Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

那可能要買回來看看啊﹗我一本都無買到…
ND出到第四期,內容核心已完全明確
編故事一流,流暢明快,無畫蛇添足
4期書,已寫出為救星矢,女神與阿瞬 ...
聖鬥士JACK 發表於 9-3-2012 11:27 PM

多線發展係好事:78:
但畫功好不好就太早下定論了, 至少仲未去番以前的水準:78:
車田星矢續作Next Dimension中文版,報攤有售!
mushroom 發表於 8-3-2012 09:56 PM

買左:64:
現在等緊G第19期出:78:

除了食返打十二宮條橋.......其他都幾有新意,如回到未來,聖鬥士變節(據聞本用在冥界篇)

我只想可以出到大結局,給星矢一個完美的結局。

仲有,紙質靚左!
第4期 ND

一開頭就有張立體十二宮圖,終於明條樓梯點解跑咁耐,同埋沙羅雙樹園放在那裏。

一輝終於敗陣,水鏡似返個三巨頭,一輝當年一次過打三巨頭,太屈機了。

不過一輝話佢勁過之前還到的黃金,難道勁過沙加?

一輝係咁話水鏡點勁點勁,唔似佢性格。

金牛又係咁死有點悶。但係金牛打飛水鏡那條長長的地裂痕,不錯!

魔玲同撒娜出場,ND的出場人物同神話出品都幾夾,冰河因為己出OCE,所以連聖衣都無得著。

亦有可能車田未掌握到天衣的顏色,所以免得同白聖衣撞色,攪到同青銅聖衣差唔多。

車田已掌握到黃金聖衣的顏色。

魔玲出場後,面相同比例好左。

打十二宮條橋好似翻炒,雙子宮有D構圖直情一樣。不過彩色版的異次空間幾好睇。

只係奇怪為何瞬唔講下當年打雙子宮的事俾天馬參考。

不過對於老Fans來說,都有點回到當年睇星矢的感覺,而且係彩色版,當中的人物又和當年不同,例如瞬配天馬,叫做舊橋中有點新意,收貨了。
開心 , 第 4 期厚過第 3 期 ~
開心 , 第 3 期厚過第 2 期 ~
開心 , 第 2 期厚過第 1 期 ~

有進步呀 , 哈XD
咁中文又真係無白鳥.......
mushroom 發表於 9-3-2012 05:55 PM

我也喜歡用返白鳥 ....
我和姐姐的姓氏好聽 D
shiratori = しらとり=白鳥 ^^
第4期 ND

一開頭就有張立體十二宮圖,終於明條樓梯點解跑咁耐,同埋沙羅雙樹園放在那裏。

一輝終於敗 ...
mushroom 發表於 11-3-2012 12:58 AM

成幅圖根本是一座山.......:time:
開心 , 第 4 期厚過第 3 期 ~
開心 , 第 3 期厚過第 2 期 ~
開心 , 第 2 期厚過第 1 期 ~

有進步呀 ,  ...
白鳥勝子 發表於 11-3-2012 12:12 PM

我本第二期薄過第一期
成幅圖根本是一座山.......
J子 發表於 11-3-2012 12:33 PM

無錯,所以不停上樓梯
其實我都想佢畫得返之前既水準…因為我重未肯買返黎睇…係覺得唔係幾扯買咁……
唔知劇情會點推進?

打完十二宮至落冥界再打過?然後返回現代打天鬥?  會唔會上代黃金回到未來打天鬥?

冰河紫龍看來都會返過去幫手十二宮,天鬥士在現代沒戲做,唔通和撒娜有激戰?
車田畫功歸來了??

我覺得同佢全盛時期比較(海皇篇左右)
仲差好遠

ND#4對打果D畫面真係完全唔得呀 ...
BUSTERMACHINE 發表於 10-3-2012 01:30 AM

講真今次車田d黃金聖衣真係畫到好鬼肉酸:70:
第4期 ND

一輝終於敗 ...
mushroom 發表於 11-3-2012 12:58 AM

一輝果句啊邊個邊個勁果之前黃金其實係佢先日都講既口頭蟬黎:34:
之前打神鬥天琴同白虎(唔知係虎定豹...)都講過呢句說話...
至於係講邊個黃金...應該係撒加掛...
一輝果句啊邊個邊個勁果之前黃金其實係佢先日都講既口頭蟬黎
之前打神鬥天琴同白虎(唔知係虎定豹... ...
機體 發表於 14-3-2012 03:38 PM

一輝間中會寸D敵人,話佢唔夠撒卡勁.....