Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

mushroom 發表於 31-5-2011 11:27 AM

:35:經典再現,好正呀
不過一輝要減肥:DD
mushroom大大,我想問你知唔知有本"聖鬥士G"既物體??
係咪出出下冇出??
我得1-17期:oh:
mushroom大大,我想問你知唔知有本"聖鬥士G"既物體??
係咪出出下冇出??
我得1-17期
yukaen 發表於 31-5-2011 11:48 AM

好似出返, 不過好慢
咁你有冇睇開?
單行本出到17期?
咁你有冇睇開?
單行本出到17期?
yukaen 發表於 31-5-2011 12:24 PM

我睇到第4期(仲要係租書),就睇唔落去,太花。
我睇到第4期(仲要係租書),就睇唔落去,太花。
mushroom 發表於 31-5-2011 12:36 PM

我雖然有17期,但都係睇到7-8期冇睇=.=
我雖然有17期,但都係睇到7-8期冇睇=.=
yukaen 發表於 1-6-2011 01:18 AM

我一本都無入.....................
我一本都無入.....................
mushroom 發表於 1-6-2011 09:14 AM

我覺G好正o波...

帝坦十二神 D甲 好正....商品化就好了.....
我覺G好正o波...

帝坦十二神 D甲 好正....商品化就好了.....
改咩名好? 發表於 1-6-2011 06:10 PM

係玉皇朝印得差,我有本歐版都印得唔錯。

你拿了小龍沒有?我見排晒隊。
睇左LC24

拉達最後一擊,破壞封印雅典娜的畫,是向海魔女破壞柱子致敬;兩位都是當現了主子被人操控,就會寧可主子被封印。

時間之神的弟弟(杳馬)的亂入不錯,雙子哥哥中了回到過去一招,因為曾做過冥鬥士而無事,更是一絕。

聖衣冥衣排排坐,只有手代木才想到。

阿倫天馬的感情,寫到BL咁........始終女仔難寫D....

封底的頁變了天色,唯有天的頭髮還是啡色。
LC大結局

第二十五期﹕封面的樣好似有點走樣,內面的樣亦變了,不知是畫風成熟了,還是
                  換了助理。

救贖,拯救靈魂是很深的課題,一個人若死後只能去無乜人的天堂或
                  到地獄受苦,當然沒有人願意。

不過天馬就算將阿倫的救贖打破,結果人死後的命運會怎樣,化為虛
                  無?那生前活得如何精彩有何用?還未計那些活得很短時間且只在受
                  苦的人。

耶人和由素莉華已淪為大配角,和車田的一樣,最後只有黃金和五小
                  強成為主角。不過在最後一期,佢地都有戲做。

想不到聖鬥士軍是因為冥王真身復現已全滅....不過打完阿倫再打冥王
                  又真是一絕。

最後再來一次十二宮合擊,手代木無時無刻都在向車田致敬,相信佢
                  真的好喜歡原版星矢。

阿倫最後要求原諒,我覺得有少少攞來攪,若覺得死之救贖有問題,
                  當初為何攪咁多東西出來......

手代木改了車田設定,就係上一代不只死剩兩黃金,仲有耶人和由素
                  莉華等等,不知耶人和由素莉華會否談戀愛......

最後一頁的是星矢,他手上握的印有C英文的球,相信大家都知是甚
                  麼!

總結﹕廿五期終於完了,故仔已原版星矢來講,算是很破格,由開頭只係向車田致
         敬,到後期有好多新人物,新招式,算是有自己特色。

手代木在故事或戰鬥中表達的意境很強,雖然在男性的角度,會覺得很多野
         講,甚至多此一舉,但無可否認是用心製作。

只係有時覺得有些情節不是必需,就像為了向車田致敬,重覆的有十二金合
         擊,感覺太刻意。

若果十多幾完就差不多了。最後一讚聖衣畫得好靚。
車田既ND係冇晒聲氣?
車田既ND係冇晒聲氣?
denniskwong 發表於 9-8-2011 10:54 AM

書展無就唯有等年尾....

可能車田忙於搞25週年的事。
書展無就唯有等年尾....

可能車田忙於搞25週年的事。
mushroom 發表於 9-8-2011 11:01 AM

但是25週年唔見有咩大野, 除左彈珠機同星矢無雙