12個好易數0者, 車田唔係真係唔記得, 佢自己俾星矢著左咁多次的人馬座, 鑊鑊都一出場都係射箭呀話......
之前見過LC出左日版外傳單行本漫畫,唔知講乜呢?
另外好似浪費左的就係水瓶座
kyostanley 發表於 10-10-2011 04:15 PM

放心, 冥王外傳果度o岩o岩輪到水瓶座出場, 應該有得發揮的...
之前見過LC出左日版外傳單行本漫畫,唔知講乜呢?
stonekeung01 發表於 11-10-2011 10:04 AM

講上一次聖戰發生前既事....
講上一次聖戰發生前既事....
moodyblues 發表於 11-10-2011 10:50 AM

上一次即係LC之前?
上一次即係LC之前?
stonekeung01 發表於 11-10-2011 08:55 PM

用LC的人物,不過講打冥王之前的事。同埋會出下LC黃金的師父。
無錯, 一講LC, 真係無得唔講下佢的黃金聖鬥士, , 呢批先係真真正正為保護大地而戰的黃金聖鬥士, 個個有 ...
kyostanley 發表於 10-10-2011 04:15 PM

我試過睇返那幾頁LC,女神只係講需要用到那些力量........

感覺上女神自己無乜神力

我細個睇星矢時最先發覺車田1唔對路的就係佢話聖鬥宜當中只有天秤座有武器, 當堂下左一聲, 佢自己唔記得左畫 ...
kyostanley 發表於 10-10-2011 05:54 PM

Bug多係星矢的特色..................若要講得通,只可以講天秤的武器係另類些,超越普通民用武器範圍.......可以劃破星星喎.....
12. 大系的開發源於開發部長的兒子拿了聖鬥士星矢的漫畫來和他說﹕「爸爸,這個
     東西很有趣,你覺得怎麼樣?」(P.150)

13. 聖鬥士大系設計理念,是給男孩子玩的洋娃娃 (P.150)

14. 在初期聖鬥動畫收視率不高的時候,大系是賣不出去,幸好高質素的動畫挽救了
      收視,聖衣也逐漸大賣。(P.150)

15. 開發人想不到作為敵人出場的暗黑和黃金聖鬥士都可以大賣;其他作品中的敵人
     角色通不好賣。(P.150)
:65:各位前輩好~
小弟第一次入黎(應該…),追返下d頁數先。

剛剛係維基睇到呢段野…

"二種結局篇的風波

聖鬥士星矢最後一話連載於1990年《週刊少年Jump》第49號,但是當時連載的完結篇並沒有畫到最後黑帝斯的死,並沒有交代完整結局,只畫到聖鬥士們和女神攻向黑帝斯時,就以一片星空的頁面完結了,企圖留給書迷們無限的想像空間。由於故事的結局沒有交代完整,導致了反效果,書迷們強烈不滿,車田先生倍感壓力,於是修改重繪最終結局刊登在1990年《週刊少年Jump》的增刊號《V Jump》裡,女神終於打敗了黑帝斯,結束了長達六年的連載,而這個完整的結局也收錄在後來發行的單行本之中。"

先記得當年睇天龍星矢(年紀輕既版友…請問年長既大哥哥)
真係完左兩次架,家下終於知點解~
各位前輩好~
小弟第一次入黎(應該…),追返下d頁數先。

剛剛係維基睇到呢段野…

"二種結局篇的 ...
原罪 發表於 29-10-2011 11:21 AM

要睇開天龍至知......

當年我都唔記得有無睇那期天龍,但那可能只係以為天龍未印晒。
要睇開天龍至知......

當年我都唔記得有無睇那期天龍,但那可能只係以為天龍未印晒。
mushroom 發表於 29-10-2011 12:56 PM

影住星空那幕…係會有多謝支持咁上下既感謝字眼…
個個都以為完左,小學既我地,都第一次(因漫畫)爆出粗口。

點知隔左一排…又有一本完結篇…哈~
p.s.追post追到14頁,:43:牛牛每回既感想好正呀~
p.s.追post追到14頁,牛牛每回既感想好正呀~
原罪 發表於 29-10-2011 04:54 PM

:$ 有人欣賞好感動呀!

32頁我已經一次過登晒出來。
有五本青銅專集
mushroom 發表於 7-10-2011 10:07 AM

其實一輝....件聖衣唔會有黃金囉.....佢都冇...受黃金之血既....
我細個睇星矢時最先發覺車田1唔對路的就係佢話聖鬥宜當中只有天秤座有武器, 當堂下左一聲, 佢自己唔記得左畫 ...
kyostanley 發表於 10-10-2011 05:54 PM

紫龍個盾 係沙織比烏鴉捉走時 蚊過出尼掉過