Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

又無人識人稱最強聖鬥士渣巴?

天琴座奧路菲原來曾在劇場版出過場......

劇場版第一輯艾莉斯的再生,畫面除了一些遠鏡,人物五官變成點點外,其他都不錯,當年這種畫面可能沒想過會有高解象度的大電視吧!

內容都係將電視版的重點重覆一次,星矢流星拳變慧星拳,冰河將敵人結冰,紫龍爆衫,阿瞬被一輝所救,一輝用幻魔拳,同一招唔可以用在聖鬥士身上。

當然仲有打幾多次小強都不死,小強還擊一野就將敵人打敗。

唯一唔似的是一輝好出面的關心同伴。

較有深度的情節係艾莉斯殺死自己手下,「救」冰河,或親手殺冰河,完全唔解釋,由觀眾自己想。
斗馬?
是天界編出過場那位天鬥士嗎?
車田老師真係想張之前所有線串連嗎?:$

stonekeung01 發表於 23-4-2012 05:11 PM

謝謝師兄:35:

斗馬?
是天界編出過場那位天鬥士嗎?
車田老師真係想張之前所有線串連嗎?
原罪 發表於 6-4-2012 01:05 AM

其實天界篇序章電影出時,車田都有在畫集上畫過漫畫版(只有一段內容)

意味著電影版是根據車田的大方向改篇。
各位大大請問nd是什麼?
各位大大請問nd是什麼?
Alex091146 發表於 23-4-2012 08:49 PM

ND是Next Dimension, 是車田的天界篇,冥界篇的延續
ND是Next Dimension, 是車田的天界篇,冥界篇的延續
mushroom 發表於 23-4-2012 11:23 PM

5是完左咩? 重有出?
回復 561# mushroom

天界嗎?不是冥王神話嗎?
回復 562# Alex091146

唔係完左喎,剛剛先出左第4期香港版.
回復  mushroom

天界嗎?不是冥王神話嗎?
多其 發表於 24-4-2012 08:12 PM

冥王神話是書名,近期好似改左名做銀河神話

天界篇是內容。
睇左真紅少年........

重打黃金當然精彩,撒卡同敵人同歸於盡亦係一絕,只係水瓶山羊被人草草KO就馬虎點了。

在唔影響原著劇情下,黃金重生後又死亡,叫做自圓其說到。

不過最奇怪的是,阿波羅同雅典娜唔似係兄妹情,星矢同女神亦唔似君臣關係,究竟係禁忌之受,還是愛的最高情操?
冥王神話是書名,近期好似改左名做銀河神話

天界篇是內容。
mushroom 發表於 24-4-2012 21:13

不是呀, 仍然係next dimension 冥王神話, 只係故事中有2個時代, 一個係24x年前既前聖戰, 屬於"冥王神話"時代, 而現在進行中, 星矢坐wheel chair既係屬於"銀河神話"時代
不是呀, 仍然係next dimension 冥王神話, 只係故事中有2個時代, 一個係24x年前既前聖戰, 屬於"冥王神話 ...
Trevor 發表於 27-4-2012 05:25 PM

原來係咁,你唔講我真係唔知,我仲以為係為了同LC有所分別,謝謝你!
我第1次見呢幅圖

但唔夠88個既?:?
我第1次見呢幅圖

但唔夠88個既?
stonekeung01 發表於 7-5-2012 07:45 PM
:34: 龍骨座都唔係聖鬥士...